GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ahmet Aydın AKANSU
YAZARLAR
9 Nisan 2018 Pazartesi

‘ÇÖP bilinci nasıl oluşur’ önerisi olan yazsın

Aslında bu yazının başlığını önce “Zabıtayla olmaz ÇEVRE POLİSİ şart” koydum ve sonra değiştirdim.

Doktorlar D vitamini almak için güneşe çıkılması ve sağlıklı yaşam için bol bol yürüyüş yapılmasını öneriyorlar.

TRT’de yanında staj yapan Nevşehirli Mustafa Demir’e “Hadi gel doktorların tavsiyesine uyalım. İzmir’in meşhur kordon boyuna çıkalım” dedim.

Sinir içinde geri döndüm.

Daha yeni çimlerin döşendiği, rengarenk çiçeklerin ekildiği İzmir’in gözbebeği kordon boyu çöplük içindeydi. Belediyeye asla bir sözüm yok ancak bir önerim olacak. Daha önceki önerilerime kulak asmayan Büyükşehir Belediyesi bu kez belki uygular.

Gazeteciler Cemiyeti binasının önünden konserlerin yapıldığı bölgeye kadar olan kordon sefamızda çimenlerin üzerinde bir şeyler atıştıranlar, bira içenler, çiğdem çitleyenler denizden gelen iyot kokusuyla huzurlu bir ortamda güneşin tadını çıkarıyorlardı.

Buraya kadar her şey güzeldi.

Kötü tarafı ÇÖP kültürünün oluşmamış olmasıydı. O güzelim çimlerin, çiçeklerin arasında uçuşan naylon torbalar. Çiğdem kabukları ve boş şişeler dahil çöp atıklarının oluşturduğu manzarayı siz düşünün.

Bir iki naylon poşeti alıp çöp bidonuna attım.

Hem göze hoş gelmeyen atığı ortadan kaldırmak hem de belki birkaç kişi görüp etkilenir düşüncesiyle.

15 dakikalık kordon yürüyüşünde “İzmir, Türkiye’nin en örnek şehirlerinden biri”, “En çağdaş, en kültürlü insanlarının yaşadığı kent”, çöpleri gördükçe “En, en, en” diye söylendim, söylendim durdum.

Neden mi o çöpleri atanları uyarmadım. Çooookkk uyardım çok. Ancak başıma gelenleri bilseniz, o soruyu bile sormazsınız.

Büyükşehir Belediyesi’ne önerim

Kordonda veya şehirlerdeki çöp bilinci ile ilgili yazdığım bu ilk yazı değil. Diyorum ki böyle şehrin gözbebeği bölgelerinde temizlik görevlileri veya bay-bayan zabıta memurları üzerinde “Şehrimizi temiz tuttuğunuz için teşekkür ederiz” yazılı kağıt poşetler dağıtsalar veya sözlü olarak nazik bir şekilde “Bir daha buraya geldiğinizde temiz bulmak istemez misiniz?. Şu görüntü size rahatsızlık vermiyor mu?” şeklinde ısrarla çöp bilinci oluşturuluncaya kadar bu uygulamayı yapsalar iyi olmaz mı?

Veya önerisi olan varsa yazsın lütfen.