GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Nedim ATİLLA
YAZARLAR
4 Nisan 2021 Pazar

Biz böyle güzeliz…

3 Nisan günü İzmirli Yahudi sanatçı (mezarı ne yazık ki Telaviv’de) Dario Moreno’nun doğum günüydü hem de Hamursuz’un son günü… Bugün (4 Nisan) Katolik, Protestan ve Ermeni dostlarımızın paskalya bayramı. Ortodoks dostlarımız Roma ve İstanbul’un anlaşamaması nedeniyle 2 Mayıs’ta kutlayacak Paskalya’yı…

Ben Ramazan’ı, Kandilleri, Şeker Bayramını, Kurban Bayramı’nı da, Noel’i de, Paskalya’yı da, Hamursuz Bayramı’nı kutlamayı çok severim. Bunları sosyal medyada paylaştığımda küfür kıyamet! Çok ağır laf eden oldu mu, siliyorum ama en hafif deyim “Gavur İzmirli” oluyor. Kişisel olarak bir alınganlığım yok ama İzmirliler adına üzülüyorum…

Çünkü biz İzmirliler bu güzel kenti her türlü seviyoruz…

Ülkemizde bir kentin farklılığı denildiğinde kastedilenin daha çok yaşam biçimi olduğunu düşünüyoruz.

İzmir sosyolojik bir kategori olarak Akdeniz kenti kimliğinin bir öğesini sürdürmeyi bugüne kadar nasıl olduysa başarabilmiştir.

İzmir’de aile yaşamı konut içine hapsolmaz, sokakla bütünleşmiş canlı bir yaşam vardır. Gerçek bir Liman kentidir, hatta doğrudan Limankent’tir İzmir…

Neden “gavur” diyorlar diye düşünelim şimdi…

İzmirli genel olarak İzmirli olmaktan memnundur, İzmirli olmayı bir ayrıcalık olarak görür… İzmirli fırsatları değerlendirir, pragmatiktir, bağnaz olmayan insanlarla iyi ve kolay ilişki kurar… İzmirli kadınların toplumda ilişki kurma biçimi Orta Doğu’nun eve kapatılmış kadınından farklıdır.

Ben İzmir’de sokaklarda caddelerde pis insan görmedim, görmem. İzmirli kadınlar da erkekler de kendine iyi bakar, sağlıklı beslenir, temiz giyinmeye çalışır. İzmir’in kızlarının güzelliği efsane değil gerçektir. Bence de bu durum İzmirlinin kendine gösterdiği özenden kaynaklanır.

İzmir’de yaşam gergin değildir. Sakin ve rahatlatıcıdır.

Bu nedenlerle ben “Gavur İzmir” lafından rahatsız olmuyorum.

Lafın kökeni Osmanlı’ya dayanıyor… İzmir Müslüman olmayanların oranının çok yüksek olduğu bir kozmopolit kentti ve “Gavur İzmir” bu çok dilli çok kültürlü, çok dinli iten kenti ifade etmek için kullanılıyordu. Cumhuriyet sonrasında kent, Müslüman olmayan nüfusunu kaybederek, kent nüfusu büyük ölçüde Müslümanlaşarak homojenleştiyse de kente Gavur İzmir demek sürmüştür. Bu sözle bir dini inanç betimlemesi yapılmamaktadır.

Önümüzdeki hafta mübarek Ramazan günleri başlayacak. Dün Yahudi dostlarımız Hamursuz Bayramı’nı kutlamayı tamamladılar… Bugün de Katolik, Protestan ve Ermeni dostlarımız Paskalya’yı kutladılar…

Hepimize kutlu olsun!

Çünkü biz böyle güzeliz..