GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ahmet Aydın AKANSU
YAZARLAR
2 Kasım 2023 Perşembe

Ata’nın ağaç sevgisinden çocuklar çok etkilendi

Çevre yazıları yazmaya başladığım 24 yıldır ağaçların, ormanların önemini yüzlerce kez yazdım ve TV programlarında işledim.

Ankara Çankaya yolu üzerinde her geçtiğinde selam verdiği iğde ağacının kesilmesine ağlayan, 1920 yılında Kurmay Başkanı İsmet İnönü ile Diyarbakır’da atla gezerken "İsmet ne istiyorum biliyor musun ağaç dini olsun, bir din ki, ibadeti ağaç dikmek olsun” dediğini, Atatürk Orman Çiftliği, Yalova’da Atatürk Arboretum (Ağaç Müzesi) ve Türkiye’nin her köşesinde ağaçlandırma seferberliği başlatan büyük önder Atatürk’ün ağaç sevgisini defalarca yazdım.

Hatta Yalova’daki yürüyen köşkü kaç kez yazdığımı ve anlattığımı hatırlamıyorum.

93 yıl önce “Tüm Dünyaya” diyorum çünkü 1930 yılında hiçbir devlet başkanın, devlet adamının çevre konusunu ağzına bile almadığı dönemde, Atatürk asırlık çınar ağacının dalını kestirmemek için yaşadığı köşkü 4 metre 80 santim raylar üzerinde uzaklaştırdı.

BU GÜN YAŞANILANLARI DÜŞÜNÜNCE MÜTHİŞ BİR DERS

Çünkü, o yıllarda dünyada ne ozon tabakası delinmesi, ne küresel ısınma, ne global kirlilik ve ne de orman katliamları konuşuluyordu.

Bu yıl 21 Mart’ta, Dünya Ormancılık Günü’nün kutlandığı tarihte “Cumhuriyet’in 100’ncü yılında Atatürk’ün Ağaç Sevgisi ve Türkiye’nin Anıt Ağaçları” fotoğraf sergisini açmaya karar verdim.

Çünkü, Atatürk’ün, askerlik, liderlik ve devlet adamlığında gösterdiği başarıları defalarca yazılmış, anlatılmıştı ancak çevre ve doğaya olan düşkünlüğüne çok az değinilmişti.

Atamızın bu yönünü bir fotoğraf sergisi ile genç beyinlere aktarmak istedim.

Cumhuriyet’in ilan edilmesi ile İzmir Karşıyaka’da temelleri atılan Cumhuriyet İlkokulu’nda açtığım fotoğraf sergisi, çocuklardan büyük ilgi gördü.

30 yıldır Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden çektiğim en yaşlısı 2050 yaşındaki Ağıl Ardıç, 2035 yaşındaki zeytin ağacı, sedir, meşe, çınar, kara çam ağaçlarından oluşan 25 fotoğraflık serginin açılışını yapan İzmir Karşıyaka Kaymakamı Özkan Demir “Bu sergiyi herkesin görmesini isterim” dedi.

Ulu ağaçların gövdelerinden ve yaşlarından çok etkilenen Kaymakam Özkan Demir, sergiyi birlikte gezdiği Karşıyaka İlçe Milli Eğitim Müdürü Kadir Kadıoğlu, Karşıyaka İlçe Jandarma Komutanı Ahmet Karaman, İlçe Emniyet Müdürü Ercan Kaçanoğlu, Alaybey Mahallesi Muhtarı Servin Akkuş ,Tuna Mahallesi Muhtarı Hüseyin Koçoğlu, Okul Müdürü Ender Feroğlu’na “Daha önce bu büyüklükte ağaçlar gördünüz mü?” diye sordu.

Sergiye davet ettiğim için teşekkür eden Karşıyaka Kaymakamı Özkan Demir, “Ahmet bey başka okullarda da açmalısınız” tavsiyesinde bulundu.