GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Nedim ATİLLA
YAZARLAR
21 Temmuz 2020 Salı

Aşı bulunmazsa halimiz duman

Pazar gecesi iyi haber verdi, Prof. Dr. Ercüment Ovalı: “Koronavirüs aşısında son aşamaya gelindi” diye yazdı ve gelişmeleri anlatan bir de video yayınladı.

Dünyanın birçok ülkesinden aşı haberleri geliyor. Yılbaşına kadar var olan bazı kuralları da esneterek insanoğlunu aşılamaya başlayacaklar. Yakın -uzak çevrede “aşı bulunursa yaptıracak mıyız?” soruları başladı bile… Ben şahsen yaptırmayı düşünen taraftayım. Çünkü aşı bulunmazsa halimiz duman…

Akşam bu güzel haberle uyuduk, sabah uyandığımızda kafamızı darmadağın eden Birleşmiş Milletler Raporu düştü önümüze… Rapor gösteriyor ki; açlıkla mücadelede yavaşlama olmasının üzerine bir de koronavirüs salgınının gelmesi küresel gıda sistemindeki kırılganlıkları ve eşitsizlikleri daha da derinleştirdi.

BM Raporu’nda özetle“Bu yıl çok daha fazla insan açlığa sürüklenecek. Dünya’da Gıda Güvenliği ve Beslenmenin Durumu Raporu’na göre, 690 milyon insan aç. Bu yıl çok daha fazla insan açlıkla karşı karşıya kalabilir” deniyordu…

Raporda BM Genel Sekreteri AntonioGuterres, açlık ve kötü beslenmedeki artış böyle devam ederse, 2030 yılına kadar açlığı sıfırlamayı hedefleyen Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarından 2’cisine ulaşmanın mümkün olmayacağını dile getiriyor. Guterres, “Dünyadaki 690 milyon, gezegenin nüfusunun neredeyse yüzde 9’u aç. Bu yıl çok daha fazla insan açlıkla karşı karşıya kalabilir. Gıda sistemlerini herkes için daha sürdürülebilir ve sağlıklı diyetler için uygun fiyatlı ve erişilebilir hale getirmeliyiz” diyor.

Rapora göre, 2019’da yaklaşık 690 milyon insanın açlıkla mücadele ettiği tahmin ediliyor.  Bu rakam, 2018’den 10 milyon ve son beş yıllık ortalamadan yaklaşık 60 milyondan fazla. Ayrıca, yüksek maliyetler ve düşük satın alma gücü, milyarlarca insanın sağlıklı veya besleyici bir şekilde beslenemeyeceği anlamına geliyor.

En fazla açlık Asya’da, ancak Afrika’da da çok hızlı ilerliyor.Rapor, dünya genelinde 2020 yılı sonuna kadar 130 milyondan fazla insanın COVID-19 salgınının nedeniyle kronik açlığa düşebileceğini tahmininde bulunuyor. Pandemi sürecinde akut açlığın alevlenmesi bu sayıyı zamanla daha da artırabilecek.

BM Genel Sekreteri AntonioGuterres raporla ilgili olarak yayınladığı video mesajındada, söz konusu durumun devam etmesi halinde 2030 yılına kadar açlığı sıfırlamayı hedefleyen Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarının 2’ncisine ulaşmanın mümkün olmayacağı uyarısında bulundu.

***

Günümüzde en fazla yetersiz beslenen insan sayısının Asya’da (381 milyon kişi) görülmesine karşılık, Afrika (250 milyon kişi) ve Latin Amerika ve Karayipler’de (48 milyon kişi) bu sayının hızla artmakta olduğu belirtiliyor.

Son beş yıl içinde açlığın görülme yaygınlığında değişiklik olmakla birlikte, artan dünya nüfusu nedeniyle bölgeler arasındaki büyük fark gözden kaçabiliyor.

Nüfusunun yüzde 19,1’i yetersiz beslenen Afrika, bu konuda en büyük darbeyi alan ve durumun daha da kötüye gittiği kıta olarak karşımıza çıkıyor. Bu oran Asya’daki yüzde 8,3 ve Latin Amerika ve Karayipler’deki yüzde 7,4’ün iki katından fazlaya karşılık geliyor.

Eğer durum bu devam ederse, 2030 yılında dünyadaki süreğen açlık çeken kesimin yarısından fazlası, Afrika’da yaşıyor olacak.

Gıda güvenliği raporuna göre, Dünya genelinde ülkeler yetersiz beslenmenin çeşitli şekilleri, aşırı kilo ve obezite gibi konularla mücadele ediyor.

Buna göre, 2019 yılında üç milyar gibi çarpıcı sayıda insanın maddi gücü sağlıklı şekilde beslenmeye imkan tanımamış. Bu rakama bodur veya çok zayıf 191 milyon beş yaş altı çocuk ve 38 milyon aşırı kilolu da dahil.

Bu arada, yetişkinler arasında obezite kendi başına küresel bir salgın halini almış bulunuyor.

FAO Başkanı QuDongyu, “Bu kabul edilemez. Besleyici gıdaların fiyatını düşürmek ve sağlıklı beslenmeye herkesin gücünün yetmesini sağlamak için acil olarak gıda sistemlerinin dönüştürülmesine ihtiyacımız var” diyor…

Dileğim şu aşının bir an önce bulunması. Bulunmazsa dünyanın işi zor…