GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Nedim ATİLLA
YAZARLAR
23 Eylül 2019 Pazartesi

Akciğerlerimizin yerine bir şey koyamayız

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Yönetim Kurulu Başkan İ. Uğur Toprak’ın görüşleriyle bitirdiğimiz İklim Grevi yazımıza gösterilen ilgi mükemmeldi. Teşekkür ederim.  Geride kalan hafta önce Avrupa Hareketlilik Haftası kutlandı. Ardından da Pazar günü “Otomobilsiz yaşama” romantikliğinin tanığı olduk.

Bütün dünya “Otomobilsiz Günü” çeşitli etkinliklerle kutlarken, İzmir’in de pek geri kalmadığını (etkinlik açısından) yazmalıyım. Romantik sözcüğünü boşuna seçmedim. Bizim insanlarımız ve otomobilsizlik mümkün kü? Sanmıyorum. Önceki hafta park yeri için çıkan kavgada 6 kişi öldü. Polis kayıtlarına göre en çok yaralama park yeri üzerinden çıkıyor. Ahalimizin otomobili ile gidemeyeceği yer yok. (evet aklınıza gelen yer!)

Bu otomobil işi de aynı tohum üreticileri gibi enteresan grupların elinde. Entelektüel dünya da bunlara karşı naif eylemler peşinde. Mesela Avrupa Hareketlililik Haftası geçen hafta kutlandı. Kutlandı da ne oldu? Birkaç eylem, hoşluk, bu hafta kaldığı yerden oto-mobille devam… Burada tabii ki medyanın oynadığı rol de büyük.

Burada size geçen hafta arkadaşlarımızın da tanık olduğu Frankfurt Otomotiv Fuarı’ndaki eylemi anlatmak istiyorum: İklim aktivistleri Frankfurt’ta yeri göğü  “Akciğerlerimizin yerine bir şey koyamayız” diye inlettiler.

Yaklaşık 15 bin eylemcinin katıldığı protestoda Almanya'nın otomobil endüstrisinin iklim değişikliğine olan etkisi vurgulandı. 

Frankfurt'ta her yıl dünyanın en büyük otomobil fuarlarından biri düzenleniyor. Fuar alanına yürüyen protestocular, içten yanmalı motorların kullanımının bırakılıp emisyonsuz araçlara geçme çağrısı yaptı. Pankartlarda 'Arazi araçlarından vazgeçin, akciğerlerimizin yerine bir şey koyamayız' yazıları yer aldı. 

Frankfurt polisi ortalama 15 bin kişinin protestolara katıldığını söyledi. Eylemi organize eden gruplardan biri olan Greenpeace ise en az 25 bin kişinin katıldığını söyledi. 

Sand in theGearbox isimli çevreci grubun sözcüsü Marie Klee, protestonun başarılı olduğunu söylerek 'güçlü otomobil endüstrisine karşı bedenini ortaya koyan insan' sayısının sandıklarından fazla olduğunu söyledi. 

İki gün önce de Berlin’den şu haber geldi: Almanya’da yüzbinlerce genç küresel iklim değişikliğine karşı sokağa dökülürken, koalisyon hükümeti iklim paketinde anlaştı. Benzin, dizel ve mazottan karbondioksit parası kesilecek. Bu önlemler sonucu benzin, dizel, mazot pahalanacak.

Hanskardeşimiz dertlenir mi bu zamdan ötürü bilemem ama benzeri bir uygulamadan aziz vatandaşlarımızın etkileneceğine ihtimal bile vermem.

METEOROLOJİ ÖRGÜTÜ NE DİYOR?

Dünya Meteoroloji Örgütü, iklim değişikliği nedeniyle aşırı hava koşullarının sebep olduğu doğal afetlerin 2018’de 62 milyon kişiyi etkilediğini açıkladı. Ancak son dönemde hızı artanlar sadece yağışlar, sıcaklık ya da rüzgar değildi.

2015’te ilan edilen BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri, aynı yıl imzalanan Paris Anlaşması, Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin geçen yıl yayımladığı 1,5 Derece Özel Raporu, İsveçli GretaThunberg’in liderliğinde başlatılan okul boykotları ve ABD’de Kongre Üyesi AlexandriaOcasio-Cortez’in önderliğinde gündeme gelen Yeşil Yeni Düzen ile iklim eylemi de hızını artırdı.

Yeter mi, yetmez ama romantik de olsa bir yerlerden başlamak, hem de toplumsal umursamazlığa rağmen başlamak gerek.

Başlayabilenlere ne mutlu