GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
27 Ocak 2020 Pazartesi 11:10

Zeybekci’den 'çöp tesisi' yorumu: Harmandalı gibi olacaksa eyvah ki eyvah!

AK Partili Nihat Zeybekci, Başkan Soyer’in Menderes’te yapılacak katı atık entegre bertaraf tesisi için Harmandalı’yı örnek göstererek, “Harmandalı’daki tesis mükemmel” açıklamaları karşısında, “Eğer Harmandalı gibi olacaksa Mendereslilerin karşı çıkması son derece normaldir. Ben olsam da karşı çıkarım ve o çöpü asla oraya döktürmem. ‘Harmandalı gibi yapacağız’ diyorlarsa İzmir’in neresinde yapılırsa yapılsın hemşerilerimiz karşı çıkmalıdır” diye konuştu. Zeybekci ayrıca, “Harmandalı örneğini ürpererek gördüm. Eğer Harmandalı gibi olacaksa eyvah ki eyvah!” dedi.

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- İzmir’de Büyükşehir Belediyesi tarafından Menderes’e yapılması planlanan katı atık bertaraf tesisi AK Parti ile Cumhuriyet Halk Partisi’ni (CHP) karşı karşıya getirdi. Son haftalarda kentte çöp tesisi üzerinden yaşanan tartışma gündeme damga vurdu.

AK Parti, “Menderes’e çöp istemiyoruz” düşüncesi etrafında muhalefet yaparken Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve CHP kanadı tesisin hayata geçirilmesini savundu. Başkan Soyer, Harmandalı’daki tesisin eski görüntü ve işlevinin kalmadığını ifade ederken o bölgeyi örnek gösterdi ve “Ben Seferihisar Belediye Başkanı olsaydım, Aziz Başkan gelseydi ve karşı çıkardım! Benim gözümdeki algı Harmandalı’daki algı. Bugün Aziz Bey bu koltukta oturuyor olsaydı ben sahip çıkardım. Samimiyetimle söylüyorum. Bu tesisin yapılmasına karşı çıkmazdım. Tüm samimiyetimle söylüyorum. Çünkü gerçeklik farklı artık… Harmandalı’daki tesis mükemmel!” çıkışında bulundu.

Tartışmalar devam ederken CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu sürece dahil olarak Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca’yı İzmir’e gönderdi. Karaca da Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu, İzmir Milletvekilleri Murat Bakan ve Mahir Polat’la birlikte tesis yapılacak alanda incelemelerde bulundu. Başkan Soyer’le de makamında bir araya gelen Karaca, CHP Lideri’ne çalışmalarla ilgili rapor sunulacağını söyledi. Karaca ayrıca eski Ekonomi Bakanı ve 31 Mart yerel seçimlerinde Cumhur İttifakı’nın İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı AK Partili Nihat Zeybekci’yi hedef aldı.

Karaca, “AK Parti’nin büyükşehir belediye başkan adayı 31 Mart seçimleri öncesinde İzmir’de bölgesel bir katı atık bertaraf tesisin oluşturulmadığını söyledi. Kendilerinin İzmir’i almaları halinde en başta bu çöp sorununu çözmek için bu tesislerin kurulacağı yönünde vaatleri vardı. Şimdi Büyükşehir’in bu tesisleri kuruyor olmasından dolayı duydukları rahatsızlık kendilerini kendileriyle çelişir hale düşürüyor” açıklamasında bulundu.

Gelinen süreçte Egedesonsöz’e konuşan Zeybekci tartışmalar hakkında açıklama yaparken Soyer’in Harmandalı örneği üzerinden flaş çıkışlara imza attı.

BİR YERE KURULACAK AMA…
Zeybekci, “Çöp depolama ayrıştırma ve bertaraf tesisleri hiçbir yeri rahatsız etmeden de teknolojiler itibariyle gerçekleştirilebilir. Biz bunu yaptık. Kurduk, enerji üreterek yaptık. İzmir’in bu konudaki uzman kuruluşları, çevre il müdürlüğü, üniversiteleri, yerel yönetimlerle hep birlikte yapılabilir. Bu bir realite… Bu bir yere kurulacak ama Menderes’in bir itirazı varsa, gerek tarım gerekse başka nedenlerden dolayı hassasiyet gösteriyorsa bakılabilir. Devasa büyük bir İzmir’den bahsediyoruz. Çok daha güzel yerler bulunabilir” dedi.

PEK ÇÖZMEYE NİYETLERİNİN OLDUĞUNU DA DÜŞÜNMÜYORUM
Yönteme ilişkin konuşan Zeybekci, “Hangi teknolojiyi kullanacaklar bilmiyorum ama kamuoyuna anlatmalılar. Sıfır rahatsızlık olacak, hiçbir koku ve atık üretmeyecek şekilde katı atık bertaraf teknolojileri var. Bunların uygulanması gerekiyor. 21’inci yüzyılın birinci çeyreği biterken İzmir’in hala katı atıkla ilgili konuları tartıştığını ve henüz çözülmemiş olduğunu görüyorum. Pek çözmeye niyetlerinin olduğunu da düşünmüyorum” açıklamasında bulundu.

HARMANDALI GİBİ OLACAKSA TÜM İZMİR KARŞI ÇIKMALIDIR!
Soyer’in mecliste Harmandalı’nın yeni halinden örnekler vermesi ve Mendereslilerin tedirgin olmaması gerektiğini söylemesini değerlendiren Zeybekci, “Harmandalı vahşi bir depolama alanıdır. Vahşi depolama alanında kendiliğinden oluşan gazlarla ilgili elektrik üretmek… Orası katı atık ayrıştırma ve depolama tesisi değildir. Vahşi depolama alanıdır. Tabiata vahşi bir şekilde atılmıştır. Eğer Harmandalı gibi olacaksa Mendereslilerin karşı çıkması son derece normaldir. Ben olsam da karşı çıkarım ve o çöpü asla oraya döktürmem. ‘Harmandalı gibi yapacağız’ diyorlarsa İzmir’in neresinde yapılırsa yapılsın hemşerilerimiz karşı çıkmalıdır” dedi.  

O TESİS LAF OLSUN DİYE YAPILMIŞ BİR ŞEY!
Tesisin yapılacağı yerin tartışılmasına ayrı bir parantez açan Zeybekci, “Yer konusunu ortak akıl ve bilimle yapmak lazım. Harmandalı örneğini ürpererek gördüm. Eğer Harmandalı gibi olacaksa eyvah ki eyvah! Harmandalı’nın altı, kökü vahşidir. Orası vahşi depolama! Vahşi bir şekilde atılmış çöplerin kendiliğinden oluşan gazına enerji tesisini kurmak gibi bir şey o! Zaten modern depolama, ayrıştırma depolaması olmadığı için de gaz ne homojen bir yapı gösteriri, ne de sürdürülebilir değildir zaten. Sadece laf olsun diye yapılmış bir şey. Tekrar söylüyorum; eğer Harmandalı Menderes’te uygulanacak anlayışsa yazıktır, günahtır!” ifadelerini kullandı.