GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
19 Mart 2018 Pazartesi 12:41

Urla için çağrı: Korunacak alan ilan edilmeli!

Urla’da Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Teşkilatı (UCLG - MEWA) tarafından düzenlenen 4 günlük çalıştay sona erdi. Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, “Urla Dünya Mirası listesine alınan örnekler gibi korunacak alan ilan edilmeli” dedi.

Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, Belediye Meclis Üyeleri, üniversitelerden temsilciler, STK üyeleri ile Urla Belediyesi’nde görev yapan çalışanların katıldığı 4 günlük toplantı, önce Urla’daki uygulamaların genel durumunu, ilçenin üstünlüklü yanlarını, ihtiyaçlarını ve karşılaştırmalı olarak kentin durumunu tartıştı. Çalıştayın son gününde ise katılımcılar, “Nasıl Bir Urla Hayal ettiklerini” anlattılar, kentin vizyonunu tartıştılar. 

FAS’TA YAPILACAK TOPLANTIDA URLA TARTIŞILACAK
Çalıştay’ta Urla Belediyesi’nin çalışmalarının yanı sıra 2030 yılındaki vizyonunun ne olacağı tartışmaya açıldı. Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Teşkilatı (UCLG- MEWA)’nın nüfusu 50 bin ile 1 milyon arasında kabul ettiği ve gelecekte metropol kentler ile kırsal arasında köprü olması sebebiyle önemsediği “Aracı Kentler Forumu”nun düzenlediği bu çalıştay ile yerelde iyi yönetim ve çözümler konusunda bilgi edinmeyi hedefliyor.

GELECEK ARACI ŞEHİRLERİN
UCLG Aracı Şehirler Forumu Koordinatörü Firdaous Oussidhoum, halen metropol şehirlere bir yığılma olduğunu ancak gelecekte “Aracı Şehirler” olarak tanımladıkları büyük kent ve kırsal arasındaki kentlerin dünya nüfusunun yarısına ev sahipliği yapacağını belirtti. Bu kentlerin yaşanabilir, gelişmelerin sağlıklı olması gerektiğini söyledi. Urla’nın da aracı şehirlere iyli bir örnek olduğunu vurgulayan Firdaous Oussidhoum, Türkiye’den Nevşehir ve Urla Belediyeleri’nin Temmuz ayındaki Dünya Forumu’nda tartışılacağını, gündem olacağını kaydetti.

İYİLİKLERİN KENTİ OLSUN
Toplantıya katılanlar genelde Urla’nın ekosisteminin bozulmadan tarımı, turizmi ve tarihsel değerleri ile kültürel mirasıyla birlikte dışa açılmasını öngördü. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ile birlikte Urla’nın bir bilim kenti olması vizyonu da çizildi. Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, Urla’nın önceliğinin şu anda üstün olan yanlarının bozulmadan geleceğe taşınması olduğuna vurgu yaptı. Uyar şunları söyledi:

“Bana göre Urla tüm dünyaya örnek olabilecek bir kent. Hiçbir suçun olmadığı, kötülüğü içinde barındırmayan, herkesin birbirine saygı duyduğu doğaya, hayvana, çevreye saygılı bir kent olmalıyız. Ben Urla’nın korunacak alan olarak ilan edilmesini istiyorum. Burada ulusal yönetimlerin de yerel yönetimlerin de gelecekte kenti bozamayacağı önlemler alınmalı. Özel bir bölge olarak ilan edilmeli. ”

RAPORLAR KISA SÜREDE YAZILACAK
Urla’daki çalıştayın sonuçlarını kısa sürede yazacaklarını belirten UCLG Aracı Şehirler Forumu Koordinatörü Firdaous Oussidhoum, “Urla mevcut haliyle gerçekten çok öne çıkan bir kent. Yaptığımız çalışmalarla kısa, orta ve uzun vadede Urla’nın 2030 yılı vizyonunun ne olduğuna ilişkin tartışmaları raporlayacağız ve 5-7 Temmuz’da Dünya Forumu’nda Urla’yı tartışacağız” dedi.?