GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Enerji
6 Temmuz 2020 Pazartesi 14:28

Tivnikli, Bergama’ya RES yapacak

Tivnikli ailesinin Bergama Ovacık’ta yapmayı planladığı rüzgar santral projesine onay geldi.  İlk etapta sekiz türbin ile yola çıkacak olan RES belediyenin itirazı nedeniyle beşe düşürüldü. Karayollarına yakın alanda olduğu için yer değişliğini beklemeden ilk parti için vize verildi.  Bölgede RES inşaatını İşadamı Abdullah Tivnikli’nin oğlu Ebubekir Tivnikli’nin sahili olduğu Çeşme RES A.Ş yapacak.

EGEDESONSÖZ-  İzmir’in Bergama İlçesi Ovacık Mahallesi’nde bakanlığın belirlediği alanda Rüzgar Enerji Santrali (RES) kurulu için onay çıktı.  Tivnikli ailesine ait Çeşme RES A.Ş bünyesinde kurulacak sekiz adetlik türbin onayının ilk beşi için karar verildi.  Karayolları sınırına yakın alanda olduğu için Bergama Belediyesi’nin itirazı üzerine sınırın geri çekilmesi istenmişti.  Şirket, yeni düzenlemeyi bir yandan yaparken diğer yandan 5 adet türbin ile yola çıkacak.

ŞİRKET KİME AİT?
Çeşme RES, İşadamı Abdullah Tivnikli’nin oğlu Ebubekir Tivnikli’ye ait olarak görünürken birçok alanda yatırımları bulunuyor. Ebubekir Tivnikli, Eksim Yatırım Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Tedarik Zinciri Başkanı olarak görev yapıyor. 29 Kasım 2013 tarihinde evlenen Ebubekir Tivnikli’nin düğününe dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan katılmıştı.  Haliç Kongre Merkezi’ndeki düğünde iş ve sanat dünyasında da pek çok ünlü isim yer almıştı.2,2 milyar dolarlık cirosuyla Türkiye’nin önde gelen holdingleri arasında yer alan Eksim bünyesinde 6 bin kişi çalışıyor.

Eksim iştiraklerinden Dicle Elektrik Dağıtım ise Güneydoğu Anadolu’daki altı ilde dağıtım hizmetlerini gerçekleştiriyor. Dicle Elektrik, Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Siirt, Batman ve Şırnak illerinde 1,6 milyon aboneye ve 6 milyon insanımıza yıllık 21,5 kilovatsaat elektrik dağıtımı yapıyor.

Eksim’in resmi internet sitesinde şöyle deniliyor:

”Eksim Yatırım Holding, 1986 yılında İstanbul’da bir dış ticaret şirketi olarak kuruldu. Kısa süre içerisinde gerçekleştirdiği un, hububat (buğday, arpa, yulaf vb.), yağlı tohum (soya fasulyesi, ayçiçeği, mısır vb.) ve petrol türevi (benzin, motorin, ham petrol vb.) ticareti faaliyetlerle şirket, sektöründeki en büyük oyuncular arasına girmeyi başardı.

Sonraki yıllarda ticari faaliyetlerinin yanı sıra, yurt içi ve yurt dışında birçok gıda üretim (un, soya yağı, kepek, yem vs.) ve depolama tesisi yatırımları yapan Eksim Yatırım Holding, özellikle un sanayiinde, hammadde üreticisinden son tüketiciye ulaşan üretim ve tedarik zincirini kendi bünyesinde gerçekleştirebilen bir şirketler grubu haline geldi.

2000’li yıllara gelindiğinde, Türkiye ve dünyadaki değişen dinamikleri yakından takip eden şirket, emtia ticareti ve gıda sektörünün dışına çıkarak farklı sektörlerde de yatırımlar yapma kararları almaya başladı.

Eksim Yatırım Holding birçok sektörde gerçekleştirdiği yatırımları; ekonomisi, kültürel birikimi ve 6 binden fazla çalışanı ile Türkiye’nin köklü ve en güçlü gruplarından birisidir.

Özellikle yenilenebilir enerji alanında geniş bir proje portföyüne sahip olan Eksim Yatırım Holding, toplam 411 MW lisanslı rüzgar santrali projeleriyle Türkiye’deki rüzgar enerjisi sektörünün en büyük yatırımcılarından biridir. Yenilenebilir enerjinin diğer bir konusu olan hidroelektrik enerji alanında ise 160 MW’ı aşan bir portföye sahiptir. Rize’deki 63 MW’lık hidroelektrik santralinin yanı sıra Batum’da da toplam 99 MW’lık iki hidroelektrik santrali ile elektrik üretimine devam etmektedir.

Eksim Yatırım Holding, gayrimenkul sektörü ile de yakından ilgilenmekte, dünyanın gözbebeği İstanbul’da yüksek prestijli projeleri hayata geçirmektedir. Stratejik ortağı Sinpaş ile Sancaktepe’de Aquacity 2010, Acıbadem’de Akasya, Zeytinburnu’nda Ottomare ve Ataköy’de KAT gibi projelerle yüksek yapım ve yaşam standartlarına sahip gayrimenkul projelerine yatırım yapmaktadır.

Türkiye’nin ilk paket ununu piyasaya süren Sinangil ve Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu listesine girmeyi başaran Eksun Gıda Tarım Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Altınapa Değirmencilik Ticaret ve Sanayi A.Ş. gıda sektöründe Eksim Yatırım Holding çatısı altında faaliyet gösteren şirketler arasındadır.”