GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
18 Eylül 2021 Cumartesi 14:09

Tartışmalara neden olmuştu... Üniversite ve yurt planı yeniden!

İzmir’de tartışmalara neden olan Kiraz ilçesi hastane ve yurt alanına ilişkin imar planı Büyükşehir Belediyesi’nin açtığı dava sonrasında yeniden düzenlendi.  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı eksikleri tamamlayarak planı yeniden askıya çıkarttı.

EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin planlama ilkelerine uymadığı gerekçesiyle mahkemeye başvuru yaparak iptal ettirdiği Kiraz İlçesi’nde bulunan devlet hastanesi ve kredi yurtlar kurumunun bulunduğu yerle ilgili yeniden düzenleme yapıldı. Hastane ve yurt dışında ticaret ve konut alanlarının da eklendiği plan iki belediye arasında da tartışmalara neden olmuştu. Karşılıklı açıklamalar, siyasi değerlendirmeler gibi nedenlerde zaman zaman kent gündemine gelen plan tekrar askıya çıkartıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, TOKİ’ye devredilerek planlanan Kiraz Belediyesi’nin mülkiyetindeki arazisin son planlarına ilişkin bilgileri de kamuoyuyla paylaştı.

NELER İSTENMİŞTİ?
İzmir Büyükşehir Belediyesi mahkemeye yaptığı başvuruda; söz konusu alanın İzmir-Manisa 100.000 Çevre Düzeni Planı’ndaki “Tarım Alanları” lejantı ile uyumlu olmadığını, TİCK alanlarında konut kullanım oranının belirtilmediğini,  donatı alanlarında yapılaşma koşullarının yazılmadığını, hastane alanında yapılaşma koşulunun avan proje olarak belirtilmesinin imar mevzuatına aykırı olduğunu, teknik altyapı alanının lejantta gösterilmediğini, İZSU’nun düşük kotta yer talebinin karşılanmamış olduğunu, karayolları görüşüne uyulmadığını, 1/25.000 Ölçekli meri plandaki katı atık alanına yakın konumda konut alanlarının öngörülmesinin ve yükseköğrenim alanının küçültüldüğünü, ağaçlandırılacak alanda toprak yapısının ve fiziki durumun dikkate alınmadığını belirtti.

NELER YAPILDI?
Büyükşehir’in başvurusu mahkemenin ise planlara ilişkin iptal kararı sonrasında ise hastane ve yurt ile plandaki tüm yapılanlar üst ölçekli planlara da işlendi. Yine TİCK alanlarında “tamamı konut olmamak üzere en fazla ticaret kullanım oranı yüzde 30 oranı olarak kayıtlara geçti. Donatı alanlarında; yapılaşma koşulları belirlenirken plana ilişkin Karayolları Genel Müdürlüğünden tekrar görüş alındı.  İZSU itirazında belirtilen alt kotlarda terfi istasyonu eklenirken iptal sebebi olarak ifade edilen plan tekniklerine ilişkin maddi hatalar giderildi.

Tarım İl Müdürlüğü’nün “kuru marjinal tarım alanı” olarak ilan ettiği, planlama alanında yapılan son düzenlemeyle 1 adet İlkokul Alanı, 1 adet Kültürel Tesis Alanı, 1 adet Spor alanı, 2 adet BHA alanı, 1 adet Teknik Altyapı alanı 13 ve 1 adette Cami alanı planlandı. Öngörülen nüfusun ihtiyaçlarını karşılayacak oranda Park alanı planlandı. Nüfusun ise düzenlemeyle 1050 kişi artacağı netleştirilmiş oldu.

17.09.2021-16.10.2021 tarihleri arasında 1 ay süreyle askıya çıkartılan imar planlarıyla ilgili Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne başvuru yapılabilecek.