GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
16 Haziran 2019 Pazar 22:51

Tarihi yayında 'İzmir' sorusu ve dikkat çeken İzmir verisi!

Ekrem İmamoğlu ve Binali Yıldırım’ın katıldığı canlı yayında 2014 yılında İzmir'den Büyükşehir Adayı gösterilen Yıldırım, “İzmir’de seçimi neden kaybettiniz?” sorusuna yanıt verdi. Ayrıca programda Yıldırım’ın İstanbul’da kanalizasyon ve yağmur suyu ayrıştırma oranları ile ilgili görsellerle paylaştığı verilerde İzmir örneğinin yer alması dikkat çekti. Konu ile ilgili CHP ve AK Parti'den karşılıklı açıklamalar yapıldı. Programda "partizanlık" tartışmasına Yıldırım'dan "İzmir" çıkışı geldi.

EGEDESONSÖZ- 23 Haziran İstanbul seçimi öncesinde AK Parti'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım ile CHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu canlı yayında karşı karşıya geldi.

Moderatörlüğünü İsmail Küçükkaya'nın yaptığı oturumda AK Parti adayı Binali Yıldırım'a "AK Parti en güçlü ismi olarak İzmir'i neden kaybettiniz ve İstanbul'da mesela favori olarak gözüküyordunuz, bu seçim sonucu sizi şaşırttı mı?" sorusu soruldu.

- TARİHİ YAYIN: İKİ İSİM SORULARA NE YANIT VERDİ?

Yıldırım ise “İzmir seçimi çok geride kaldı. 17-25 Aralık’ın gölgesinde bir seçime gidildi. İzmir tarihinde alınabilecek en yüksek oyu aldık. Buradaki seçim sonuçlanmadı. Buradaki seçimin kaybedeni kazananı yok" yanıtını verdi.

Öte yandan Yıldırım, 1994'ten bu yana İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yaptıklarını hazırladığı görsellerle anlattı. İstanbul’da 1994’ten bu yana kanalizasyon ve yağmur suyu ayrıştırma oranlarını paylaşırken, ilgili görselde ‘İzmir'de kanalizasyon ve yağmur suyu araştırma oranı yüzde 0’ ifadesi yer alması dikkat çekti.

CHP İL BAŞKANI YÜCEL'DEN 'VERİ' TEPKİSİ!
Yıldırım canlı yayında gösterdiği veri ise tartışmalara neden oldu. CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, Binali Yıldırım'ın gösterdiği veriye tepki gösterdi. Yücel, "Tekrar tekrar izledim bu görüntüyü doğru mu diye. Bu düpedüz bir aldatmadır. TÜİK verilerine göre arıtma sayısı ve arıttığı su miktarı ile "Türkiye’nin lider kenti" İzmir'dir. İzmir’de yaklaşık 500 km. ayrık sistem yağmursuyu toplama kanalı var" dedi.

AK PARTİ’DEN 'VERİ' YANITI
İzmir Büyükşehir Meclisi AK Parti Grup Başkan Vekili Özgür Hızal, tartışmalara neden olan “veri” ile açıklama yaptı. Hızal, “Sayın Binali Yıldırım’ın bahsettiği konu “Kanalizasyon ve yağmur suyu ayrıştırma oranı” iken bunu “Su arıtma oranı” olarak yansıtmak ve buna “Aldatma” adını vermek tam anlamıyla cahilliktir. Kendi düştüğünüz kuyuya insanları da çekme çabasından vazgeçin!” dedi.
 

EKREM BEY İZMİR’E GİTSİN, BENİM NELER YAPTIĞIMI GÖRSÜN
Ayrıca programda “partizanlık” tartışması yaşandı. CHP adayı İmamoğlu “gönül belediyeciliği ile afişler niye asıldı dedim. Bana 25 tane belediyenin kazanıldığını söylüyor. Partizanlıkla sadece ben değil sayın Yıldırım da mücadele etmeli. Ben özgürüm, 16 milyon insandan oy alıp belediye başkanı olacağım” dedi.

Binali Yıldırım ise “partizanlık” çıkışına İzmir üzerinden yanıt verdi. Yıldırım, “Seçim biter, rozetini çıkarır hizmet yaparsınız. Şimdi eğer biz partizanlık filan yapıyorsak, eğer adres bizeyse ben bunu şiddetle reddederim. Böyle bir şey yok. İzmir'e gitsin Ekrem Bey, orada benim neler yaptığımı görsün. İzmir'in toplu taşıması İZBAN'ı biz belediyeyle beraber yaptık. Orada CHP belediyesi var. İzmir'in çevreyolunu yaptık. Konak Tüneli'ni yaptık, Adnan Menderes Havalimanı'nı yaptık” dedi.