GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
16 Mart 2018 Cuma 10:35

Şoförlerin patronu Anık: İzmir'deki ulaşım sistemi başarılı

Odası Başkanı Anık, UBER üzerinden birbirinden önemli mesajlar verirken, kentteki ulaşım sistemi için, “Dünyanın hiçbir yerinde 2.80 liraya 50 kilometre gidemezsiniz. İzmir’deki ulaşım sistemini başarılı buluyorum. Esnaf olarak 90 dakikadan şikayetçiyim. Ama vatandaşı düşünmek lazım” dedi.

EGEDESONSÖZ- İzmir Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Celil Anık, Sonsöz TV’de yayınlanan ‘Günaydın Ege’ programına konuk oldu ve Aslı Eren’in sorularını yanıtladı.

Başkan Anık, son günelerde özellikle İstanbul’da tartışma konusu olan UBER uygulamasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Başkan Anık İzmir özelinde yaptığı değerlendirmede ‘Sarı Teknoloji’ sisteminin geliştirilmiş hali hakkında bilgi verdi. Yeni sistemin daha kapsamlı olacağını vurgulayan Anık, UBER ya da başka bir oluşumla çok daha rahat mücadele edileceğini ifade etti.

UBER’in yasal olmadığının altını çizen Anık, İzmirlilere seslendi ve taksici esnafına sahip çıkılması gerektiğini söyledi.

PROGRAMIN TAMAMI İÇİN:

 

ÇALIŞMAYA HAKKI VARSA İTİRAZIMIZ YOK
Anık, “Önemli olan UBER’in yasal olup olmadığıdır. Bunun karşısında bir; ‘Ben ve meslektaşlarım ne yapıyoruz?’ diye soruyoruz.  Bir de karşımızdaki bu işi yasal yapıyor mu yapmıyor mu? Bunlara bakmak lazım. Vatandaş rahat bir hizmet ister. Bunu yapmaya hakkı varsa itirazımız yok. Bu firma taksiyle de çalışmak istiyor diyor. Hani sen taksileri beğenmiyordun? ‘Yaramaz’ diyordun. Açıklama yapmışlar; 2 bin taksi bizimle çalışıyor diyorlar” açıklamasında bulundu.  

BU KORSAN TAKSİCİLİKTİR, TAKSİDEN DE UCUZ DEĞİLDİR
UBER’in taksiden daha ucuz olmadığını fakat bu yönde bir algı yaratıldığını ifade eden Anık, “Onların fiyatları taksiden düşük değil. Burada bir anlaşalım. Taksimetrede ne olduğunu biiyorlar ve kilometre bazında fiyat alıyorlar. Hesabı iyi yaparsanız taksiyle de aynı bedeli ödediğinizi görürsünüz. Komisyonla çalışıyorlar. D2 ile taksicilik yapamazsın.  D2 nedir? Bir kapıdan bir kapıya kapalı kasa yolcu taşıma işidir. Minibüs ve otobüslerle yapılır. Otomobile yapılamaz. Aldığı arabayı minibüse dönüştürüyor ve çalışıyorlar. Bu yasal değil. Bu korsan takisiciliktir. Kapatılıyorlar. Hem araca hem içindeki yolcuya ceza kesiliyor” dedi.

VATANDAŞ SUÇA ORTAKLIK ETTİĞİNİN FARKINDA DEĞİL
“Vatandaş suça ortaklık ettiğinin farkında değil” diyen Anık, “Vatandaş konforlu diye arabayı çağırıyor. İstanbul bize göre çok değişik bir yer. Belki yeterince taksi yoktur. Ama bizim burada böyle bir sıkıntımız yok. Vatandaş bindiği arabanın yasal olup olmadığına dikkat etsin. Karşı tarafı suçlamadan kendimize bakmalıyız. Ben UBER’i suçlamıyorum. Yasal mı değil mi? Emniyet denetliyor ama öyle bir ağ kurmuşlar ki yetişemiyorlar. İstanbul’daki sıkıntı oradan başladı. Her sokakta polis bekleyemez ki. Yasada korsan taşımacılıkta araçlar kapanır diye bir madde var. Burada bir yasal boşluk var. Torba yasada hazırlanıyor. Bu sıkıntı çözülecektir” yorumunu yaptı.

AVRUPA’DA YASAKLANAN ÜLKELERİ SAYDI
Avrupa’nın bazı ülkelerinde UBER’in yasaklandığını söyleyen Anık, “Londra’da UBER yasaklandı. Niye? Yasal olmadığı için. Taksiciye zarar verdiği için. Bir ilin taksi sayısı ve konforu düşüktür değerlendirilir. İtalya’da, Danimarka’da yasaklandı. Fransa’da aynı şekilde. Burada 9 tane örnek var. Bunun yasaklandığını herkes görebilir. Bu ülkeler hiçbir şey bilmiyorlar mı yasaklıyorlar? Avrupa Adalet Divanı’nın kararı var. UBER sistemi aldatıcı uygulama ve haksız rekabet yaratıyor diyor.  Ondan sonra Avrupa’da bu kararlar çıktı. Yeri geldi mi Avrupa ülkesiyiz diyoruz yeri geldi mi hayır?” dedi.

İZMİR’E SESLENDİ: TAKSİNİZE SAHİP ÇIKIN!
Taksi esnafının vergisinin ödediğini fakat UBER’in komisyon üzerinden çalıştığını vurgulayan Anık ayrıca İzmirlilere seslendi. Anık, “Biz az ya da çok vergi ödüyoruz. Bunlar vergi de ödemiyor. Benim amacım UBER’i suçlamak değil. Önemli olan biz ne yapıyoruz? Biz gerekli alt yapıyı oluşturmazsak bugün UBER çıkar yarın başka bir şey çıkar. İzmirlilere sesleniyorum. Taksinize sahip çıkın! Bugün bunlar pazara girerler yarın çıkar giderler. Biz bu sokakların polisi bekçisiyiz. Her zaman hizmetinizdeyiz. Taksinize sahip çıkın. Biz dün vardık bugün varız yarın yine olacağız. Yanlışımız varsa bize yine söyleyeceksiniz. Yanlışımız var mı? Var. Ben UBER’in yasal olmadığını söylüyorum. Biz hata yapmış olabiliriz, yolcuya ilgi göstermemiş olabiliriz ama onun yaptığı yasaya uymuyor. İstanbul’daki meslektaşlarımızın sabrının taşması bundandır. Bizim kendimizi yenileyerek vatandaşa kolaylık sağlamalıyız” diye konuştu.

BİZ İZMİR’DE HEM YOLCUMUZUN HEM ŞOFÖRÜMÜZÜN GÜVENLİĞİNİ SAĞLIYORUZ
İzmir’deki ‘Sarı Teknoloji’ sistemi üzerinden açıklamalar yapan Anık, “Bizim haber merkezimiz 24 saat faaliyettedir. Bize gelen iletiler sonrasında bize düşen bir şey varsa biz yaparız, olmazsa gerekli yerlere iletiriz. Bizim eksiğimiz aplikasyonla çağırma. Bunu da 3 ay içinde gerçekleştireceğiz. UBER’iyle de başkasıyla da mücadele ederiz. Şoförlere eğitim veriyoruz. İçlerinden yanlış çıkar mı? Çıkar. İzmir’de sizin taksi şoförü olmanız için eğitimizin olması lazım. Yüz kızartıcı suçtan cezanızın olmaması lazım. Keyif verici madde kullanmadığınıza dair belge almanız gerekiyor.  ‘Beni İzmir Valiliği’ne götür’ diyen vatandaşa ‘valilik nerede?’ diye sorarsanız bu iş olmaz. Biz İzmir’de hem yolcumuzun hem şoförümüzün güvenliğini sağlıyoruz. Acil butonu vardır. Eşyanızı unuttuğunuz, doğruyu söylediğiniz takdirde hemen müdahale ederiz. Müşteri bazen ‘bu şoför beni çok dolaştırdı’ diyor. Biz buna sistem üzerinden bkaıyoruz. Yanlış yoldan gittiniz mi gitmediniz mi, tespit ediyoruz” ifadelerini kullandı.  

3 AYI GEÇERSE KENDİMİ SUÇLAYACAĞIM
UBER’i kullanan vatandaşın da araçla birlikte ceza aldığını söyleyen Anık, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’nin, ‘Taksiciler kendini check (denetim, kontrol) etmeli’ açıklamasına hak verdiğini ifade etti. Anık, “Bir arabaya 3 bin lira ceza yazılıyor. Yolcuya da 371 lira yazılıyor. Bakanımız açıklama yaptı. Taksilerin kendini check etmesi gerekir dedi. Ben buna aynen katılıyorum. Kendimizi check etmemiz lazım. Biz bunu  İzmir’de yaptık. Bu sistem İstanbul’da da başladı. Türkiye geneline yayılacağına inanıyorum. Bunlar boş duracak mı? Durmayacak. Bizim sistemimizin hayata geçmesi 3 ayı geçerse kendimi suçlayacağım” açıklamasını yaptı.

BİZ UBER’İN KARŞISINA KAYA GİBİ ÇIKARIZ
Anık, “İzmir ve Türkiye taksine sahip çık! Biz kalıcıyız. Tramvaydan korkmuyorum. Bunlarla yaşamaya alışmalıyız. Dünyanın birçok gelişmiş ülkesinde bu sistemler var. Mücadele ederiz. Ben açık ve net söylüyorum UBER’den de korkmuyorum. Beni arıyorlar ‘başkanım UBER geliyor ne yapacağız?’ diyorlar. Hiç korkmuyorum. Biz kuracağımız sistemle UBER’in karşısına kaya gibi çıkarız” dedi.  

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN ULAŞIM SİSTEMİNİ BAŞARILI BULUYORUM
İzmir’deki ulaşım sistemini başarılı bulduğunu ifade eden Anık, İZBAN’da Şubat ayında aktif hale getirilen ‘artı para’ sistemi üzerinden konuştu. Anık, “Dünyanın hiçbir yerinde 2.80 liraya 50 kilometre gidilmez. Ben dünyanın birçok yerinde metroya bindim. Baya da iyi para alıyorlar. Ben esnaf olarak 90 dakikadan şikayetçiyim. Ama vatandaşa hak vermek lazım. Vatandaşın buna teşekkür etmesi lazım. Türkiye’de örneği yok. Tamamen bedava yapamazsınız ki. Başkan da bundan taviz vermiyor.  Ben İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ulaşım sistemini başarılı buluyorum. Bizi etkiliyor diye bu iş yaramaz diyemem” açıklamasında bulundu.

MESLEKTAŞLARA ÖZELEŞTİRİ!
Son olarak meslektaşlarına seslenen Anık, “Hava yağışlı diye yolcu almazsanız, kısa mesafe diye almazsanız, aracı temiz tutmazsanız, başka tarafa giden vatandaşa konuşma hakkınız yok. Kısa mesafe uzun mesafe diye bir şey yok. Sen milyon dolarlık yatırım yapılmış bir markete girdiğinde sadece çakmak aldığında kasiyer sana ‘arkadaş sadece bunu alamazsın, bu kadar yatırım yaptı burası’ diyor mu? Ya da bir mağazaya girdiğin zaman en iyisini almak istiyorsun. Arkadaşlarımızın yeni programlarla bu işe ayak uydurmasını sağlayacağız. Biz iddia ediyorum diğer illere göre iyiyiz” ifadelerini kullandı.