GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
22 Ağustos 2019 Perşembe 13:43

Selvitopu: Rant varsa planlayan bilir!.. Mısırlı: Rant peşinde koşuyorlar

Karabağlar Belediyesi AK Parti Grup Başkanvekili Fikret Mısırlı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ilan edilen kentsel dönüşüm planlarına itirazların organize edildiğini iddia etti. Mısırlı, bazı CHP’li meclis üyelerinin vatandaşı örgütlediğini söyledi. Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu ise, “İtiraz etmek herkesin en doğal hakkıdır. Ortada bir rant varsa o işi en iyi planlayanlar bilir. Halktan niye rahatsız oluyorlar” dedi.

EGEDESONSÖZ- İzmir’in Karabağlar İlçesi’nde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin farklı mahallelerde başlattığı kentsel dönüşüm çalışmaları sürüyor. Uzundere’de hak sahiplerine konutları teslim eden Büyükşehir ikinci etap için süreci devam ettirirken bakanlığın inşaatları ise kriz nedeniyle yarım kalmıştı. Uzundere-Cennetçeşme’de devam eden inşaatlar bakanlık tarafından bitirilemediği için henüz kimse taşınmadı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Cennet Çeşme, Salih Omurtak, Bahriye Üçok, Limontepe, Ali Fuat Erdem ve Umut Mahallelerini kapsayan 9 bin 785 binanın bulunduğu alanda yapılması planlanan kentsel dönüşüm projesiyle ilgili yeni dönüşüm alanını geçtiğimiz aylarda ilan etti.  İlanın ardından ortalama 11 kat imar verilirken Karabağlar Belediyesi ve bölgede bulunan bazı hak sahipleri planlamaya itiraz etti. Karabağlar Belediyesi de yeşil alanların azlığı, konut imar adalarının büyüklüğü ve inşaat yoğunluğu nedeniyle yaptığı itirazı bakanlığa yazılı olarak bildirdi.

Süreç devam ederken AK Parti’den dikkat çeken bir açıklama geldi. Karabağlar Belediyesi AK Parti Grup Başkanvekili Fikret Mısırlı, itirazların bazı CHP’li meclis üyeleri ve belediye tarafından organize edildiğini söyledi. Mısırlı, matbu itiraz dilekçelerinin de planlı bir şekilde vatandaşlara dağıtıldığını dile getirdi.  Mısırlı, “CHP Meclis Üyeleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 13 Temmuz 2019’daki imar ve revizyon planlarına karşı halkı örgütleyerek, kentsel dönüşüm iptali için bakanlığa itiraz dilekçesi vermeleri için örgütledi. Karabağlar CHP Meclis üyelerinden bir kaçı askı süreci itiraz hakkı dolacağı gün olan 21 Ağustos 2019’da yine sahneye çıkarak sürecin önünü tıkamak için Bakanlığımıza hazırladıkları matbu dilekçelerini verdirmek suretiyle kentsel dürüşümün önünü tekrar tıkamayı başardılar, kendilerini kutluyorum. Kentsel dönüşüm için yeni süreçte vatandaş isterse kat karşılığı verecek. Yerinde dönüşüm yapılacak. Vatandaşımızın hakkı zayi olmayacak, devletin güvencesi altında olacaklar. Vatandaş isterse arsasını satabilecek, isterse kendisi inşaat yapabilecek, isterse de müteahhitte verebilecek. Bunların hepsi garanti altında olacak. Devletimizin vatandaşın malında gözü yok. Burada bir rant bulunmamakta. Asıl rantçılığa bürünen, bazı CHP Karabağlar meclis üyeleridir, siyasi rant sağlamak için mahalle mahalle gezerek halkımızı devletimize karşı kışkırtarak, halkımızın aklını çeliyorlar” diye konuştu.

HALKTAN NİYE ÇEKİNİYORSUNUZ?

AK Partili Mısırlı’nın açıklamasına ilk tepki Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu’ndan geldi. Egedesonsöz’e konuşan Selvitopu, “Ortada bir plan varsa itiraz da olabilir dava da açılabilir. Biz de planlamalar yapıyoruz. Vatandaşlarımız itiraz ediyor. Kimseyi suçlamıyoruz. Söz konusu plana biz belediye olarak gerekli itirazımızı zaten öncesinde yapmıştık. Vatandaşlar da çekincelerini belirtmiş. Bunda tepki gösterilecek ne var? Niye rahatsız oluyorlar. Bölgede halkın örgütlendiği ve bir arada hareket ettiği dernekler var. Süreci onlar da yakından takip ediyorlar. Belediye ile aralarında iletişim olabilir. Ama bu itirazları sistemli bir şekilde bizim yaptırdığımız anlamına gelmiyor. Çok saçma ve basit bir düşünce. Ayrıca suçlama yapmak da ayıptır. Ortada bir rant varsa bunu planlama yapan kuruluş bilir. Karabağlar Belediyesi, plan yapan ve kentsel dönüşüm alanını ilan eden kurum değildir. Biz Karabağlar halkının hakkını hukukunu savunuyoruz. Vatandaşın hakkını aramasından, itiraz etmesinden neden rahatsız oluyorlar” ifadelerini kullandı.