GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
18 Mart 2019 Pazartesi 14:44

Selçuk'ta Çanakkale Zaferi unutulmadı

Çanakkale Zaferi’nin 104. Yılı Selçuk’ta da düzenlenen törenle kutlandı. Atatürk Anıtı önünde çelenk sunumuyla başlayan kutlamalar Selçuk Belediyesi Tiyatro Salonu’nda düzenlenen programla devam etti. Selçuk Şehit Aileleri ve Gazileri Derneği önünde de şehitler için mevlit okutuldu.

Tarihin gördüğü en büyük destanlardan biri olan Çanakkale Zaferi’nin 104. Yılı sebebiyle Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törene Selçuk Kaymakamı Ekrem İnci, Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı başta olmak üzere protokol üyeleri, resmi kurum çalışanları, siyasi parti temsilcileri, gaziler ve öğrenciler katıldı. Selçuk Kaymakamlığı, Selçuk Belediyesi, Selçuk Şehit Aileleri ve Gazileri Yardımlaşma Derneği’nin Atatürk Anıtı’na çelenk sunmasının ardından Selçuk Şehit Aileleri ve Gazileri Yardımlaşma Derneği Başkanı ve Fahrettin Eren günün anlam ve önemine ilişkin bir konuşma yaptı.

ÇANAKKALE’DE YOKLUK VARLIĞI YENDİ
Eren konuşmasında; “ Çanakkale Savaşları tarihin akışını değiştiren, Türk’ün şan ve şerefini zirveleştiren, iman gücünü bayraklaştıran ve orada savaşanları kahramanlaştıran bir destandır. Bugün Çanakkale Savaşı’nın 104. Yılını ve bu vatanın gerçek sahipleri, onun uğrunda can veren şehitlerimizi anmanın onurunu ve gururunu yaşıyoruz. Çanakkale şehitleri ana kucaklarını, baba ocaklarını bizim için feda ettiler. Onlar yan yana omuz omuza savaştıkları arkadaşlarına sen Türk müsün, Alevi misin, Laz mısın, Çerkez misin diye” sormadılar. Bu yüzden bu savaşı kazanabildiler. Çanakkale öyle bir yer ki; yokluk varlığı yenmiştir. Maddiyat maneviyatı yenmiştir. Özgürlük sömürgeyi yenmiştir. Aç karnıyla kurşun yiyen kınalı kuzular, on beşliler, Kahraman Mehmetler, cephe arkasında elleri öpülesi anneler. Bu dünya var oldukça unutulmayacaksınız. Ruhlarınız şad olsun” dedi. Çelenk sunum töreninde ayrıca Halit Köse adlı bir vatandaş “Dur Yolcu” adlı şiiri okudu.

Atatürk Anıtı önünde sona eren törenin ardından protokol üyeleri ve diğer katılımcılar Selçuk Şehitliği’ni ziyaret ederek; şehitler için dua ettiler. Protokol üyeleri daha sonra Selçuk Belediyesi Efes Tiyatro Salonu’nda Gazi Mustafa Kemal Ortaokulu tarafından hazırlanan programa katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programda ilk konuşma Selçuk İlçe Milli Eğitim Müdürü Cezayir Bilekli tarafından yapıldı. Bilekli; “ Çanakkale yedi düvele meydan okuyan, dönemin en modern silahlara sahip ordularını dize getiren, tarihin akışını değiştiren, ecdadımızın yazdığı bir destandır. Kardeşliğin, birliğin ve muhabbetin en çarpıcı örneklerinin yaşandığı savaş meydanında imanımız, inancımız ve değerlerimiz milletimizi zafere taşımıştır. Çanakkale’de yakılan meşale, İstiklal mücadelemizde ve cumhuriyetimizin kuruluş yolunu aydınlatmıştır” dedi.ÇANAKKALE CUMHURİYETE GİDEN YOLDUR
Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı ise günün anlam ve önemine ilişkin yaptığı konuşmada; “18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitlerimizi Anma Günü sebebiyle bir araya gelmiş bulunuyoruz. Çanakkale Zaferi Türk siyasi tarihinde önemli bir başlangıç noktası olarak kabul edilir. Çanakkale hem askeri, hem siyasi sonuçlarıyla dünya tarihini değiştiren bir savaştır. Bu zafer aynı zamanda Mustafa Kemal Atatürk’ün doğuşudur, tüm dünya tarafından tanındığı gündür. Bu zafer Türk milletinin destan yazdığı gündür. Öylesine büyük bir zafer kazanılmıştır ki; dünya tarihinde eşi benzeri yoktur. Çanakkale Zaferi Birinci Dünya Savaşı’nın gidişatını değiştirmiştir. Çanakkale Zaferi’ni bu kadar eşsiz kılan belki de en önemli detay; taarruz değil; savunma ile elde edilen bir zafer olmasıdır. İşte Mustafa Kemal bunu başarmıştır” dedi. Çanakkale Zaferi’nin Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığı gün olduğunu belirten Başkan Bakıcı; “ Çanakkale’de Türk Milleti’nin kazandığı zafer 30 Ağustos’un, 9 Eylül’ün, 29 Ekim’in yolunu açmıştır. Bu yüzden başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, tüm silah arkadaşlarını, tüm şehitlerimizi rahmetle anıyoruz, minnetle anıyoruz. Ne Mutlu Türküm Diyene!” dedi.ŞEHİTLER İÇİN MEVLİT OKUTULDU
Büyük Zafer’in 104. Yılı sebebiyle düzenlenen törende son konuşma Selçuk Kaymakamı Ekrem İnci tarafından yapıldı. İnci konuşmasında; “Çanakkale Zaferi vatanı, milleti, bayrağı söz konusu olduğunda Türk Milleti’nin neleri göze alabileceğini, neleri başarabileceğini tüm dünyaya göstermiştir. Bugün bu zaferin 104. Yılını büyük bir gururla kutluyoruz. Bu zafer Türkiye Cumhuriyeti’ne giden çok önemli bir kilometre taşı olmuştur. Çanakkale dün olduğu gibi bugün de ülkemiz üzerine plan kuranlar için hiçbir zaman unutmamaları gereken bir ders olmuştur. 18 Mart Şehitler Günü’nde bu mukaddes toprakları bize vatan yapan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve tüm şehitlerimizi rahmetle anıyoruz” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Çanakkale Zaferi’nin 104. Yılı sebebiyle Selçuk’ta eğitim veren ilk ve orta dereceli okullarda dereceye giren öğrencilere ödülleri protokol üyeleri tarafından verildi. Ödül törenini ardından Gazi Mustafa Kemal Ortaokulu Sosyal Bilgiler Öğretmeni Baykal Deniz’in sunumu büyük beğeni topladı. Çanakkale Zaferi’nin 104. Yılı sebebiyle düzenlenen tören Gazi Mustafa Kemal Ortaokulu öğrencilerinin büyük zaferin önemli karelerini canlandırdığı gösteri ile son buldu.

Programın ardından protokol üyeleri ve vatandaşlar Selçuk Şehit Aileleri ve Gazileri Yardımlaşma Derneği önünde düzenlenen mevlitte bir araya geldiler. Şehitler için okunan duaların ardından vatandaşlara tavuklu pilav ikram edildi.