GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
17 Ekim 2020 Cumartesi 11:13

Sayıştay raporuna yansıdı: İZKA ve Büyükşehir arasında '13 milyonluk' uyuşmazlık!

İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) ile İzmir Büyükşehir Belediyesi arasındaki “pay ve alacak uyuşmazlığı” sorunu Sayıştay raporuna yansıdı. Raporda “Mevcut haliyle uyuşmazlığa konu olan tutar 13.079.990 TL’dir. Bu durum, destek mevzuatı gereği borçlu bulunan belediyenin ajans desteklerinden yararlanamaması sonucunu doğurmaktadır. Oysa ajansların yönetiminde ilgili belediye başkanları bulunmakta ve ajanslara ilgili belediyelerce ciddi oranda mali katkı sağlanmaktadır” ifadeleri yer aldı.

EGEDESONSÖZ- Sayıştay Başkanlığı tarafından oluşturulan İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) 2019 yılı raporunda çarpıcı bir detay yer aldı.

Raporda İZKA ile İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında “pay ve alacak uyuşmazlığı” olduğuna dikkat çekildi.

Raporda “İzmir Büyükşehir Belediyesi ajansa yatıracağı katkı payı tutarını hesaplarken borçlarını düşerek pay tutarına ulaşırken, İzmir Kalkınma Ajansı, Bakanlık görüşü doğrultusunda borçlanma tutarını düşmeden pay tutarını tahakkuk ettirmektedir. Dolayısıyla bu uygulama içinde İzmir Büyükşehir Belediyesinin ilgili ajansa borç miktarı ile ajansın belediyeden pay alacak miktarı farklılaşmaktadır.  İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 2007-2015 yıllarında yatırılan paylardan borçlanma tutarlarının düşülmediği gerekçesi ile yeniden hesap edilen tutar üzerinden Ajans iradesi dışında Belediye tarafından 2016 yılı payından mahsup yoluna gidilmiştir. 2016 yılından itibaren yapılan bildirimlerde borçlanma tutarları düşülerek hesap çıkarılmıştır. Ayrıca 2017-2018 yıllarına ait bildirimlerde ise gelir kesin hesapları Ajansa iletilmediğinden gerçek pay alacağı sağlıklı hesaplanamamıştır” denildi.

Uyuşmazlığa neden olan tutarın 13.079.990 TL olduğu belirtilen raporda, “Bu durum, destek mevzuatı gereği borçlu bulunan belediyenin ajans desteklerinden yararlanamaması sonucunu doğurmaktadır. Oysa ajansların yönetiminde ilgili belediye başkanları bulunmakta ve ajanslara ilgili belediyelerce ciddi oranda mali katkı sağlanmaktadır. Bu sorun nedeniyle, belediyelerin destekten mahrum kalmaması ve aynı tutar üzerinden borç alacak ilişkisinin kurulması gerekmektedir. 2018 yılı Kalkınma Ajansları Genel Denetim Raporunda detaylı olarak işlenen ve ajansların mali yapılarını derinden etkileyen bu hususla ilgili, tereddütleri giderecek açıklıkta bir düzenleme Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanarak uygulamaya geçirilememiştir” ifadeleri yer aldı.