GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Tarım
17 Ekim 2017 Salı 14:28

Pamuk ombudsmanından önemli tespit: 'Ege pamuğu ölmesin'

Pamuk denilince Ege Bölgesi’nde ilk akla gelen isimler arasında yer alan Borsa Ajanı Emin Dinleten, “Ege Bölgesi’nin pamuğu dünyada sayılı durumda. Pamuk üretiminden para kazanan çiftçi yatırım yapmalı. Bölgemize kalitesiz tohumlar sokuluyor” dedi.

EGEDESONSÖZ- Türkiye’de pamuk üretiminin büyük bir miktarında söz sahibi olan Ege Bölgesi’nde yeniden dönüşüm başladı. Yıllardır pamuk tarlalarını başta üzüm olmak üzere meyve fidanlarıyla dolduran Ege’nin çiftçileri miras yoluyla bölünmenin de getirisiyle parçalandı. Üretici pamuk fiyatlarına verilen teşvik ve ürünün para etmesiyle birlikte son yıllarda yeniden pamuğa yöneldi. Türkiye geneli üretim 800 bin tonu bulurken bunun 250 bin tonunu Ege’nin verimli toprakları üretti. İzmir’de ise zamanla üretim bölgeleri Bakırcay Havzası ile Menderes Havzası’nın ovaları kaldı.

Pamuk üretimi ile ilgili rakamlar vererek çarpıcı tespitlerde bulunan Borsa Ajanı Emin Dinleten kar eden üreticinin parayı yatırıma, kaliteli pamuk üretimine yatırması gerektiğini söyledi. Dinleten, “Ege pamuğu Dünya’da orta halli elyaflı pamuklar arasında yer alıyor. Kalitesi çok yüksek. Temizliği, elyaf miktarı, gücü, dayanıklılığı, inceliği ve beyazlığı pamukta kalitenin sınıflandırılması için gereken şartlardır. Bunların hepsi Ege’de var. Özellikle GAP projesinden sonra üretim Türkiye’de arttı. Çukurova Bölgesi ile Güney Doğu’da yıllık 800 bin ton üretim yapılıyor. Ege’de ise bu oran 250 bin ton civarında. Biz pamuk üretiminde sekizinci, tüketimde ise dördüncü sırada ülkeyiz. Yıllık 1.5 milyon ton tüketimiz var. Yani daha çok üretmemiz, ithal etmememiz lazım. Artık ekim alanları daraldı. Başka ürünler dikildi, onlar yetişti. Üretim de bölgemizin de payı düşüyor” dedi.

BEYAZ ALTIN HEBA OLMASIN
Dinleten, pamuğun tamamının ekonomiye kazandırıldığını belirtirken yün, yağ ve hayvan yemi olarak kullanıldığını söyledi. Dinleten, “Çiftçi şimdi para kazanıyor. Kazandığı para önemli bir iş için kullanılmalıdır. Bu da kaliteli pamuk üretimi için. Çiftçi ‘nasıl daha iyi ürün elde edebilirim’ konusunda düşünmelidir. Bakanlıklar ciddi destek verdi. Kilo başına verilen pamuk desteği bir kilo buğdayın parasına eşit hale geldi. Artık çiftçi kazanıyor. Araç gereç ve ekipmanları yenilemeli, daha iyi noktaya gelmelidir. Üniversitelerin Ziraat fakülteleri bu konuya eğilmeli. Beyaz altın heba edilmemelidir” diye konuştu.

REKABET EDEMEYİZ
İyi bir pamuğun tohumdan itibaren başladığını söyleyen Dinleten, kalitesiz tohum tehlikesine dikkat çekti. Dinleten, “Son yıllarda pamuğun siyah olmasına neden olan, eski halinden uzak tohumlar piyasaya sürüldü. Şu anda Ege’deki pamuğun yüzde 20’si bu tohumdan oluşuyor. GAP bölgesinden ve Çukurova’dan bu bölgeye giren tohum dönümde daha çok kilo yapabilir ama kalitesi kötü. Şu anda Ege pamuğunun içinde bir hastalık gibi yayılıyor. Buna bakanlık müdahale etmelidir. Teşvik ve destekleme verirken ıslah edilmiş, kaliteli tohuma bakmalıdır. Aksi halde Dünya ile yarışamaz bir hale geliriz” ifadelerini kullandı.