GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
14 Haziran 2019 Cuma 11:46

Oda Başkanı Öztürk’ten siyaset sorusuna net cevap: Neden olmasın!

Deniz Ticaret Odası Başkanı Yusuf Öztürk, ‘Siyasete girecek misiniz?’ sorusunu yanıtladı. Net bir cevap veren Öztürk, “Verebildiğiniz sürece o koltuklarda oturmanız lazım. Başkanlığımın ikinci dönemi ama üçüncü dönemi olmayacak. Bu benim için yeterli. Ben kabıma sığmıyorum. Ülkeme fayda sağlayacağını düşündüğüm bir şey olursa, neden olmasın? İzmir’i, İzmir’de yürümeyi seviyorum” dedi.

EGEDESONSÖZ- Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Yusuf Öztürk, Sonsöz TV’de yayınlanan Günaydın Ege Programına konuk oldu ve Aslı Eren’in sorularını yanıtladı.

Başkan Öztürk, yıllardır kent gündeminde olan, proje ve çalışmaları sürdürülen yüzülebilir körfez noktasında önemli açıklamalara imza attı. Sektörel bazda da konuşan Öztürk net mesajlar verdi.

YÜZÜLEBİLİR KÖRFEZİ KAÇIRMAMAMIZ LAZIM
Öztürk, “Yaşadığımız coğrafya, İzmir dünyanın en güzel yerlerinden birisi. Bu doğaya destek olmamız, sahip çıkmamız lazım. Onu kirletmememiz lazım. Körfezin cıvıl cıvıl olması, renklerle ışıldaması tüm İzmir’in motivasyonunu arttıracaktır. Yüzülebilir Körfez Projesi de bu umutla ortaya çıkan bir şey. Olmayacak bir şey değil.  Osmanlı zamanında bile taramalar körfezde yapılırmış. İzmir körfezinin geleceğini sağlayacak Büyük Kanal Projesi bir türlü başlayamadı. Bu proje İzmir’in geleceği olacak. Eski İzmir’i yaşayabileceğiz. Körfezi kaçırmamamız lazım. Bu konuda İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalarına, emeklerine teşekkür ediyorum” dedi.  

DENİZDEN ÇIKAN KARYOLA GÖRDÜM
Deniz ve çevre temizliğinin önemine dikkat çeken Öztürk, “Çok klişe bir laf vardır. ‘En iyi temizlik kirletmemektir’ denir. Temizlik bu şekilde olacak bir şey değil. Kirletmemek tabii ki önemli. Ben bir kere Karşıyaka iskelesi civarında denizden çıkan karyola gördüm. Bunu gözümle gördüm. O nasıl oldu da oraya geldi? Dereler yoluyla geldi desem olacak şey değil. Biz zaman zaman çevre temizliğine gidiyoruz. Her yaştan insanlar var. Bu bilinci yerleştirmeye çalışıyoruz.  Plajlarda sıfır atıkla ilgili ayrı toplama alanları yerleştirme çalışmalarımız oluyor. Bilinçlendirme afişleri yerleştiriyoruz” ifadelerini kullandı.

YÜZME KARANTİNA ADASI’NDAN BAŞLAYACAK
Deniz temizliği noktasındaki açıklamalarını sürdüren Öztürk, Karantina Adası’ndan başlayacak bir yüzme yarışının gerçekleşeceğini ifade ederken, “Pis bir denizde gelip kimse sörf yapmaz. Biz temiz tutacağız. Herkes önüne alacak, ‘ne yapmamız lazım?’ diye düşünecek. Denizi bilimsel yönden temiz tutmak daha doğru. O zaman ne yapılması gerekiyorsa yapılacak. Engel varsa kaldırılacak. Etkinlikler noktasında da çalışmalarımız sürüyor. Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Soyer ile daha önceki dönemde denizcilik projelerimiz vardı. Kendisi isteğiyle katılmıştı. Desteklemek için her şeyi yapıyor. Kendisine teşekkür ederim.  Karantina Adası’ndan başlayan bir yüzme yarışı düzenleyeceğiz” diye konuştu.  

İZMİR’E ÇOK YAKIŞIR!
Öztürk, İzmir’de bir deniz festivalinin yapılmasının kendisini heyecanlandırdığını aktarırken, “İzmir deniz festivali düşünüyorum. Bu benim düşüncem değil. Ben Amerika’yı yeniden keşfetmiyorum. ‘yahu şimdiden rezervasyon yapalım da seneye yer kalmıyor’ dedirtecek bir festival. Aklınıza ne gelirse var. İzmir’e çok yakışacağını düşünüyorum. Bilimsel çalışmaların, sempozyumların yapıldığı, tiyatroların, konserlerin düzenlendiği, gastronomiyle deniz ürünlerinin tanıtıldığı bir etkinlik olur. Şu an bile heyecanlanıyorum. 365 güne yayacağızını bir İzmir var. Benim işim deniz, ben o kısımla ilgileniyorum. Otelden falan anlamam” dedi.

2027’YE KADAR 124 KRUVAZİYER DENİZE İNECEK
Kruvaziyer turizmine değinen Öztürk, “2013 yılında 600 bin civarında turistin kruvaziyerle geldiği dönemlerde İzmir Ticaret Odası o kadar emek harcadı ki! Yiğide hakkını vereceksiniz. Geçmişte de çalışmalar yapıldı şimdi de Mahmut Başkan döneminde önemli çalışmalar yapılıyor. Tek tabanca her şeyi yaptı. Sadece bir alanda değil maddi anlamda da elinden gelen her şeyi yaptı. Önümüzdeki günlerde İzmir Ticaret Odası’yla bir toplantımız daha var kruvaziyerin canlandırılması noktasında. 39 günde bir yeni kruvaziyer gemi denizlere iniyor. Şu an 35 milyar dolarlık bir sektör. Her sene büyüyen, 40 milyon yolcunun konuşulduğu bir sektör. 2027’ye kadar denizlere 124 gemi inecek. O 124 geminin dolaşacağı limanlar lazım. İzmir’i bu limanların, kavramın dışında tutmak çok da mantıklı gelmiyor” ifadelerini kullandı.

ÇOK GÜZEL OLDU
Zübeyde Hanım Eğitim ve Müze Gemisi’nin kütüphane olarak hizmet vereceğinin güzel bir gelişme olduğunu kaydeden Öztürk, “Biz birçok toplantımızı gemide yapıyoruz. Çok güzel oldu. İsteyenler denizcilikle ilgili kitaplara da orada ulaşabilecek. Kıyı emniyeti bu konuda teşekkürü hak ediyor. Önümüzdeki günlerde amatör denizci sınavı gerçekleştireceğiz gemide” dedi.

SİYASET SORUNA NET CEVAP: NEDEN OLMASIN!
‘Siyaseti düşünüyor musunuz?’ sorusunu yanıtlayan Öztürk, “Verebildiğiniz sürece o koltuklarda oturmanız lazım. Başkanlığımın ikinci dönemi ama üçüncü dönemi olmayacak. Bu benim için yeterli. Ben kabıma sığmıyorum. Ülkeme fayda sağlayacağını düşündüğüm bir şey olursa, neden olmasın? İzmir’i, İzmir’de yürümeyi seviyorum” dedi.