GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
14 Mart 2019 Perşembe 13:22

O görüntü geçmişte kaldı: Grev kapıya dayandı

Türk-İş’e bağlı Belediye İş Sendikası’nın örgütlü olduğu AK Partili Menderes Belediyesi’nde toplu sözleşme görüşmelerinden anlaşma çıkmadı. Başkan Bülent Soylu’nun, “yüzde 11’den fazla zam vermem” sözü karşısında sendika grev kararı aldı. Sendika Başkanı Metin Şanlı, “Kasasında parayla devir alınan belediye 5 yılda borçlu hale geldi. Biz, kasayı değil hakkımızı istiyoruz” dedi.

EGEDESONSÖZ- Türk –İş Sendikası’na bağlı Belediye-İş Sendikası’nın uzun yıllardır örgütlü olduğu AK Partili Menderes Belediyesi’nde yürütülen toplu sözleşme görüşmelerinden sonuç çıkmadı. Sendika yönetimi ile masaya oturan Belediye Başkanı Bülent Soylu’nun, “yüzde 11’den fazla zam veremem” sözü kabul edilmedi. Sendika, sözleşme imzalanmayınca konuyu uyuşmazlık nedeniyle arabulucuya götürdü. Buradan da sonuç elde edilemezse 15 günlük süre içinde belediye işçileri grev yaparak iş bırakacak.

Menderes Belediyesi’nde yapılan görüşmeler hakkında bilgi veren Belediye İş Sendikası 2 Nolu Şube Başkanı Metin Şanlı, “Bizim özel olarak istediğimiz uçuk bir rakam yok. Kurumlarla yapılan toplu sözleşmede enflasyon oranı yüzde 20 olarak açıklandı. Biz de bu zammın verilmesini istiyoruz. Geçtiğimiz toplu sözleşmede oran yüzde 10 civarındaydı. Biz de yüzde 11’e tamam demiştik. Bu enflasyonu ne biz ne de belediye belirlemiyor. Sendika yönetimi olarak bir iki puan üzerinde orana razıyız. Fakat belediye başkanı bize ‘memurlara yüzde 11 verdim, işçiye de onu veririm’ dedi. Biz bunu kabul etmiyoruz” diye konuştu.

Menderes Belediyesi’nde kadrolu olan 77 işçi ile şirketlerden geçen 200 işçinin belediye iş sendikasında örgütlü olduğunu belirten Şanlı, “Belediye başkanı sonradan işe aldığı kendi dönemindeki işçileri Hak-İş Sendikası’na üye yaptı. Son olarak seçim öncesinde KHK ile geçen işçileri de buna dahil etti. Bir toplu sözleşme imzalamadı ama seçim öncesinde böyle bir algı oluşturdu. Biz, belediye kasasını değil hakkımızı istiyoruz. İşçinin, emekçinin hakkını kimseye veremeyiz. Siyasi parti ayrımı da belediye ayrımı da yapmıyoruz. Bugün bakıldığında, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin en çok personel çalıştıran şirketi İZELMAN’da bile verilen yüzde 22 zam oranı kabul edilmedi. Bizim önümüzde belediyeler ve örnekleri var. Başkanın verdiği yüzde 11’lik teklife onay vermeyeceğiz. Belediyede işler greve doğru gidiyor” dedi.

Menderes Belediye Başkanı Bülent Soylu’nun 2014’te göreve geldiğinde belediye kasasında artı para ile yönetimi devraldığını belirten Şanlı, “Şu anda borcun 120 milyon TL’ye kadar çıktığını söylüyorlar. Biz, işçinin hakkını, hukukunu savunmak için buradayız. Ve gereğini de yapacağız” ifadelerini kullandı.