GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
7 Nisan 2021 Çarşamba 14:47

Muhtar isyan etti… İzmir’de ‘çakma çiftçiler'in ‘izin’ oyunu!

Buca'nın Kırklar köyü sakinleri, hobi bahçesi veya 1 dönümden az arazileri olanların özellikle hafta sonları köye çok yoğun biçimde gelmesinden rahatsız oldu. Muhtar Sinan Öğüt, "Bu kişilerin derdi, çiftçilik yapmak değil; sisteme çiftçi olarak girip hafta sonu sokağa çıkabilmek" dedi.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - Buca'ya bağlı Kırklar Köyü'nde, hafta sonları yaşanan olağanüstü yoğunluk yüzünden sıkıntı yaşanıyor.  Muhtar Sinan Öğüt, hobi bahçesi olan veya hisse tapulu bir yer alanların, İlçe Tarım Müdürlüğüne giderek Çiftçi Kayıt Sistemi'ne dahil olduğunu, bu kişilerin asıl amaçlarının çiftçilik yapmak, üretmek değil, sokağa çıkma yasağının olduğu günlerde dışarı çıkabilmek olduğunu öne sürdü.

SİSTEME GİRENE YASAK GÜN YOK!
Ziraat Odası ile yaptığı görüşmede, 1 dönümden küçük arazisi olanların Çiftçi Kayıt Sistemi'ne dahil olmasını sağlayan formu düzenlememe kararı aldığını belirten Muhtar Sinan Öğüt, şunları söyledi:

"Köyümüz, hafta içinde olsun, hafta sonunda olsun, çok kalabalıklaştı. Pandemi şartlarında köy sakinlerimiz bu yoğun kalabalıktan çok rahatsız. Gerçek ve yerleşik çiftçilerimizle çakma çiftçiler aynı teraziye konmamalı. Gerçek üretici, yasaklı günlerde de olsa arazisine gitme hakkı var. Sırf bu hakkı alıp yasağı delmek isteyenler, üretimle, çiftçilikle alakaları olmadığı halde, sadece küçücük bir hobi bahçesine ya da hisseli tapuda küçük bir pay sahibi kişiler, ÇKS'ye girmek istiyor. Buna izin verilmemeli. Hem sağlığımız risk altına giriyor, hem de gerçek üreticilere haksızlık ediliyor."

ÖĞÜT: BAŞVURULAR NEDENİYLE İŞİMİ YAPAMIYORUM
Çiftçi Kayıt Sistemi'ne girerek yasağı delmeyi amaçlayan çakma çiftçiler, Ziraat Odası'na kayıt için önce odaya gidip form dolduruyor, daha sonra muhtara onaylatıyor. Ziraat Odası, bundan sonraki başvurularda arazi, 1 dönümün altındaysa form vermeyecek. Ziraat Odası'ndan form alamayanların ÇKS için İlçe Tarım'a kayıt yaptırmasının önü kapanmış oluyor. İlçe Tarım Müdürlüğü'nün ise, yasalara göre, arazisi 50 metrekare dahi olsa, başvuru sahibini ÇKS kapsamına almama gibi bir sorumluluğu olmadığı konuşuluyor. Muhtar Sinan Öğüt, "Bu tür başvurular o kadar çok arttı ki, muhtar olarak diğer işleri yapamaz hale geldim. Köyümüzdeki aşırı ziyaretçi yoğunluğu, pandemi şartlarında hepimizi korkutuyor. Vatandaşlarımızdan gelen şikayetler üzerine yaptığımız girişimlerden olumlu sonuç alacağımızı umuyorum. Kaymakamlık, jandarma ve güvenlik güçlerinden de bu konudaki çağrımıza kulak vermelerini bekliyorum" dedi.