GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
28 Ocak 2020 Salı 09:02

Mahkeme planları iptal etmişti: Bakanlıktan TRT binalarına yeni vize!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Konak’ta bulunan ve 56 milyon TL’ye satılan TRT’ye ait araziye yeni plan yaptı. AK Partili İşadamı Niyazi Memur ve ortaklarının sahip olduğu Nimeks - Mapeks Ortak Girişim Grubu, Konak Belediyesi ve Mimarlar Odası’nın açtığı dava ile planı iptal edilen alanda “konut ve ticari alan” inşa edecek.

EGEDESONSÖZ- İzmir’in Konak İlçesi Kültür Mahallesi’nde bulunan TRT’nin yıllardır çürümeye terk edilen bloklarının bulunduğu alana Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yeni plan yaptı. TOKİ’nin iki yıl önce ihaleyle satışa çıkarttığı ve AK Partili İşadamı Niyazi Memur ve ortaklarının 56 milyon TL’ye satın aldığı arazide bloklar kaldırılmış, hafriyat çalışmaları tamamlanmıştı. Konut ve AVM ağırlıklı proje için kullanılacak olan 12 bin metrekarelik arazinin 3 bin metrekaresi yeşil alana ayrılırken geriye kalan 9 bin metrekare alanda inşaat yükselecek.

Konak Belediyesi ve İzmir Mimarlar Odası’nın açtığı davalar sonrasında bölgede yapılan plan değişikliği mahkeme kararıyla iptal edilmişti. Bölgenin plansız kalması ve yatırımcıların başvurusu üzerine bakanlık TOKİ aracılığıyla yeni planı onayladı.

Memur ailesine ait Nimeks - Mapeks Ortak Girişim Grubu tarafından yapılacak olan yeni projede alt katların AVM, üst katların ise konut olması planlanıyor.

ÖNCE STÜDYO SONRA ORDUEVİ YAPILACAKTI

TRT binalarının temeli 1987 yılında atıldı. O dönem TRT, 12 milyon lira harcayarak, 13 dönüm arazi üzerine, bin 500 seyirci kapasiteli Türkiye'nin en büyük stüdyosu ile birlikte 30 stüdyolu bir bina yapmaya karar verdi. 1987 yılında temeli atılan proje, sonraki yıllarda kaderine terkedildi. 2003 yılında Milli Savunma Bakanlığı devreye girerek, binaları astsubay orduevi yapmak amacıyla dönemin parasıyla 11.7 milyon liraya Hazine'den satın aldı. Ancak Bakanlık şehir merkezinde astsubay orduevi yapımı projesinden son anda vazgeçti. Maliye Hazinesi'ne devredilen arsa önce Hazine'ye oradan da TOKİ'ye geçti.

TOKİ de geçtiğimiz yıllarda ihaleyle araziyi üzerindeki binalarıyla birlikte satışa çıkartmış ihaleyi KS İnşaat Gayrimenkul Anonim Şirketi almıştı.

ŞİRKETTE KİMLER VAR?

Ticaret sicil kayıtlarında Çiğli’de merkezi bulunan KS İnşaat’ın ortakları arasında Ultra-Emar Sağlık Merkezi A.Ş, Nimeks Organik Tarım Ürünleri ile Mapeks Gıda Sanayi A.Ş yer alıyor. Malatya merkezli Ultra-Emar Şirketi’nin sahipleri arasında Gözde Sağlık Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Kalı ile Yardımcısı Dr. İbrahim Karaman yer alıyor. İzmir’de hastane ve konut projeleri olmak üzere birçok alanda yatırımları bulunan Gözde Grubu’nun yine Malatyalı Memur ailesiyle ortaklık yapmaları dikkat çekiyor. Kurutulmuş meyve ve sebze konusunda Türkiye markaları arasında yer alan Mapeks’te Nimeks gibi Sabri Memur, Niyazi Memur ve Mustafa Memur’un ortaklıkları bulunuyor.