GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
24 Nisan 2018 Salı 18:57

MYK ve PM toplandı... CHP'den adaylık için kritik karar!

Cumhuriyet Halk Partisi’nde (CHP) gün içinde iki kritik toplantı gerçekleşti. Arka arkaya gerçekleşen MYK ve PM toplantılarında önemli kararlar alındı. CHP Parti sözcüsü Bülent Tezcan, "Genel başkanımıza ittifak için tam yetki verdik" dedi.

Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun başkanlığında öğleden sonra toplanan MYK toplantısı yaklaşık bir saat sürdü.

Düzgün Haber’in haberine göre MYK toplantısında, halen diğer partilerle süren ittifak görüşmelerinin devam etmesi ve baskın seçim yüzünden takvim sıkışıklığı yüzünden milletvekili adaylarının saptanmasında ‘ön seçim’ yerine, milletvekili adaylarının, “Merkez Yoklaması” yöntemiyle belirlenmesine karar verildi.

İTTİFAK SEÇENEĞİ YÜZÜNDEN BU KARAR ALINDI
MYK toplantısı biter bitmez hemen Parti Meclisi, olağanüstü toplandı.

Yine parti tüzüğüne göre milletvekili adaylarının belirlemesi içinse, “TBMM üyelig?i için adayların belirlenmesinde yöntemler, önseçim, aday yoklaması ve merkez yoklamasıdır. Önseçim ve aday yoklaması, öncelikli yöntemlerdir” deniliyor, ancak tüzüğe eklenen son dakika önergesiyle, “Siyasi ittifak ihtiyacının ortaya çıkması ya da bir yıldan fazla olmamak kaydıyla son seçimin yapıldıg?ı tarihi izleyen 1 Ekim günü başlayacak yasama yılı tamamlanmadan seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde Parti Meclisi bu yüzde on beş kotayla bağlı olmadan aday saptayabilir” hükmü getirilmişti.

Kılıçdaroğlu’nun başkanlığında olağanüstü toplanan PM’de yapılan değerlendirme sonucunda, cumhurbaşkanlığı adaylığının nasıl belirleneceği konusunda karar verildi.

Toplantıda, Anayasa ve uyum yasasına göre, Cumhurbaşkanı aday gösterilecek kişinin, TBMM üyesi olsun veya olmasın, partinin Meclis grubu tarafından önerilmesi gerektiği konusunda görüş birliğine varıldı.

Yani PM’den Cumhurbaşkanı adayı konusunda herhangi bir karar verilmedi.

İTTİFAK SEÇENEĞİNE GÖRE ADAY ÇIKACAK
CHP Kulisleri’nden edinilen bilgiye göre, ana muhalefet cumhurbaşkanı adayını partinin yürüttüğü ittifak seçeneklerine göre belirleyecek.

Eğer CHP’nin istediği, ‘cumhur ittifakı’ içinde yer almayan bütün partilerin içinde yer alacağı ‘Sıfır Baraj İttifakı’ seçeneği hayata geçerse, ‘ortak aday’ bile gündeme gelebilecek.

Ancak büyük ittifakın kurulmaması durumunda CHP’nin olası diğer ittifak ve çıkacak adaylara göre adayını çıkaracağı öğrenildi.

O KİŞİLERİN İSİMLERİ KONUŞULUYOR
CHP’de Cumhurbaşkanlığı adaylığı için Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Yalova Milletvekili Muharrem İnce ile İstanbul Milletvekili İlhan Kesici’nin isimleri konuşuluyor.

Kulislerde gelişmelere göre ve ittifak seçeneklerine göre, CHP’nin sürpriz başka adayları da gündemine alabileceği ifade ediliyor.

ADAYLIK ÜCRETİ BELLİ OLDU
Bu arada CHP’de milletvekili aday adaylığı için 11 bin lira para alınması kararı verildiği öğrenildi.

TEZCAN: İTTİFAK İÇİN TAM YETKİ VERDİK
CHP Parti sözcüsü Bülent Tezcan, "Genel başkanımıza ittifak için tam yetki verdik" dedi. Tezcan, muhtemel bütün adaylar konusunda PM üyelerinin değerlendirmeler yaptığını söyledi. Tezcan PM'de sonuç alacak modelleri ciddi biçimde değerlendirip hayata geçirme ve isim konusuna takılmama konusunda bir görüş olduğunu söyledi.

Toplantı sonrası Bülent Tezcan, şu bilgileri verdi:

 -Parti Meclisi'nde en geniş ittifak modelinin hayata geçirilmesi gerektiği konusunda mutabakat oluştu. Siyasi ittifak görüşmelerinin yürütülmesi ve gerekli her türlü kararın alınması konusunda Kılıçdaroğlu’na oy birliğiyle tam yetki verdi. Milletvekilliği adaylığı için müracaatlar 30 Nisan başlayacak. 7 Mayıs’a kadar devam edecek.

-Parti Meclisimiz isimler üzerinde sürece zarar verecek bir değerlendirme yapmaktan kaçınmaktadır. Devam eden ittifak görüşmeleri vardır. İsimler noktasında özel tartışma açılmamıştır.

-Parti Meclisi'nin konuya ne kadar duyarlı yaklaştığının da sevindirici bir işaretidir.


-Aday saptama sürecinde, ismin bir gün önce ya da bir gün sonra saptanması kampanyanın yürütülmesiyle de ilgili bir konudur. En uygun sürede Cumhurbaşkanı adayımız açıklanacaktır.

-Şu aday olmalı, şu aday olmamalı diye bu süreci rezerve eden herhangi bir görüş oluşmamıştır. Parti Meclisi'miz Genel Başkan'a sonuç alacak kombinasyonu yapma konusunda da geniş bir yetki vermiştir.