GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
5 Aralık 2019 Perşembe 10:53

MHP'li Osmanağaoğlu'ndan arıcılar için soru önergesi

MHP İzmir Milletvekili Tamer Osmanağaoğlu 20 MHP’li Milletvekili ile birlikte arıcılık sektörünün sorunlarının araştırılması için Meclis Araştırma Önergesi verdi. Osmanağaoğlu önergesinin gerekçe kısmında arıcılığın ekolojik denge için önemine değinirken kovan başına düşen bal üretiminin düşük olduğuna da değindi.

MHP İzmir Milletvekili Tamer Osmanağaoğlu’nun hazırladığı ve 20 MHP’li milletvekilinin  de imza attığı Meclis Araştırma Önergesinin gerekçe kısmı şu şekilde:

“Ekolojik açıdan arıcılığa uygun doğal alan miktarı ülkemizde ziyadesiyle mevcuttur. Ancak bu uygun ekolojik ortama ve imkanlara rağmen potansiyelimizin çok azının kullanıldığı da bilinen bir gerçektir.

Ülkemizin kullanılan potansiyeline bakıldığında kovan başına düşen bal üretimi miktarı dünya üzerinde arıcılık sektöründeki başarıyla ön plana çıkan ülkelere nazaran oldukça düşüktür. Kanada ve Çin gibi ülkelerde arı kovanı başına düşen üretilen bal miktarının 55 kilogramına üzerinde olduğu gözlemlenmiştir. Ülkemizde ise bu oran maalesef 16 kilogram civarındadır. Türkiye; arı kovanı sayısına bakıldığında dünya sıralamasında 2’nci sırada olmasına rağmen üretim miktarının oldukça düşük miktarlarda olması önemsenmesi gereken bir husustur.

Kaynaklarımızın en etkin şekilde kullanılmasının bir zaruret haline geldiği, içinden geçilen süreçte, dünya bal üretiminde % 5, 7 paya sahip olan ülkemizin, bu payının mevcut arı kovanlarının daha verimli kullanılması suretiyle arttırılarak, dünya bal üretiminde halihazırda 4’ncü sırada olan ülkemizi daha üst sıralara taşımak mümkündür. Ülkemizde yaklaşık 60 bin ailenin yaklaşık 5 milyon 800 bin adet arı kovanı ile arı ve arı ürünü üreticiliği yaptığı bilinmektedir. Güncellenmemiş istatistiklere göre ve dinamiklerin en etkin şekilde değerlendirilmemesine rağmen; 75 bin ton bal üretimi ile ülke ekonomisine 372 Milyon TL katkı sağlanmaktadır.

Arıcılarımızın neredeyse tamamına yakının gezginci arıcılık yaptığı da göz önünde bulundurulursa arıcılarımızın karşılaştığı bazı bürokratik engellerin, çevre duyarlılığı da göz önünde bulundurularak ortadan kaldırılması gerekmektedir. Zamanın oldukça önemli olduğu bir sektör olan arıcılık sektöründe, bürokratik işlemlerin kolaylaştırılması, arıcılarımızın hem motivasyonunu arttıracak hem de üretim noktasında daha başarılı bir performans sergilemesini sağlayacaktır. Doğru yöntemlerin kullanılması ve arıcılarımızın bu yönde profesyonel bir şekilde yönlendirilmesi de doğru ve yerinde bir girişim olacaktır.

Diğer yandan; ülkemize yasal olmayan yöntemlerle sokulan bal, bal mumu ve diğer arı ürünlerinin yurda sokulmasının engellenmesi için daha fazla yasal önlem alınması gerektiği de ortadadır. Arının üretmediği yapay balların pazarlandığına tüm denetlemelere rağmen halen rastlanması bu ihtiyacın varlığının göstergelerindendir.”