GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
5 Mart 2021 Cuma 18:14

Konak'ta dönüşüm adımı: Seçilen bölgeler belli oldu

İzmir'de yaşanan 6.6 şiddetindeki deprem sonrası Büyükşehir Belediyesi'nde onaylanan 'parsel bazlı plan değişikliği önerisi' Konak Belediyesi Meclisi'nde de görüşüldü. Depremde hasar gören ya da riskli olduğu düşünülen parseller için yapılacak çalışma için Konak'ta Alsancak ve Hatay bölgeleri belirlenirken, ilgili madde mecliste oy birliği ile kabul edildi. Madde ile ilgili konuşan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, "Perşembe günü olağanüstü meclis yapacağız ve bu konuyu bir an önce Büyükşehir'e gönderilecek" diye konuştu.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Konak Belediyesi Mart ayı olağan meclisinin ikinci oturumu gerçekleştirildi.  Konak Belediye Başkanı Abdül Batur başkanlığında gerçekleştirilen oturuma, Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi ev sahipliği yaptı.

Meclisin gündeminde ise 30 Ekim'de İzmir'de gerçekleşen 6.6 şiddetindeki deprem sonrası gerçekleşen kentsel dönüşüm ihtiyacı kapsamında parsel bazlı çalışmaların hazırlanması yer aldı.

Bitlis'ın Tatvan ilçesi yakınlarında askeri helikopterin düşmesi sonrası aralarında Korgeneral Osman Erbaş'ın da bulunduğu 11 askerimiz şehit düşmüştü. Yaşanan üzücü kaza ile ilgili meclis açılısında konuşan Başkan Batur, "Dün Tatvan yakınların düşen helikopterimizde 11 kahraman askerimizi kaybettik. Acımız çok büyük. Başta Korgeneral Osman Erbaş olmak üzere bütün şehitlerimize Allahtan başsağlığı diliyoruz. Tedavi gören askerlerimize Allahtan şifa diliyoruz. Gerçekten insanın içi acıyor gencecik evlatlarımızı  görünce" ifadelerini kullandı.

Başkan Batur 8 Mart günü kutlanacak olan Dünya Kadınlar günü için ise şu ifadeleri kullandı;

"Pazartesi günü 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü. Bütün kadınlarımızın kadınlar gününü kutluyorum. Belediye olarak Dominik caddemizde kadın dayanışması ant ağacımızı açacağız 8 Mart tarihinde. Kadın cinayetlerinin yaşanmadığı, daha özgür oldukları, hayatta daha fazla yer aldıkları bir Türkiye olması dileği ile bir kez daha kadınlarımızın kadınlar gününü kutluyorum" diye konuştu.

Başkan Abdül Batur'un sözlerini tamamlanmasının ardından Meclis Üyelerini şehitlerimiz için bir dakikalık saygı durusu gerçekleştirildi.

KONAK'TA DÖNÜŞÜM İÇİN DÜĞMEYE BASILDI

Meclis gündemi maddesinin görüşülmesi öncesi konuşan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, "Başkanlıktan gelen önergelerin ilk 2 maddesi Büyükşehir'de büyük işbirliği ile onaylanan kent içindeki dönüşümü teşvik edici ve mevcut planının korunması yani  'K' sınırlarının belirlenmesi ile ilgili. Konak'ta iki alan belirlendi burada. Bu konuda büyük ihtimalle haftaya Perşembe günü olağanüstü meclis yapacağız ve bu konuyu bir an önce Büyükşehir'e gönderilmesi ve orada çalışılması noktasında vatandaşın da rahatlaması için" ifadelerini kullandı.

Baştan Batur'un konuşmasının ardından maddeler Meclis gündeminde yer alan maddeler Meclis üyelerinin onayına sunuldu. Konak ilçesinde Alsancak ve Hatay bölgesi 'K' planının hazırlanması için seçilen bölgeler arasında yer aldı. Meclis üyeleri tarafından görüşülen gündem maddesi oy birliği ile İmar Komisyonu ve Kentsel Dönüşüm Komisyonu'na gönderildi.

Başkanlıktan gelen önergeler içinde yer alan gündem maddeleri şu şekilde;

" 'İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinin 01.03.2021 tarihli ve 05.196 sayılı kararı ile uygun bulunan “İzmir İli Genelinde 30.10.2020 Tarihinde Meydana Gelen Deprem Sonucunda 7269 Sayılı Kanun Kapsamında Ağır ve Orta Hasarlı Olarak Tespit Edilen Yapılar İle 01.01.1998 Tarihinde Yürürlüğe Giren ‘Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik’ Öncesinde Ruhsat Alarak Yapılmış Yapılar veya 6306 Sayılı Yasa Kapsamında Riskli Yapı Olarak Belirlenen Yapıların Dönüşümüne İlişkin Yapılacak Plan ve Uygulama Çalışmalarında Uyulacak Usul ve Esaslar” kapsamında Hatay Bölgesinde “Mevcut Plandaki Durumu Korunacak Alan (K)” sınırlarının belirlenmesi ve bu alanlarda yapılacak uygulamalara yönelik 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Plan Notu önerisi hk.'

'İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinin 01.03.2021 tarihli ve 05.196 sayılı kararı ile uygun bulunan “İzmir İli Genelinde 30.10.2020 Tarihinde Meydana Gelen Deprem Sonucunda 7269 Sayılı Kanun Kapsamında Ağır ve Orta Hasarlı Olarak Tespit Edilen Yapılar İle 01.01.1998 Tarihinde Yürürlüğe Giren ‘Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik’ Öncesinde Ruhsat Alarak Yapılmış Yapılar veya 6306 Sayılı Yasa Kapsamında Riskli Yapı Olarak Belirlenen Yapıların Dönüşümüne İlişkin Yapılacak Plan ve Uygulama Çalışmalarında Uyulacak Usul ve Esaslar” kapsamında Alsancak Bölgesinde “Mevcut Plandaki Durumu Korunacak Alan (K)” sınırlarının belirlenmesi ve bu alanlarda yapılacak uygulamalara yönelik 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Plan Notu önerisi hk.' "

ÇOK ÖZEL BİR YER OLACAK

Mecliste ayrıca Büyükşehir ve Konak Belediyesi ortaklığı ile tadilatı yapılan Alanyalı Konağı'nın Türkiye Cumhuriyeti'nin 100'ncü kurtuluş yılı  sebebiyle Kurtuluş Müzesi olması yönündeki madde de Meclis gündeminde yerini aldı. 

Kurtuluş Müzesi ile ilgili söz alan  CHP'li Meclis Üyesi Ulvi Puğ, "Bizler şanlı bir dönemde görev yapıyoruz. Şanslı ve önemli bir dönemdeyiz. Birçok milli bayramı kutlamanın onuru ve gururunu taşırken bu da bizlere bir sorumluluk yüklüyor. Biz istiklal marşımızı söyleyebiliyorsak önce bağımsız devlet olmamız lazım bu da Kurtuluş Savaşımıza borçluyuz. İzmir'in kalbi öyle bir yer ki Hasan Tahsin'in ilk kurşunu atmasıyla başlayan bir mücadelenin olduğu yer. İzmir'in ve Türkiye'nin kurtuluşunun 10'ncü yılında bir anı evi yapma düşüncemiz vardı. Alanyalı Köşkünü bana gösterdiğinizde burayı İzmir'in kurtuluşunun 100'ncü yılına yakışır bir anı evi yapalım demiştim. Sizde çok iyi düşündüğümü ve bunun yapılacağını söylediniz, sayın Tunç Soyer Başkanımız da bu karara katılmıştı. Bu sadece bizim kurtuluş savaşına olan minnet borcunun ödenmesi değil, çocuklarımıza da bu tarihi yaşatacak çok özel bir yer  olacak. Pazartesi günü Mustafa Kemal Atatürk'ün  bir çok eşyasına sahip olan bir kişi ile görüşeceğim, umarım ki o özel materyallerin gelmesini buraya getirmeyi de sağlayabiliriz. Atatürk Salih Bozok'a yazdığı mektupta 'Türkiye'nin kalbi Ankara anca benim gönlümün başkenti İzmir' demiş. Biz bunu da getirip kurulacak olan anı evimizin en görünür yerine asacağız" diye konuştu.

HER ZAMAN ARKANDAYIZ

Puğ'un ardından söz alan Başkan Batur, "Cumhuriyetimizin 100'ncü yılında böyle bir eserin ortaya çıkması oldukça önemli. Her zaman  yanınızda olduğumuzu bilmenizi istiyoruz. Bütün meclis üyesi arkadaşlarımıza tek tek teşekküre diyorum. Çok önemli bir çalışmanın bugün temeli atılıyor. Ben bu konuda emeği geçen herkese çok teşekkür ederim. Çok önemli bir çalışmanın bugün temeli atılıyor. İBB Başkanımıza duyarlı yaklaşımı ve katılımından dolayı kendisine çok teşekkür ederim" dedi.

Konuşmalar sonrasında Meclis Üyeleri'nin onayına sunulan ilgili madde, Meclis üyelerinin oyları sonrası oy birliği ile kabul edildi.

Oylama sonrası tekrar konuşan Başkan Batur, "Tekrardan Herkese hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Bütün meclis üyesi arkadaşlarıma tek tek teşekkür ediyorum" diye konuştu.

SINIRLI SORUMLU KONAK KADIN GİRİŞİM, ÜRETİM VE İŞLETME KOOPERATİFİNİ HAYATA GEÇTİ

Gündem dışı konuşmalara geçmeden önce söz alan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Meclis üyelerine müjde verdi. Başkan Batur, "Belediyemiz bugün itibari ile Sınırlı Sorumlu Konak Kadın Girişim, Üretim ve İşletme Kooperatifini kurmuş olduk. Onayımızı aldık ve bugün meclise belgemizi getirdik. Bu belgeyi Ankara'dan bize yollayan ve baştan beri bu işi sıkı bir biçimde takip eden değerli meclis üyemiz ve kooperatif başkanımız Nesrin İlkutlay'a ve çalışma çok teşekkür ederim. Kadınlar gününe yetiştireceğiz demişlerdi ve yetiştirdiler" dedi.

 DIŞARIDAN GELECEK HER TÜRLÜ ETKİYİ KINIYORUZ

Gündem dışı konuşmalarda söz alan AK Parti Meclis Üyesi Öztekin Tosun ise, "ABD'de elektronik tabelaya bir takım kişiler ilan verdiler STOP ERDOĞAN diye ilan verdiler. biz bunun Erdoğan'ı durdurun değil Erdoğan'ı düşürün olduğunu çok iyi biliyoruz. Bunlar 15 Temmuz'da milletin kendilerine emanet ettiği silahlar ile millete kurşun sıkanlardır. Biz bugün diyoruz ki tam bağımsız Türkiye. Dışarıdan gelebilecek her türlü etkiyi ve beklentiyi kınıyoruz" diye konuştu.