GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
21 Kasım 2020 Cumartesi 09:34

Kömürde ‘ithalat’ oyunu!

İzmir Odun ve Kömür Satıcıları Esnaf Odası Başkanı Mustafa Düzyol, "Bir ay önce kömürümüz vardı, müşteri yoktu. Şimdi müşteri var, elimizde devletin kömürü yok. Ege Linyit İşletmeleri'nin, yaz aylarında da kömür almamızı şart koşması nedeniyle, zorunlu olarak tonu 1300 liralık ithal kömüre yönelmek zorunda kalıyoruz" dedi

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - İzmir Odun ve Kömür Satıcıları Esnaf Odası Başkanı Mustafa Düzyol, bir ay önce kömürlerin depoda müşteri beklediğini, şu günlerde de kömür bulmakta zorlandıklarını açıkladı. Odun kömürcü esnafının iş yapamaz halde olduğuna vurgu yapan Oda Başkanı Düzyol, "Bu işte bir tuhaflık var. Doğalgaz kullanımı arttı. Devletin ürettiği kömüre ulaşmamızın daha kolay olması lazım ama devletin kömürünü bulamıyoruz. Esnafımız ithal kömür almak zorunda kaldı. Burada ithal kömür oyunu söz konusu. Dolar yükseldi, kömür satışı bir ay önce tamamen durmuştu. Dolar, daha da arttı; devletin kömürünün tonu 900 liradan 1000 liraya, ithal kömür de 1000 liradan 1300 liraya yükseldi" dedi

VATANDAŞIN KÖMÜRÜ, BİR AYDA 300 LİRA ZAMLANDI
Oda Başkanı Mustafa Düzyol,devletin dağıttığı kömürün, vatandaş tarafından kullanılmadığını ve el altından el değiştirdiğini iddia etti. Düzyol, şu değerlendirmelerde bulundu:

""Bir aile, yılda 2 ton civarı kömür kullanır. Depolarımız, devletin kömürüne ulaşmanın zorlaşmasına rağmen doluydu, bundan bir ay önce. Fakat devlet, yani Ege Linyit İşletmeleri (ELİ), yaz aylarında da kendisinin ürettiği kömürü almamızı istiyor. Yazın kömür satışı yok ki, neden alalım? Dolayısıyla ELİ'ye bayi olmak istemeyen esnafımız, mecburen ithal kömür almaya başladı. Bir başka deyişle, ithal kömür satmaya zorlandık. Şu günlerde havalar daha da soğuyunca, kömüre olan talepte belirgin bir artış oldu. Elimizde ithal kömür var. Vatandaş, bir ay önce 1000 liraya aldığı ithal kömür için 1300 lira ödemek zorunda bırakıldı."

VATANDAŞ, DEVLETİN DAĞITTI KÖMÜRÜ SATIYOR!
Devletin, fakir fukaraya kömür dağıttığını ancak dağıtılan kömürlerin büyük kısmının vatandaş tarafından bazı kömürcü esnafına satıldığını iddia eden Başkan Mustafa Düzyol, şunları söyledi:

"Kömürcü esnafı, böyle bir durumda o kömürü deposuna koymuyor, çünkü ceza yemekten korkuyor. Fakat el altından alanlar olduğunu biliyoruz ve el altından satışı da yapılıyor. Dürüst esnafımız, böyle bir şeye tenezzül etmez. Oda olarak bir önerimiz var. Devlet, vatandaşa kömür dağıtacağına, parasını versin. Vatandaş, elektrikle ısınacaksa o parayla elektrik faturasını ödesin. Kömürle ısınacaksa, esnafımızdan kömür alsın, esnafımız da kazansın. Hem haksız rekabetin önüne geçilmiş olur, hem de şu zor günlerde devletin esnafımıza bir katkısı olur."

İNSANLAR ARTIK KÖMÜRÜ TORBAYLA ALMAYA BAŞLADI
Kömür fiyatlarına, dolardaki artışın da etki yaptığına dikkat çeken Başkan Mustafa Düzyol, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Eskiden insanlar evlerine kömürü tonla çekerdi, bugün geçim sıkıntısı yüzünden torba torba alıyor. Yerli malı 25 kiloluk bir torba kömür, 25 lira. Yani kilosu 1 lira. 20 kiloluk torbalanmış yabancı kömür de 30 liranın üstünde. Kömüre zam geleceğini tahmin ediyorduk, maalesef yanılmadık. Önümüzdeki günlerde yine zam gelirse, şaşırmamak lazım. Çünkü devletin katı tavrı yüzünden yerli kömür, pek çok esnafımıza ulaşmıyor."