GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
5 Mart 2021 Cuma 20:31

Karşıyaka meclisi 8 Mart için birleşti

Tüm dünyada kutlanan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında Karşıyaka Belediye Meclisi'nde konuşan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Meclis Üyesi Şevket Ballı,  "Türkiye'de kadınlara hakları 1934 yılında verildi. Bunlar burada kalmaması lazım, bunları daha ileriye götürmemiz gerekiyor. Bir şeyler fark ettirmemiz gerekiyor. Bu günler şiddet günü değil emek günü. Bunu fark edebilirsek kadınlara daha fazla değer vermiş olacağız" diye konuştu. Konuyla ilgili konuşan Başkan Cemil Tugay ise, "Ben de 8 Mart ile ilgili temennilere ve verilen mesajlara katılıyorum" dedi.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEEDONSÖZ - Karşıyaka Belediyesi Mart ayı Meclisinin  ikinci oturumu gerçekleştirildi. Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay'ın başkanlığında gerçekleştirilen oturuma Zübeyde Hanım Nikah Evi ev sahipliği yaptı.

Meclisin gündeminde ise Karşıyaka sınırları içerisinde yer alan iki mahallenin 'kentsel mahalle' statüsüne geçme talebi yer aldı, 8 Mart Dünya Kadınlar günü yer aldı.

'KIRSAL MAHALLE' TALEBİ KOMİSYONLARA GÖNDERİLDİ

Yamanlar ve Sancaklı Mahalleleri'nin 'kırsal köy' statüsüne geçirilmesi talebi Meclis Üyelerine sunuldu. Konuyla ilgili söz alan Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay ise, "Bu önergede mevzuatta değişiklik oldu köyler mahalleye dönüştürülmüştü, şimdi ise 'Kırsal Mahalle'ye dönüştürülmesi için, mahallelerin başvurusuna dayanarak Meclis tarafından bir karar alınabiliyor. Bu konuda da Karşıyaka'da iki adet mahalleye dönüştürülmüş köylerimiz var Yamanlar ve Sancaklı. Bu mahallelerin muhtarlarının talebi üzerine, 'kırsal mahalle' olarak belirlenmesi hakkında bir önerge var" diye konuştu.

Tugay'ın konuşması üzerine ilgili "12.11.2012 tarihinde yürürlüğe giren 6360 sayılı yasa kapsamında köy tüzel kişiliği kaldırılıp mahalle statüsüne dönüştürülen Sancaklı ve Yamanlar Mahallelerinin, ilgili mahalle muhtarlarının talebi üzerine 16.10.2020 tarihinde yürürlüğe giren 7254 sayılı kanun kapsamında Kırsal Mahalle olarak belirlenmesi hakkında önerge" maddesi, meclis üyelerinin oy birliği ile gerekli çalışmanın yürütülmesi amacıyla Hukuk ve İmar Komisyonlarına gönderildi.

DÖNÜŞÜM İÇİN İLK ADIM ATILDI

İzmir İli genelinde 30.10.2020 tarihinde meydana gelen deprem sonucunda 7269 Sayılı Kanun kapsamında ağır ve orta hasarlı olarak tespit edilen yapılar ile 01.01.1998 tarihinde yürürlüğe giren “Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik” öncesinde ruhsat alarak yapılmış yapılar veya 6306 sayılı yasa kapsamında riskli yapı olarak belirlenen yapıların dönüşümüne ilişkin uygulanacak 'Plan ve Uygulama Çalışmalarında Uyulacak Usul ve Esaslar' İzmir Büyükşehir Belediyesinin 01.03.2021 tarih ve 05.196 sayılı Meclis Kararı ile uygun bulunmuş olup, söz konusu usul ve esaslar kapsamında, bu yapıların yıkılıp yeniden yapılması sürecinde ilgili İlçe Belediyelerince yürürlükteki imar planlarında “Mevcut Plandaki Durumu Korunacak Alan” sınırlarının tespit edilmesi ve plan notlarının karara bağlanması gerektiği hükme bağlandığından; bu kapsamda Plan ve Proje Müdürlüğünce hazırlanan ve Teknik Komisyonca incelenen  Karşıyaka İlçe sınırları içerisinde “Mevcut Plandaki Durumu Korunacak Alan (K)” sınırlarının tespit edilerek, bu alanlarda kalan ruhsatlı yapıların yıkılıp yeniden yapılması ve yeni yapılaşma süreçlerinde  talep edilmesi halinde yürürlükteki imar planı kullanım kararlarına uyulması kaydıyla 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı Plan Notu Önerisi'de meclis gündeminde görüşülen maddeler arasında yer aldı.

Meclis gündemi ile ilgili konuşan Başkan Tugay, "Geçtiğimiz gerçekleştirilen Büyükşehir Belediyesi Meclis oturumunda görüşülen 'Riskli yapıların dönüştürülmesi ile ilgili olarak uygulanmak üzere afet bölgelerinde yapılacak yapılar hakkında bir yönetmelik kararı alındı. Bu karar sonrası ilçe belediyeler ilçe sınırları içerisinde mevcut planlardaki durumu korunacak alan yani 'K' alanı ile ilgili çalışma yapılması ve alınan kararın büyükşehir'e iletilmesi konusunda bir meclis gündemi" diye konuştu. Başkan Tugay'ın söylemi sonrası oylamaya sunulan Meclis gündemi gerekli çalışmaların yapılabilmesi için Meclis üyelerinin oylarıyla Deprem ve Afet, İmar Komisyonları'na gönderildi.

KADINLAR VE ŞİDDET ASLA YAN YANA OLMAMALI

Gündem dışı konuşmalarda söz alan CHP Meclis Üyesi Şevket Balla, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'ne dikkat çekti. Balla, "8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günüdür. Ben Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu olarak arkadaşlarımızla birlikte bir eylem yapmak ve sesimizi çıkarmak istiyoruz. Bugün bir farkındalık yaratmak açısından. Tüm dünyadaki kadınlar için Dünya Kadınlar Günü'nde ses çıkartmamız gerekiyor.  Türkiye'de kadınlara hakları 1934 yılında verildi. Bunlar burada kalmaması lazım, bunları daha ileriye götürmemiz gerekiyor. Bir şeyler fark ettirmemiz gerekiyor. Bu günler şiddet günü değil emek günü. Bunu fark edebilirsek kadınlara daha fazla değer vermiş olacağız. Kadınlar ve şiddet asla yan yana olmamalı. Bundan dolayı 8 Mart Kadınlar Günü'nde farkındalık yaratmak için birkaç pankart kaldırmak istiyoruz" diye konuştu.

Balla'nın açıklamasının ardından ise Karşıyaka Belediyesi Meclis üyelerinin tamamı ellerinde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla hazırlanan  pankartları kaldırdı.

AİLELERİNİN BU ACI OLAY SONRASI BİZİM DE AİLEMİZ OLDULAR

Balla'nın ardından söze giren Cemil Tugay,  "Bende 8 Mat ile ilgili temennilere ve verilen mesajlara katılıyorum. Bu toplantıda atlamamamız gereken önemli bir olayda maalesef dün gerçekleşen ve şanlı ordumuzun birbirinden değerli askerinin helikopter kazasında şehit düşmesidir. Gerçekten çok üzgünüz. Tüm şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyoruz. Tüm ulusumuzun başı sağolsun. Benzeri felaketlerin yaşanmamasını diliyoruz. Üst üste geçtiğimiz haftalarda çok acı haberler aldık. Hayatını kaybeden tüm evlatlarımız bizim canımız ciğerimiz… Onlara zarar veren herkes de bizim düşmanımızdır.  Ailelerinin bu acı olay sonrası bizimde ailemiz olduklarını bilmelerini isterim" diye konuştu.

AK Parti Meclis Üyesi Ahmet Uğur Baran ise Başkan Tugay'ın konuşması sonrası söz alarak hayatını kaybeden şehitlerimiz için saygı durusu ve Fatiha okunmasını önerdi. Meclis sonunda tüm meclis üyeleri 1 dakikalık saygı duruşunda durdu.