GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
18 Ekim 2017 Çarşamba 14:11

İzmirli köylünün emeği dünyaya açılıyor!

İzmir’in Özdere ve Menderes ilçesine bağlı köyleride yaşayan iki yüze yakın kadının emekleriyle üretilen koleksiyon, Pretexpo-1. Moda ve Giyim Fuarı’nda sergileniyor 

İzmir’in Özdere ve Menderes ilçelerindeki kadınların örgü ve boncuk işleri tasarımla birleşerek Pretexpo -1. Moda ve Giyim Fuarı’na taşındı. 

Bu yıl ilk kez 17-20 Ekim tarihleri arasında fuarizmir’de düzenlenen 1. Pretexpo –Moda ve Hazır Giyim Fuarı’na giyim sektörünün öncüleri katılırken; ilk kez yer alan katılımcılara da dünya pazarını açıyor. 

Tasarımcı Gülay Tataş’ın Özdere ve Menderes köylerinden yaklaşık 200 kadınla birlikte oluşturduğu koleksiyon fuarda büyük ilgi görüyor. 



Yakın zamana kadar yurt dışında moda tasarımı ile ilgili çalışan Tekstil Mühendisi Gülay Tataş Türk kadınlarıyla birlikte moda dünyasında yer almaya karar verdiğini belirterek şunları söyledi; 

“İzmir’in Özdere ve Menderes ilçesine bağlı köylerinin muhtarlıklarına haber saldım ve çok kısa sürede oldukça büyük dönüşler aldım. Zor koşullar altında yaşayan, kendi imkanlarıyla çocuklarını okutmaya çalışan iki yüze yakın kadın tek yürek olup bu işe koştu.” 

Sandıklarda yatan nakışların geçtiğimiz mayıs ayından beri tekrar canlandığını belirten, Gülay Tataş “Hedefimizi yüksek tutuyor, yurt dışı fuarlara da katılmak istiyoruz” dedi. 

“Latin ülkelerinin ilgisini bekliyoruz” 
Sandıktan çıkan örgüler ve kanaviçelerle yola çıktıklarını belirten 2Tataş, “Örgü, kanaviçe ve boncuk işlemelerle Sosyal Sorumluluk Projemiz kapsamında ev kadınlarına ek gelir kazandırmayı amaçladık. Evlerinde keşfedilmemiş birer sanatkar olan ev kadınlarımızı bulup, onlarla çalışmak ise bu projenin bizim için en büyük ödülü oldu” diye konuştu. 

Köylerin mavi cumbalı taş evleri, rengarenk çiçeklerle bezeli sokakların ruhunu modern kadına yansıttıklarını da ifade eden Aktaş, “Hepsini sergilemeye çalıştık burada. Renklerden göreceğiniz gibi Latin ülkelerinin bize geleceğini umuyoruz. Kentimizin ruhunu yansıtan rengarenk tasarımlarımız mevcut” dedi. 

Pretexpo’dan, kooperatife 
Pretexpo ile giyim sektörünün içinde yer alan ürünler kadın kooperatifinin de yolunu açıyor. Gülay Tataş, “Sadece bana çalışmasınlar. Kendi işleri de olsun ve bunu dilediklerini gibi kullanabilsinler. Bu tarz gizli kalmış yetenekler ne kadar değerlenirse o kadar iyi olur” diye konuşuyor. 

Gülay Tataş ile yola çıkanlardan Sema Tokel ise duygularını şöyle dile getirdi: 
“Ben şimdiye kadar dışarıya hiç iş yapmamıştım. Aile bütçeme katkıda bulunuyorum. İlk kez para kazanıyorum. Ortaya çıkan ürünler bizim için çok büyük bir gurur kaynağı oluyor.”