GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
10 Temmuz 2020 Cuma 11:27

İzmirli kahvecilerden ‘okey’ isyanı: Eylem yapacaklar!

Kahvehanelerin açılmasına rağmen oyun oynama kısıtlaması nedeniyle zararına çalıştıklarını belirten Kahveciler Odası Başkanı İsmail Hakkı Kırdı, “13Temmuz Pazartesi gününe kadar oyun oynanmasına izin verilmezse, 14 Temmuz Salı günü saat 17.00’de Gündoğdu Meydanı’nda basın açıklaması yapacağız” dedi

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - İzmirli kahveciler, 1 Haziran’da başlayan normalle kapsamında yeniden açılan kahvehanelerde oyun yasağının kaldırılmasını istiyor. Dolmuşlarda yüzde 50’den yüzde 100’e geçildiğini, lokantalarda herkesin aynı masada yemek yiyebildiğini belirten İzmir Kahveciler Odası Başkanı İsmail Hakkı kırdı, “Oyun oynanmayınca kahvehanelere kimse gelmiyor. Sadece çay kahve satarak bu çark dönmüyor. 13 Temmuz Pazartesi gününe kadar kahvehanelerde tavla, okey, kağıt oyunlarının oynanmasına izin verilmediği takdirde, Valilik makamından aldığımız için gereği, maskeli ve sosyal mesafe kuralına uyarak, 14 Temmuz Salı günü saat 17.00’de, Gündoğdu Meydanı’nda basın açıklamasında bulunacağız” bilgisini verdi.

OKEY YOKSA, KAHVEYE NİYE GELSİN?
Pandemi sürecinde kapalı olan kahvehanelerin, 1 Haziran’da başlayan normalleşme süreci kapsamında açıldığını, ancak kısıtlamalar nedeniyle 1.5 aydır zararına iş yaptıklarını anlatan Oda Başkanı İsmail Hakkı Kırdı, “İnsanlar kahvehanelere hoşça vakit geçirmek için geliyor. Okey oynuyor, tavla atıyor, kağıt oynuyor. Bunlar yoksa insanlar kahvehanelere neden gitsin? Çayını kahvesini evinde de içer. Kısıtlamalar, aleyhimize oldu. Kiraları, personelin yevmiyesini ödeyemez hale geldik. Elektrik, su giderleri belimizi büküyor. Zararına çalışmaktan bıktık” dedi.

ANAYASA MADDESİNİ HATIRLATTI
Anayasa’nın 173. Maddesinin “Devlet, esnaf ve sanatkarı korur, koruyucu tedbirler alır” ifadesini hatırlatan Oda Başkanı Kırdı, “Esnaf kredileri veriliyor. Fakat kahvehaneci esnafının büyük çoğunluğu, çeşitli gerekçelerle bu kredilere ulaşamadı. Devlet olarak bari elektriğimizi, suyumuzu ödeyin dedik, o da olmadı. Dolmuşlar artık yüzde 50 değil, yüzde 100 kapasiteyle yolcu taşıyor. Restoranlarda insanlar dört kişilik masada dört kişilik grup olarak yemek yiyebiliyor. Hamamlar, lunaparklar, turistik tesisler açıldı. Neden kahvehanelerde oyunlara izin verilmiyor? Bunu anlayabilmiş değiliz. Oyunların serbest bırakılmasını istiyoruz. Gırtlağımıza kadar battık. Bizi virüs değil, yaşadığımız ekonomik zorluklar öldürecek.”

Aynı zamanda Türkiye Kahveciler Federasyonu Başkan Yardımcılığı görevinde de bulunan İzmir Kahveciler Odası Başkanı İsmail Kırdı, AK Parti Genel Başkanlığı’na, İçişleri ve Turizm bakanlıklarına bu konuda dosya verdiklerini hatırlattı. İzmir’de 3 bin, Türkiye’de 400 bin kahvehane olduğuna dikkat çeken Kırdı, “Oyun yasağının kalkmasını istiyoruz. Artık dayanacak gücümüz kalmadı” diye konuştu.