GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
13 Şubat 2019 Çarşamba 17:17

İzmir’in en çok tartıştığı konu… İller Bankası’ndan hangi belediye ne kadar pay aldı?

İller Bankası’nın 2017 yılı faaliyet raporu yayınlandı. Raporda İzmir’deki bazı belediyelere belli sektörler üzerinden verilen desteklere dair rakamlar yer alırken, birçok kategoride de herhangi bir maddi aktarım yapılmadığı görüldü.

Mehmet İŞLER/EGEDESONSÖZ- İzmir’in Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ağırlıklı yerel yönetimlerinde görevde olan temsilcilerin 17 yıldır iktidarda bulunan AK Parti hükümetlerinden yeterli desteği almadığını ileri sürmesi kentin en çok tartışılan konularının başında geliyor.

Öte yandan kentte muhalif konumda olan AK Partili ilçe belediyeleri de CHP’li İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ayrımcılık yaptığını ve hak ettikleri hizmeti alamadıklarını zaman zaman savunuyor. Bu iki zıt görüşün gölgesinde İller Bankası’nın (İLBANK) son yayınladığı faaliyet raporunda yer alan bazı rakamlar kamuoyuna yansıdı. Raporda geçmiş yakın yıllara dair veriler de sunuldu. Kent özelinde destek verilen belediye ve hizmet aktarılan konular başlıklar halinde raporda yer aldı. 

BAZI KATEGORİLERDE İZMİR’DEN HİÇBİR BELEDİYE YOK
Buna göre; ‘2017 Yılında Banka Yatırım Programında İmar Planı Sektöründe Bitirilen İşler’, ‘2017 Yılında Banka Yatırım Programında Atık Su Sektöründe Bitirilen İşler’, ‘2017 Yılında Banka Yatırım Programında İçme Suyu Sektöründe Bitirilen İşler’, ‘2017 Yılında Banka Yatırım Programında Katı Atık Sektöründe Bitirilen İşler’, ‘2017 Yılında Yerel Yönetimlerin İçme Suyu ve Diğer Altyapı Sektöründe Kredi İle Bitirilen İşleri’, ‘2017 Yılında Yerel Yönetimlerin Atık Su ve Katı Atık Sektörlerinde Kredi İle Bitirilen İşleri’ başlıkları altında destek verilen belediyeler belirtildi. Bu kategorilerde İzmir’den hiçbir belediye yer almadı.

HANGİ İLÇE BELEDİYELERİ DESTEK ALDI?
Raporun, ‘2017 Yılında Yerel Yönetimlerin Belediye Yapıları Sektöründe Kredi İle Bitirilen İşleri’ kısmında İzmir’den AK Partili Menderes Belediyesi’ne; Ayyıldız Parkı ve Gençlik Parkı Yapım İşi için 2016 yılında 2 milyon 896 bin 838 TL, AK Partili Torbalı Belediyesi’ne; Ayrancılar Mahalle Meydan Yapım İşi için 1 milyon 409 bin 978 TL, yine Torbalı Belediyesi’ne; Sosyal Market Yapım İşi noktasında 723 bin 947 TL, yine Torbalı Belediyesi’ne Yoğurtçular Mahalle Konağı Yapım İşi için 313 bin 838 TL, Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Çiğli Belediyesi’ne; Uzay Kafes Sistem Kapalı Pazar Yeri ve Üzerine Güneş Enerji Sistemi Yapılması İşi için 4 milyon bin 463 TL, AK Partili Ödemiş Belediyesi’ne; Türkmen Mahallesi Vali Kemal Nehrozoğlu Macera Parkı Yapım İşi için 2017 yılında 3 milyon 597 bin 757 TL, yine Torbalı Belediyesi’ne; Torbalı Mahalle Meydanı Yapım İşi noktasında 1 milyon 89 bin 691 TL, CHP’li Karşıyaka Belediyesi’ne; Gündüz Çocuk Bakımevi ve Engelli Bakımevi Yapım İşi için 3 milyon 201 bin 871 TL aktarıldığı görüldü.

HARİTA SEKTÖRÜNDE ÇEŞME’YE 861 BİN TL’LİK HİBE
Raporun, ‘2017 Yılında Yerel Yönetimlerin CBS Sektöründe Kredi İle Bitirilen İşleri’, ‘2017 Yılında Yerel Yönetimlerin Jeoteknik ve Jeolojik Araştırmalar Kapsamında Kredi İle Bitirilen İşleri’, ‘2017 Yılında Yerel Yönetimlerin Üstyapı Sektöründe Yenilenebilir Enerji Kapsamında Kredi İle Bitirilen İşleri’ kategorilerinde de İzmir’den hiçbir belediye yer almadı. Fakat ‘2017 Yılında Banka Karından Ayrılan Ödenek İle (Hibe+Kredi) Harita Sektöründe’ CHP’li Çeşme Belediyesi’ne 861 bin 839 TL verilmesi raporda görüldü.

BANKA KARINDAN URLA’YA BAKANLIKTAN KEMALPAŞA’YA HİBE
‘2017 Yılında Banka Karından Ayrılan Ödenek İle (Hibe+Kredi) İmar Planı Sektöründe Bitirilen İşler’ başlığı altında kentteki hiçbir belediye yer almazken, ‘2017 Yılında Banka Karından Ayrılan Ödenek İle (Hibe+Kredi) Jeoloji-Jeoteknik Sektöründe Bitirilen İşler’ kısmında CHP’li Urla Belediyesi’ne; 249 bin 865 TL aktarıldığının notu düşüldü. ‘2017 Yılında Banka Karından Ayrılan Ödenek İle (Hibe+Kredi) Belediye Yapıları Sektöründe Bitirilen İşler’, ‘2017 Yılında Banka Karından Ayrılan Ödenek İle (Hibe+Kredi) İçme Suyu Sektöründe Bitirilen İşler’, ‘2017 Yılında SUKAP Kapsamında İçme Suyu Sektöründe Bitirilen İşler’, ‘2017 Yılında SUKAP Kapsamında Atık Su Sektöründe Bitirilen İşler’ bölümlerinde de İzmir’den hiçbir belediye yer almadı. ‘2017 Yılında Bakanlık Hibe ve Banka Hibe Kapsamında Bitirilen İşler’ kategorisinde ise, AK Partili Kemalpaşa Belediyesi’ne; 219 bin 120 TL aktarıldı.

‘2017 Yılında Bankamız Yardım ve Bağışlar Faslı Kapsamında Üstyapı Sektöründe Bitirilen İşler’ ve ‘2017 Yılında Bankamızca Yapılan Kamulaştırma İşleri’ kısımlarında da İzmir’den herhangi bir belediyeye rastlanmadı.  Raporda İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne destek verildiğine dair bir bilgi sunulmadı. Ayrıca büyükşehirler dikkate alındığında İstanbul ve Ankara’ya da bir aktarım yapılmadığı görüldü.