GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
13 Temmuz 2020 Pazartesi 11:56

İzmir’de kurbanlık fiyatlarına korona zammı!

Hayvan üreticileri, pandemi nedeniyle Kurban Bayramı’nda satış yapılamaz endişesiyle yatırım yapmayınca, geçen yıl 1500 lira olan koyunun bu yıl 2 bin liradan satışa çıktı.

Muhittin AKBEL/EGEDESONSÖZ- Koronavirüs salgını nedeniyle Ramazan Bayramı’nı doya doya yaşayamayan Türkiye, yine pandemi gölgesinde Kurban Bayramı’na hazırlanıyor. Bu yıl kurbanlıklar ise ateş pahası...

Salgın nedeniyle Kurban Bayramı’nın da yasaklarla, kısıtlamalarla geçeceğini öngören hayvan üreticisi, kurbanlıkların elinde kalacağı korkusuyla yatırım yapmayınca, kurbanlık sıkıntısının yaşanması da gündeme geldi. Bu durumda geçen yıl 1500 liraya satılan ortalama ağırlıkta bir kurbanlık koyunun, bu yıl 2000 liraya fırladı. Fiyatların rağbete göre daha yüksek fiyata çıkabileceği de tahmin ediliyor.

HAYVAN SAYISI AZALACAK
İzmir Kasaplar Odası Başkanı Ceyhan Yücelmiş, bu yıl hayvan pazarlarına az sayıda kurbanlık geldiğini ancak fiyatların çok fazla artacağını düşünmediğini söyledi. Bu yıl hacca gitmenin yasak olduğunu hatırlatan Yücelmiş, “Her yıl binlerce İzmirli, hacca gidiyor. Bu yıl gidemeyecekler. Dolayısıyla burada kurban kesecekler. Pandemi nedeniyle insanların kurban kesmek istememesi de mümkün. Hayvan pazarlarına gelen hayvan sayısı, her yıl azalıyor. Geçen yıllarda elinde kalan malı geri götürmek zorunda kaldığı için zarar eden üreticinin, bu yıl  daha az hayvan getireceği muhakkak. Hayvan sayısının azlığı, fiyatları kısmen artırabilir ancak fahiş rakamlara ulaşmaz diye düşünüyorum. Geçen yıl 1500 liraya satılan orta boy bir koyun, bu yıl en fazla 2 bin lira olur diye tahmin ediyorum. Dana kurbanlıkların fiyatları da 7 ile 17 bin lira arasında değişir” dedi.