GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
20 Ekim 2017 Cuma 12:05

İzmir'de 'kavunun kalbi'ne taş ocağı!

İzmir’de Konak Tünelleri’ni yapan firma Dere Madencilik, Urla Nohutalan’da taş ocağı işletecek.

EGEDESONSÖZ- Urla Belediyesi’nin kırsal kalkınma çalışmaları kapsamında kavun üretimini desteklediği ve adına festivaller düzenlenen Nohutalan Köyü’nde yeni bir taş ocağı tesisi için çalışmalar başlatıldı.

Geçtiğimiz yıllarda bölge halkının eylem yaparak tepki gösterdiği,  Çeşme Germiyan sınırlarında, “Kalker Ocağı, Mobil ve Sabit Kırma-Eleme Tesisi ve Mıcır Yıkama-Eleme Tesisi ile Mıcır Karıştırma Tesisi” izni alan Dere Madencilik Urla’nın Nohutalan Köyü’nde yıllık 400 bin ton kapasiteli kalker ocağı işletecek.

Projeyle ilgili bakanlığa ÇED başvurusunda bulunan şirketin dosyası kabul edilirken projedeki özellikler de netleşti. Buna göre bölgede açık işletme yöntemlerinden delme/patlatma ile üretim Gerçekleştirilecek.  Bir patlatmada 8 bin 437,5 ton malzeme yerinden sökülecek.

Proje alanında Karayolları 2. Bölge Müdürlüğüne ait daha önce işletilmiş ve hali hazırda terk edilmiş bir yer bulunuyor.  Yerinden sökülen malzemenin bir kısmı hiçbir işleme tabi tutulmadan satılması planlanıyor. Kalker ocağında mevsim koşullarına göre yılda 12 ay, ayda 30 gün, günde 16 saat çift vardiya çalışma yapılacak. Proje alanı orman arazisinde kalırken üretim için ayrıca bakanlıktan izin alınacak.

TANIDIK İSİM
Konak Tüneli İnşaatı ve Liman Viyadükleri’nin ayaklarının limana indirilmesi gibi projeleri yapan Dere Grup bünyesinde faaliyet gösteren Dere Madencilik’in Bornova Pınarbaşı’nda tesisleri bulunuyor. Adalet Partisi’nde 16. Dönem Erzincan Milletvekilliği de yapan Turan,  “Ege Asfalt” adı altında diğer şirket ile ulaşım projeleri yürütüyor.