GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yaşam
18 Ocak 2018 Perşembe 08:51

İzmir'de '100 kilometre' kabus! Denizle kara birleşti... Fırtına ne zaman bitecek?

İzmir'de hızı zaman zaman 100 kilometreyi bulan fırtına, hayatı olumsuz etkiledi. Kordon kıyılarında yükselen sular, fırtınanın da etkisiyle taşınca, kara ile deniz birleşti. Fırtınanın saat 21.00 sularında duracağı tahmin ediliyor. Aliağa'da bir gemi ise sürüklenerek karaya oturdu.

Kentte, gece boyunca yağmur yağarken, sabah saatlerinde de sağanak, dolu ve fırtına etkili oldu. Yağmur ve fırtınanın şiddetini artırması üzerine işe gitmek için evlerinden çıkanlar, yollarda güçlükle yürüdü. Caddelerde, uzun araç kuyruklarının oluştuğu görüldü. Fırtınanın etkisiyle Konak Belediyesi'nce yılbaşı kutlamaları için yaptırılan süslemelerden Alsancak'taki ışıklı kemer devrildi. Narlıdere İnönü Mahallesi'nde de bir ağaç, park halindeki aracın üzerine devrildi.

- DİKİLİ'DE TEKNELER BATTI!

- İZMİR'İN TURİZM MERKEZİ PERİŞAN!

FOTO GALERİ: İZMİR YAĞMUR VE RÜZGARLA BOĞUŞUYOR

- İZMİR'DE ŞOK VİDEO: DENİZ, KORDON'U BÖYLE YUTTU!



KORDON'DA İŞ YERLERİNİ SU BASTI
Saatteki hızı zaman zaman 100 kilometreyi bulan fırtınayla İzmir'in önemli noktalarından Alsancak Gündoğdu Meydanı kıyısında, yükselen deniz taştı. Dev dalgalar oluşurken, sular, cadde ve sokakları göle çevirdi. Çok sayıda ev ve iş yerini su bastı. Kordon'da, çoğu kafeterya ve restoran olan mekanların sahipleri, ellerinde süpürgelerle suları tahliye etmeye çalıştı; ancak başarılı olmadı. Cadde ve sokakların göle dönüştürdüğü bazı yerlerde de ilginç görüntüler ortaya çıktı. Deniz kenarındaki sokak köpeği, suların yükselmesi ve karayla birleşmesiyle denizin üzerinde duruyormuş gibi bir görüntü oluştu. Etrafı sularla çevrili köpek, bir süre hareket etmedi. İtfaiye ekipleri, rögar kapaklarını açarak, suyu tahliye etmeye çalıştı. Kapakların açılmasıyla da kenti yoğun koku sardı.

 

ALİAĞA'DA, GEMİ KARAYA OTURDU
İzmir'de, sabah saatlerinde etkisini artıran sağanak ve zaman zaman hızı 100 kilometreyi bulan fırtınada, Aliağa'da yük gemisi sürüklenerek, karaya oturdu. Türk bayraklı, 'M/V Sinan Nabioğlu' isimli, 10 metre genişliğinde ve 60 metre uzunluğundaki yük gemisi, Nemrut Limanı'nda sabah saatlerinde karaya oturdu. Hurdaya gideceği açıklanan gemide personelin bulunmadığı açıklandı.



'TRAFİK KAPATILSAYDI DAHA AZ SU BASARDI'
Kordon'da bulunan ve İzmir Ticaret Odası'nca (İZTO) yeni yaptırılan akıllı binaya sabah saatlerinde gelen çalışanlar, ayaklarından bellerine kadar mavi ve siyah renkli çöp poşetlerini geçirmek zorunda kaldı. Su tahliyesi konusunda iş yeri sahipleriyle belediye ekipleri arasında tartışma da çıktı. Pantolonlarını dizlerine kadar sıyıran bir çalışan, "Görüyorsunuz halimizi değil mi? Para kazandığımız yer mahvoldu. Ne olur, yardın edin" dedi.

'GEL GİT DEĞİL, DENİZ KABARMASI'
İzmir'de sabah saatlerinde etkili olan fırtınadan dolaylı Kordon'da denizle karanın birleşmesi, kentteki birçok kişinin zihnine 'tsunami', 'gel-git' gibi olayları getirdi.

Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü öğretim üyesi Doç. Dr. Murat Gündüz, yanıt verdi. Yaşanan olayın rüzgardan kaynaklı deniz kabarması olduğunu söyleyen Doç. Dr. Gündüz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Rüzgarın sürekli aynı yöne esmesi suyu bir yere yıkabiliyor. Belli yönde çok uzun süre rüzgar eserse bu durum yaşanabilir. Havuzda bile rüzgarın aynı yönde esmesi bir yönde birikmeye neden olur. Körfezi de havuz gibi düşündüğümüz zaman poyraz suyun kıyıya doğru yığma yapmasına neden oldu. Suyun yükselme nedeni tamamen rüzgar kaynaklı, tsunami ya da gel git kaynaklı değil. Tsunaminin nedeni depremlerdir. Deprem olacak ki o dalga yaratsın sonrasında da su baskını olsun. Ancak böyle bir depremden söz edemiyoruz. Gel git olayı da Türkiye'de etkili olan bir durum değil o daha çok okyanuslarda olur."



Kordon'daki iş yeri sahiplerinden Emre Bozok, "Sağanak durmuştu; ama şiddetli fırtınadan dolayı dalgalar, her yeri suyla kapladı. Dükkanın içine, belimize kadar su doldu. Nargileleri bulmakta zorlandık" diye konuştu. 

İş yeri sahibi İsmail Akbulut ise "Büyük çaresizlik yaşadık. Bir anda fırtına çıktı. Ardından su, iş yerine geldi. Araçların hızla geçmesi de baskında etkili oldu. Kordon'da trafik, kapatılsaydı iş yerlerini daha az su basardı" dedi. 

Su baskınlarından sonra Kordon'a çok sayıda itfaiye ve AKS aracı gönderildi; ancak boyu zaman zaman 5 metreyi bulan dalgalar nedeniyle ekiplerin bölgedeki müdahaleleri etkili olmadı. Yağmur, metrekareye Güzelyalı'da 9.8 kilogram, Çiğli'de 5.4, Gaziemir'de 10.4 ve Karaburun'da 29.7 kilogram olarak düştü.

SAAT 21.00'DA DİNMESİ BEKLENİYOR
Öte yandan İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından olumsuz hava koşullarıyla ilgili yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, kentte denizin kabardığı, suların yükseldiği, dalgaların boyunun 4 metreye kadar çıktığı, rüzgarın şiddetinin ise 103.3 kilometreye kadar yükseldiği belirtildi. Sahil kesiminde daha yoğun hissedilen şiddetli lodos nedeniyle 11 ağacın devrildiği kaydedilen açıklamada, şöyle denildi: 

"Rüzgarın şiddeti, Konak ve Alsancak bölgesinde 71.6 kilometreyi buldu. Meteroloji Bölge Müdürlüğü yetkilileri, lodosun yerini karayele bıraktığını, kuvvetli rüzgar ve fırtınanın akşam saatlerine kadar devam edeceğini bildirdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri, geceyi teyakkuzda geçirdi. Şiddetli lodos sonrası yapılan ilk tespitlere göre, Balçova, Mustafa Kemal Sahil Bulvarı, Buca, Alsancak, Karşıyaka, Bornova, Gaziemir, Bayraklı ve Karataş'ta toplam 11 adet ağaç devrildi. Narlıdere ve Balçova'da devrilen ağaçların altında kalan iki araç kurtarıldı.  Deniz suyunun aşırı yükselmesi nedeniyle Mavişehir Balıkçı Barınağı ile Konak ve Alsancak vapur iskelelerinde taşmalar yaşandı. Şiddetli fırtına ve dalgalar nedeniyle, Mustafa Kemal Sahil Bulvarı'nın deniz tarafındaki yürüyüş şeridi ve ahşap iskelelerde hasar oluştu. 1. Kordon'da da dalgaların kuvvetiyle parke taşları söküldü. Gece boyunca İZSU ekipleri de seferber oldu. Lodos ve deniz suyu yükselmesi nedeniyle, Karşıyaka bölgesinde yaşanan su taşkınına müdahale edildi."

Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkilileri ise deniz ulaşımında da kesintiye neden olan fırtınanın saat 21.00'de sona ereceğini duyurdu. Fırtınanın, kısa süre daha iç kesimlerde etkili olacağı belirtildi.

SEFERLER NORMALE DÖNDÜ
Etkili olan fırtına nedeniyle iptal edilen vapur seferleri normale döndü.

Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, bu sabah saatlerinde etkili olan şiddetli fırtına nedeniyle iptal edilen vapur seferlerinin, saat 16.00'da tüm hatlarda yeniden başladığı belirtildi.

Saat 14.10'da arabalı vapur, 15.00'ten itibaren de Konak hariç diğer iskelelerde yolcu gemisi seferlerini başlatan İZDENİZ, Konak iskelesindeki hasarın da tamamlandığını ve bu iskelede de seferlerin 16.00 itibarıyla normale döndüğünü bildirdi.

RÜZGAR DEMİR SÜSLEMEYİ DEVİRDİ
Öte yandan gece şiddeti artan rüzgar nedeniyle Konak Belediyesi’nin yılbaşı kutlamaları çerçevesinde yaptığı süslemelerden olan Alsancak’taki Şevket Özçelik Sokak’ta bulunan ışıklı kemer, gece saatlerinde devrildi. Gazi İlköğretim Okulu'nun köşesinde bulunan ve gündüz saatlerinde binlerce kişinin geçtiği sokaktaki kemerin gece devrilmesi olası bir faciayı önledi. Konak Belediyesi zabıta ekipleri, kemerin etrafına güvenlik şeridi çekerek önlem aldı.



BELEDİYE AÇIKLAMA YAPTI
İzmir Büyükşehir Belediyesi yaptığı yazılı açıklamada kentte denizin kabardığını, suların yükseldiğini dalga boyunun 4 metreye kadar çıktığı, rüzgarın şiddetinin de 103.3 kilometreye kadar yükseldiğini belirtdi. Sahil kesiminde daha yoğun hissedilen şiddetli lodos nedeniyle 11 ağacın devrildiği kaydedilen açıklamada şöyle dendi:

"Rüzgarın şiddeti, Konak ve Alsancak bölgesinde 71.6 kilometreyi buldu. Meteroloji Bölge Müdürlüğü yetkilileri, lodosun yerini karayele bıraktığını, kuvvetli rüzgar ve fırtınanın akşam saatlerine kadar devam edeceğini bildirdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri, geceyi teyakkuzda geçirdi. Şiddetli lodos sonrası yapılan ilk tespitlere göre, Balçova, Mustafa Kemal Sahil Bulvarı, Buca, Alsancak, Karşıyaka, Bornova, Gaziemir, Bayraklı ve Karataş'ta toplam 11 adet ağaç devrildi. Narlıdere ve Balçova'da devrilen ağaçların altında kalan iki araç kurtarıldı.  Deniz suyunun aşırı yükselmesi nedeniyle Mavişehir Balıkçı Barınağı ile Konak ve Alsancak vapur iskelelerinde taşmalar yaşandı. Şiddetli fırtına ve dalgalar nedeniyle, Mustafa Kemal Sahil Bulvarı'nın deniz tarafındaki yürüyüş şeridi ve ahşap iskelelerde hasar oluştu. 1. Kordon'da da dalgaların kuvvetiyle parke taşları söküldü. Gece boyunca İZSU ekipleri de seferber oldu. Lodos ve deniz suyu yükselmesi nedeniyle, Karşıyaka bölgesinde yaşanan su taşkınına müdahale edildi.

YAĞMUR 3 GÜN DEVAM EDECEK
Meteoroloji tarafından yapılan açıklamada yağışlar haftasonu boyunca devam edecek. (DHA, Haber Merkezi)