GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
7 Aralık 2019 Cumartesi 11:18

İzmir Körfezi’nin temizliği ne durumda?

Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Kınay, Büyükşehir Belediyesi tarafından kamuoyuyla paylaşılan ‘Körfez Toplam Koliform Değerleri’ hakkında, “Bu değerler kanalizasyon kaynaklı kirlilik göstergesidir. Kirlilik ve atık girişi göstergesi olan bu değerlerin yüksek olduğu kesimlerde körfeze ulaşan dereler ya da dere girişi olmayan bölgelerde ise altyapının taşıyamadığı kirlilik ve atık girişi sorunu olduğuna işaret etmektedir” dedi.

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediyesi, rutin olarak körfez değerlerini izlerken suyun temizliği noktasında önemli veriler kamuoyuna yansıyor. Belediye son olarak Ekim ayında gerçekleştirilen çalışma hakkında bilgi verirken bazı bölgelerde ‘Körfez Toplam Koliform Değerleri’ yüzme suyu kalitesi yönetmeliği sınır değerinin üzerinde çıktı.

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Helil İnay Kınay konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Verileri yorumlayan Başkan Kınay, körfez temizliğiyle ilgili önemli uyarılar yaparken tespitlerini paylaştı.

Kınay, “İzmir Körfezi Kirliliği ve Körfez kirliliğinin giderilmesine yönelik çalışmalar kentimizde en önemli çevresel problemlerinden bir tanesi. Kentsel atıklar, sanayi ve diğer atıkların yıllarca körfeze kontrolsüz bırakılması ile oluşan kirliliğin temizlenmesi çalışmaları için uzun yıllardır altyapı çalışmaları yürütülmekte” dedi.

SU KALİTESİ NÜFUSUN YOĞUN OLDUĞU BÖLGELERDE İYİ DEĞİL!
Kınay ayrıca, “Büyük kanal projesi ile İzmir kenti atık sularının körfeze deşarjının engellenmesi ve kentin atık sularının arıtılması, körfeze atık deşarjının engellenmesi çalışmaları uzun yıllardır devam ederken bugüne geldiğimizde, İzmir Körfezinde su kalitesindeki değişiklikleri, körfezde canlı yaşamına yönelik izlemeleri değerlendiriyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından İzmir Körfezi su kalitesi ile ilgili izleme değerleri web sitesi üzerinden yayınlanmakta. Bu değerlere bakıldığında su kalitesinin özellikle körfezin iç kısımlarında, yapılaşma ve nüfusun yoğun olduğu bölgelerde iyi olmadığını göstermektedir” açıklamasını yaptı.

BU DEĞERLER KANALİZASYON KAYNAKLI KİRLİLİK GÖSTERGESİDİR!
Yönetmelikte belirtilen değerler üzerinden kıyaslama yapan Kınay, “Yönetmeliklerimiz kapsamında Yüzme ve Rekreasyon Amaçlı Sular Yönetmeliğinde belirtilen sınır değerler karşılaştırıldığında; fekal koliform için 100 birey/100 ml, toplam koliform için 500/100 birey olan sınır değerlerin aşıldığı görülmektedir.  Bu değerler kanalizasyon kaynaklı kirlilik göstergesidir. Kirlilik ve atık girişi göstergesi olan bu değerlerin yüksek olduğu kesimlerde körfeze ulaşan dereler ya da dere girişi olmayan bölgelerde ise altyapının taşıyamadığı kirlilik ve atık girişi sorunu olduğuna işaret etmektedir. Kentin kontrolsüz yapılaşması ve buna bağlı olan altyapı yetersizlikleri, körfeze dereler ve deşarjlar vasıtası ile atık girişi İzmir Körfezinin temizlenmesi ve yüzülebilir körfez hayalinin gerçekleşebilmesi önündeki en büyük engellerdir. Bu noktada yerel yönetim ve merkezi idareler tarafından altyapı çalışmalarının kentin ihtiyaçlarını ve yapılaşmasına yönelik planlamaları karşılayacak şekilde planlanması yönetimi, körfeze akan dereler ile ilgili temizlik, bakım ve denetim çalışmalarının etkin olarak yürütülmesi önem kazanmaktadır. Sağlıklı bir kent yaşamına sahip olmamız aşamasında bu süreçlerden herhangi birinin eksik ya da yetersiz olmasının sorunu büyüteceği gerçeği unutulmamalıdır” dedi.

KOLİFORM NEDİR?
Koliform bakteriler gıda ve suların sıhhi durumunu gösteren göstergeç bakteri türü olarak bilinmektedir. Koliformlar sıcakkanlı hayvanların dışkılarında bolca bulunurlar, ama sulak ortamlarda, toprakta ve bitkilerde de bulunurlar. Çoğu zaman kloliformalar kendileri hastalığa neden olmazlar ama kolay kültürlenirler ve varlıkları dışkı kaynaklı zararlı patojenlerin de mevcut olabileceğine işaret eder.

BAŞKANLARIN YÜZÜLEBİLİR KÖRFEZ HEDEFİ…
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer göreve gelmesi sonrasında ‘Körfezde 3 yıl içinde yüzülecek’ şeklinde bir hedef belirlemişti. Ayrıca önceki dönemlerde Aziz Kocaoğlu’nun da körfezi yüzülebilir seviyeye getirmeyi amaçladığı biliniyordu.