GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Kültür - Sanat
6 Kasım 2019 Çarşamba 12:46

İzmir Kısa Film Festivali’nde ödül alan filmler Oscar yolcusu!

İzmir Kısa Film Festivali Direktörü Yusuf Saygı, İzmir Kısa Film Festivali olarak Oscar’a sertifika başvurusu yaptıklarını açıklayarak, “Sertifika başvurumuz olumlu sonuçlanırsa İzmir Kısa Film Festivali’nde ödül alan filmlere Oscar yolu açılacak” dedi.

EGEDESONSÖZ-İzmir Kısa Film Festivali Direktörü Yusuf Saygı, SonsözTV’de yayınlanan Günaydın Ege programına katılarak Aslı Eren’in sorularını yanıtladı.

İzmir Kısa Film Festivali hakkında açıklamalar yapan Saygı, tüm vatandaşları filmleri ve etkinliklere davet etti.

İZMİR KISA FİLM FESTİVALİ KENTİN TANITIMI İÇİN ÇOK ÖNEMLİ
İzmir Kısa Film Festivali’nin, İzmir’in tanıtımında önemli bir yer aldığını belirten Yusuf Saygı,“Bizimle yarışmış, konuk olmuş ve ödül almış kişiler ileriki yaşamlarında İzmir’de film çekiyor. Bu anlamda kente önemli bir getirisi oluyor. İzmir’de sinema ekipmanları fuarı gerçekleştiriyoruz, böylece İstanbul’a gelip İzmir’e gelmeyen firmaları kentimize getirtiyoruz. Bunlar önemli unsurlar ve şehirde izleyiciye yönelik olarak dünyanın birçok ülkesinden gelen kısa filmlerle insanlar çeşitli kültürler görmüş oluyor ve kentin sosyal yaşantısına etki ediyor” dedi.

VERİLEN DESTEKLER KENTİN VE SEKTÖRÜN GELİŞİMİNE KATKI SAĞLIYOR
Festivalin kent ve sektör gelişimine katkı sağladığını ifade eden Saygı, “Yerel yönetimlerden iyi destekler alıyoruz, ilçelerde filmler gösteriliyor. Salon konusunda yerlerimiz, açılış ve kapanı organizasyonları konusunda yardımcı oldular. Firmalar konusunda bazı eksiklikler oluyor, aslında bakanlık bünyesinde hazırlanan bir etkinlik olduğu için verilen destekler vergi desteği olarak onlara geri dönüyor. Bu destek sadece festivale verilen destek değil, kentin ve sektörün de gelişimine destek vermek demektir. Bunları yavaş yavaş aşacağız, ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik durum ile bazı şeyleri zamanla aşacağız gibi geliyor.Çin’de çok büyük bir festival var, bütçesi de çok büyük. Bizim orası ile iletişimimiz ile orada yapımcısı ve yönetmeni Türk olan filmler orada yarışıyor. Orada şu an bir filmimiz finalist ve kazanırsa 10 bin Euro ödül alacak. Bu ödül daha iyi projeler için kaynak olacaktır” diye konuştu.

ÜNLÜ KONUKLAR KATILIYOR
Festivale Türkiye ve dünya sinema sektöründen önemli konukların katıldığını belirten Saygı, “Bugün festivalimiz 3. Günü, gösterimlerimiz devam ediyor. İçerikte biraz İzmir’i de kollayarak bazı seçkileri oluşturuyoruz. İzmir’deki üniversitelerimizden de güzel filmler geliyor. Böylece öğrencilerimiz de tecrübe kazanmış oluyor. Gelen konuklarımız bizi kırmayarak söyleşi de yapıyor. Örneğin Zeynep Farah bir söyleşi gerçekleştirecek önümüzdeki günlerde. Oldukça önemli ve ünlü isimler konuk olarak katılıyor” ifadelerini kullandı.

FESTİVALE KATILAN FİLMLER İÇİN OSCAR BAŞVURUSU
Festivalde ödüllerin Cumartesi akşamı yapılacak final gecesi sahiplerini bulacağını açıklayan Saygı,“Bizde jüri, filmleri yönetmenler ile birlikte salonda izliyor, söyleşilerine katılıyor. Böylece bir çok festivalde yönetmenlerin filmlerin izlendi mi, ses ve görüntü kalitesinin nasıl olduğu merak ediliyor ancak bizdeki sistemde böyle bir sorun yaşanmıyor. Herkesin filmi eşit koşullarda izleniyor.Kemeraltı’nda, Buca Tarık Akan Gençlik Merkezi’nde ve bu yıl ilk defa Bayraklı’da gösterimler yapılacak. Böylece daha çok kişiye ulaşacağını düşünüyorum. Bundan sonraki süreçte Oscar Ödülleri ile ilgili bir sertifikasyon bekliyoruz, bir başvurumuz oldu. Böylece bizde ödül alan filmler de Oscar’da yarışabilecek” dedi.

TÜM ETKİNLİKLER ÜCRETSİZ
Filmleri izlemeye herkesi davet eden Saygı, “Tüm gösterimlerimizin ücretsiz olduğu gözden kaçıyor. Yapılan tüm etkinlikler ücretsiz olarak gerçekleşiyor. Herkesi filmlerimizi izlemeye ve etkinliklerimize davet ediyorum. Cumartesi günü de Fransız Kültür Merkezi’nde olacağız. Festivalin ardından yine de seçkilerimiz ile yıl boyu farklı salonlarda gösterime devam edeceğiz” diye konuştu.