GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İnşaat/Emlak
22 Ağustos 2019 Perşembe 11:34

İnciraltı’ndaki arsa sahiplerinden flaş hamle: Kendi planımızı hazırlıyoruz!

İNGEDER Başkanı Tayfun Karabulut, İnciraltı ve Bahçelerarası’nın uzun yıllar boyunca imar planı beklemesi için konuşurken, “Öneri planı yapacağız ve sunacağız. Artık gerçekten yeter. Bu sürede olan biz bağcılara oldu. Biz artık bağcılar olarak dövülmek istemiyoruz. Toprak sahiplerimizle birlikte bir çalıştayla değerlendirip tüm İzmir’e sunacağız. Bu bölgenin kaybedilmesini ne olur İzmir seyretmesin!” dedi.

EGEDESONSÖZ- İnciraltı Gelişim Derneği'nden (İNGEDER) Başkanı Tayfun Karabulut, Sonsöz TV’de yayınlanan Günaydın Ege programına konuk oldu ve Aslı Eren’in sorularını yanıtladı. İnciraltı ve Bahçelerarası’nın uzun yıllar boyunca imar planı beklemesi için geniş yelpazede açıklamalar yapan Karabulut, çarpıcı çıkışlara imza attı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Balçova Belediyesi, bakanlık ve toprak sahiplerinin konuda 4 muhatap taraf olduğunu ifade eden Karabulut, sorunun çözümünün sürekli olarak sekteye uğramasına tepki gösterdi. Yeni dönemde toprak sahipleri ile çalıştay düzenleyeceklerini açıklayan Karabulut öneri plan hazırlayacaklarını aktardı.

SANKİ GİZLİ BİR EL DURDURUYOR
Karabulut, “İzmir’de bazı eller vardır ki bir şeyleri durdurur. Artık biz burada da bunu söylüyoruz. Sanki gizli bir el durduruyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’le yaptığımız görüşmede takvim netleşir gibi bir durum vardı. Hükümetimize plan sunacağımız bir çalışmamız olacaktı. Yakın zamanda biz hala umutluyuz. Bir görüşme olacaktır. İnciraltı ne sadece İzmir Büyükşehir Belediyesi ne de sadece bakanlık çerçevesinde çözülecek bir konudur” dedi.  

İZMİRLİLERİN KULLANABİLECEĞİ BİR ALAN OLSUN
Yıllar boyunca kentin kaybettiğini vurgulayan Karabulut, “Kaybeden biz ve İzmirli oldu. Lütfen bir araya gelelim. İnciraltı zirvesi yapalım. Taraflar bellidir. Dörtlü zirve olarak bunu yapmamız lazım. Gökdelen imarı olmadan, hiçbir tartışma yapılmadan, İzmirlilerin gelip kullanabileceği iş, aş kazanabileceği bir alan olsun” diye konuştu.  

EZİLEN TARAFTAN ÇIKALIM KAZANAN TARAFTA OLALIM
“Bu sadece biz toprak sahiplerinin sorunu değil İzmir’in ve ülkenin sorunudur” sözleriyle konuşmasını sürdüren Karabulut, “Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a mektup yazdık. Kendilerinden önerileri de almak istemiştik. İzmir milletvekillerimiz var. 2016 yılında Binali Yıldırım’ın talimatıyla sürecin başlamasını Milletvekili Atilla Kaya organize etmişti. Biz artık ötesine geçmek istiyoruz. Sözlerle olmaz. Somut hareket edilmesi gerekiyor. Belediye ve bakanlığın birlikteliğiyle olmaz. Burada İzmirli var 5 nesildir yaşayan bir halk var. Bu halk hiçbir zaman kanuna aykırı bir harekette bulunmadı. Eski Başkan Aziz Kocaoğlu, ‘tüm İzmir adına İnciraltı ve Bahçelerarası halkına teşekkür ediyorum’ demiştir. Sebebi orada gecekondu yapmadığımız içindir. Biz hep yapıcı tarafta olduk. Ezilen taraftan çıkalım kazanan tarafta olalım. Bizim kaybetmemiz İzmir’in kaybetmesi oluyor” dedi.  

4’LÜ KOORDİNASYONUN BİR ARAYA GELECEĞİ BİR ZİRVEYLE 2 SAAT İÇİNDE İZMİR İNCİRALTI’NI KAZANIR
Karabulut, “Bir gökdelen, yüksek katlar gibi bir düşünce yok. Korunarak planlanması düşünülüyor. İnciraltı planlanması konusunda farklı düşünen yok ama eller giriyor araya. Vekil Kaya’nın sarf ettiği ‘dava açılmasın, buna söz versinler’ lafını biz üzüntüyle karşıladık. Bunu sözlere bağladığımızda geçmişte yaptığımız hatalar gibi olacak. Burada herkes İzmir’in hakemliğine güvensin. Bu planlanmada biz de olmak istiyoruz. Biz olmayacaksak yine İzmir kaybeder. 4’lü koordinasyonun bir araya geleceği bir zirveyle 2 saat içinde İzmir İnciraltı’nı kazanır” diye konuştu.  

ÖNERİ PLANI HAZIRLAYACAĞIZ!
Planlamanın beklemesine değinen Karbulut, “Bizi bırakın ülkemizin bile 1 gün beklemeye tahammülü yok. İşsizlik artıyor. Biz bunu önleyecek toprak sahipleri olarak ilerleyen günlerde öneri planı yapacağız ve sunacağız. Artık gerçekten yeter. Bu sürede olan biz bağcılara oldu. Biz artık bağcılar olarak dövülmek istemiyoruz. İzmir’de bu öneri planlama çalışmaları yürümekte. Toprak sahiplerimizle birlikte bir çalıştayla değerlendirip tüm İzmir’e sunacağız. Büyükşehir Belediyesi, Balçova Belediyesi, bakanlığımız ve bizim olduğumuz bir plan sunacağız. İzmir’in 40 yıllık sorununun çok gereksiz, haksız yere bekletildiğinin ispatı olacak. Taraflar bu kadar mutabakata varmışken, hala plan konusunda konuşacağız lafları eski günleri hatırlatıyor. Tarihler geldi geçti, hayatını kaybeden toprak sahipleri oldu. Umutlarını kaybeden ve topraklarını satanlar oldu. Türkiye’nin en değerli topraklarına sahibiz. Burada herkesin gözleri var. Herkesin gözlerinin açık olması lazım. Bu topraklar ehline teslim edilirse İzmir kazanır ama aksi olur kaybeden İzmir olacaktır” dedi.

BU BÖLGENİN KAYBEDİLMESİNİ NE OLUR İZMİR SEYRETMESİN!
Planların içeriğine dair bilgiler veren Karabulut, amaçlananları sıraladı ve “2 bin 500 yıllık Agamemnon kaplıcaları ortaya çıkacak. Oteller, kür merkezleri, geriatri merkezlerinin olduğu bir bölge olacak. Konut bir kere kazandırır ama sağlık turizmindeki tesisler bu şehre 100 yıl kazandırır. 19 milyar TL’lik bir bölgeden bahsediyoruz. Daha plan yok, üzerine çivi çakılmamış bölgede düğün yapıyoruz, nargile içiyoruz, mangal yapıyoruz. İnciraltı bir nimet her gün üzerine basıyoruz. İki kez dünyaya EXPO dönemlerinde tanıttık ama bunun sürekli olması gerekiyor. İzmir’in ekonomisinin zıplatacak tek bir yer var o da İnciraltı. Biz ne ile övünüyoruz? ESBAŞ! İkinci gurur tablosunu niye İnciraltı yapmayalım? Herkesin uzlaşmaya hazır olduğu bir durumda niye bir araya gelemiyoruz. Bu bir sorun. İzmir’in kaybettikleri milyar dolarlar seviyesinde kayıplar var. İleriye bakalım ve şehrin ne kazanacağına bakalım. 5 milyon metrekarelik alan planlanırsa biz 2 milyon metrekare kamuya yer vereceğiz. İzmir, 2-3 kent ormanı kadar yeşil alan kazanacak. Plansız bir İnciraltı’nın kimseye faydası yok. Planlı bir İnciraltı’nın İzmir ve Türkiye’ye çok faydası vardır. Has İzmirli o toprak sahipleri olduğu sürece gökdelen imarına biz müsaade etmeyiz. Hiçbir görüşmede biz buna şahit olmadık. Yeni süreçte olur, olmaz bilemeyiz. Önemli olan bugün bu toprakların doğru kişilerin elindeyken planlamaya geçilmelidir. Bu çağrı İzmir’in çağrısıdır. Bu bölgenin kaybedilmesini ne olur İzmir seyretmesin! Bu konuda vicdanlarla birlikte hareket edersek İzmir İnciraltı’nı kazanır” ifadelerini kullandı.