GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
18 Temmuz 2018 Çarşamba 09:13

İZTO Başkanı Özgener'den işsizlik oranı açıklaması

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, açıklanan son işsizlik rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Nisan 2018 İşgücü İstatistikleri’ne göre Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2018 yılı Nisan döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 201 bin kişi azalarak 3 milyon 86 bin kişi oldu. İşsizlik oranı 0,9 puanlık azalış ile yüzde 9,6 seviyesinde gerçekleşti. Aynı dönemde; tarım dışı işsizlik ve genç nüfus işsizlik oranları da azalışa geçti.

EKONOMİ GÜNDEMİNE MÜJDELİ BAŞLANGIÇ
Rakamları değerlendiren İZTO Başkanı Mahmut Özgener, açıklanan rakamların iş dünyasındaki tüm taraflar adına sevindirici olduğunu, özellikle yeni ekonomi yönetiminin sağladığı istikrar ortamıyla birlikte bu düşüş eğiliminin devam edeceğine inandıklarını dile getirdi. İşsizlik konusunda atılan yapısal adımları yakından izlediklerini ifade eden Özgener, “Önemli bir seçim sürecinin ardından siyaset gündeminin yerini ekonomi gündemi aldı. Bu başlangıcın işsizlik rakamlarının tek haneye inmesi gibi sevindirici bir gelişmeyle aynı anda olması son derece anlamlı. Umuyoruz ki bu azalma eğilimi, ülkemizin yüksek seyreden genç işsizlik rakamlarına da yansır” diye konuştu. 

“ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYMAYA HAZIRIZ”
Bu doğrultuda göreve geldiği 2018 Nisan ayından bu yana istihdam ve yüksek katma değer hedefleyen projelere özel önem verdiğini de vurgulayan Özgener, “İzmir için de büyük bir sorun olan işsizliğin ülke genelinde tek haneli rakamlara inmesi yatırım yapan, üreten kesimlerin yüreğine su serpmekle kalmadı; piyasalarda da umut ve güven yarattı. Yatırım motivasyonunu arttırdı” ifadelerini kullandı. Azalma eğiliminin hızlanarak sürmesini dileyen Özgener, diğer konularda olduğu gibi bu konuda da iş dünyasının elini taşın altına koymaya hazır olduğunu kaydetti.

“İŞSİZLİK NİTELİKSEL OLARAK DA ALT EDİLDİ”
2013 yılında dünya çapında devler liginde olma potansiyeli taşıyan bir ekonominin en büyük ayak bağlarından birinin kayıt dışı çalışan olduğunun da altını çizen Özgener şöyle konuştu: “Son açıklanan rakamlarda dikkat çekici güzel gelişmelerden biri de kayıt dışı çalışmanın 0,6 puan azalması oldu. Bu da Türkiye’nin gelişimi için gününü gecesine katan herkesin işsizliği sadece niceliksel değil niteliksel olarak da alt etmeye başladığının göstergesidir. Kayıt dışı ile mücadele konusundaki başarılı projeler artarak devam etmelidir.”