GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
17 Mart 2018 Cumartesi 11:00

İZTO Adayı Özgener: Kemeraltı sabahlasın

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Başkan Adayı Mahmut Özgener, Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nın 24 saat yaşan bir bölge olması gerektiğini belirterek “Akşam olduğunda Kemeraltı’ndaki dükkanlar kapanmasın; aksine çarşı sabahlasın. Burayı 24 saat canlı tutup sabaha kadar süren festivaller düzenlensin” dedi.

İZTO Başkan Adayı Mahmut Özgener, yaklaşık 5 saat boyunca Kemeraltı esnafını dolaşarak sorunları hakkında bilgi aldı. Özgener’e ziyareti sırasında Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Ümit Kaya, İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Turgay Baransel, İzmir Ticaret Odası Meclis Üyeleri Mert Pala ve Adil Özyiğit de eşlik etti. Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD) tarafından restore edilerek Kültür ve Gençlik Merkezi olarak kullanılacak Portekiz Sinagogu ile TARKEM tarafından cazibe merkezi haline getirilen Abacıoğlu Hanı’nın bölgeye örnek olduğunu belirten Özgener, bu değişimin Çarşı’ya yayılması gerektiğini vurguladı. Ziyaret boyunca esnafımızın 24 saat yaşayan bir Çarşı talebinde bulunduğunu söyleyen Özgener, “Bu, çoğu zaman dillendirilen bir konu ama bugüne kadar çeşitli nedenlerle hayata geçirilemedi. İnşallah bunu başarmak bize nasip olacak” diye konuştu.“MÜCEVHER KARANLIKTA KALMASIN”
Kemeraltı gibi bir mücevheri akşamları tek başına karanlıkta bırakmanın İzmir’e yakışmadığını kaydeden Özgener, “Gerekirse her 100 metrede bir güvenlik personeli koyarak, karanlık bölgeleri ışıklandırıp kameralarla buraları sürekli izleyerek çarşıyı sürekli açık tutmalıyız. Akşam işinden çıkan hem alışverişini yapsın hem de yemeğini yiyip günün yorgunluğunu atsın. Yaz aylarında belki de sabaha kadar birbirinden ilginç eğlenceler, festivaller düzenlenebilir. İşte bizim böyle bir Kemeraltı hayalimiz var” ifadelerini kullandı.

“OTOKONTROL SAĞLANMALI”
Kemeraltı’nın dünyanın en büyük açık hava alış veriş merkezi olduğunu da sözlerine ekleyen Mahmut Özgener, çarşının bir türlü hak ettiği konuma gelemediğini vurguladı. Esnafın da bu konuda üzerine düşen görevler olduğunu kaydeden Özgener şunları söyledi: “Çuvaldızı öncelikle kendimize batıralım; Maalesef bazı esnaf arkadaşlarımız işgaliye ile çarşıyı yürünemez hale getirirken bazıları da hanutçulukla vatandaşları Kemeraltı’ndan soğuttu. İnsanlar çarşı içinde gönül rahatlığıyla gezemeyince, yakasına birileri yapıştıkça ve onları dükkanlarına çektikçe onlar da Kemeraltı’ndan kaçmaya başladı. Sizin de otokontrolü sağlayıp bunları engellemeniz gerek.”“BİR TAŞLA İKİ KUŞ VURALIM”
Çarşı içindeki metruk binaların Kemeraltı’na yakışmadığını aktaran Özgener, “O binaları bir şekilde kamulaştırarak veya sahiplerine ulaşıp satın alarak tekrar restore eder ve yaşayan bir mekana dönüştürebiliriz. Eskiye duyulan özlem ve sayısız yaşantılara şahitlik eden bu binalar herkesin gelip soluklanacağı yerler olur. Bölgeye tekrar canlılık gelirken, vatandaşı korkutan çöküntü alanlarının oluşması önlenir. Yani bir taşla 2 kuş vurulmuş olur” dedi.NİSAN SONU MÜJDESİ
Ege Genç İşadamları Derneği’nin (EGİAD) restore ettirerek Gençlik ve Kültür Merkezi olarak kullanacağı Portekiz Sinagogu’nda da incelemelerde bulunan Özgener’e, EGİAD Başkanı A. Buğra İlter de eşlik etti. Sosyal tesis hakkında bilgi veren Başkan İlter, “Bizim bu merkezden bir gelir elde amacımız yok. İzmir’deki sivil toplum örgütlerinin ortak kullanabileceği ve kendini finanse eden bir sistem düşünüyoruz. Gençlerin, melek yatırımcılara ulaşabileceği bir bölüm de oluşturmayı planlıyoruz. Aksilik olmazsa Nisan sonuna kadar restorasyonu bitireceğiz” dedi.   

“SİZDEN TEK İSTEĞİM VAR”
Başarılı bir çalışmayla kaderine terk edilen tarihi yapıyı tekrar Kemeraltı’na kazandırdığı için EGİAD Başkanı İlter’e teşekkür eden Özgener, “Kemeraltı’na hep birlikte sahip çıkalım. Bunun için birlik olup, çözüm üretelim ve hedefimize giden yolda her kapıyı çalıp destek isteyelim. Ticaret Odası seçimlerinden ‘Başkan’ olarak çıkarsam size bu hayallerimi gerçeğe dönüştürmek için harekete geçme sözünü veriyorum. Sizden ise tek isteğim benim yanımda olun ve bana destek verin” diye konuştu.“5 SENE SONRA BAMBAŞKA OLUR”
Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Ümit Kaya ise, çarşının son 5 yılda değişim sürecine girdiğini vurguladı. Başkan Kaya, “Bölgemizdeki bu gelişim hızı aynen korunursa 5 sene sonra Kemeraltı, bambaşka bir yer olur. Biz de sizin gibi 24 saat yaşayan bir çarşı istiyoruz. Umarım en kışı sürede bu hayalimizi gerçeğe dönüştürürüz” ifadelerini kullandı.

“ÖN AYAK OLMALI”
Kuyumcular Odası Başkanı Turgay Baransel ise kuyumcuların birçok sorunu olduğunu ve esnafın, günü kurtarmaya çalıştığını aktardı. Baransel, “Bu sorunları çözmede İzmir’deki önemli kurum, kuruluş ve sivil toplum örgütleri ön ayak olmalı. Çünkü bu bir ekip işi. Sayın Özgener’in seçimleri kazanması halinde bu birlikteliğin sağlanacağına inanıyorum