GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
28 Ocak 2020 Salı 09:56

İYİ Partili Dervişoğlu’ndan Urla ve Çeşme soruları: Üstün kamu yararı nedir?

Grup Başkan Vekili ve İzmir Milletvekili Dervişoğlu, Çeşme ile Urla’daki acele kamulaştırma kararı için Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay’a 5 soru yöneltti. Dervişoğlu özetle, “Toplamda 511 parsel arazinin acele kamulaştırılmasını öngören 2054 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararının üstün kamu yararına dayanması gerekliliği ortadadır. Kararda bahsi geçmeyen üstün kamu yararı nedir?” dedi.

EGEDESONSÖZ- Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İYİ Parti Grup Başkan Vekili ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu, Çeşme ve Urla’daki acele kamulaştırma kararıyla ilgili Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a 5 soru yöneltti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu ve kamuoyu tarafından tepkiyle karşılanan karar sonrasında İYİ Partili Dervişoğlu şunları sordu:

Alaçatı ve Zeytineli Mahalleri uhdesinde bulunan ve toplamda 511 parsel arazinin acele kamulaştırılmasını öngören 2054 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararının üstün kamu yararına dayanması gerekliliği ortadadır. Kararda bahsi geçmeyen üstün kamu yararı nedir?

İlgili kamulaştırma kararının alınmasına sebep olacak olağanüstü bir durum mevcut mudur?

İlgili kamulaştırma kararı ileriki tarihlerde gerçek yahut tüzel kişilere haksız ekonomik çıkar sağlayacak bir kaynak aktarımı sonucunun doğmasına sebep olacak mıdır?

İlgili bölgenin kamulaştırma işlemine konu olacak şekilde belirlenmesini sağlayan karar nedir?

Acele kamulaştırma usulünün gerçek kişilerin mülkiyet hakkına doğrudan müdahale eden ve ivedi olarak sonuç doğuran bir işlem olduğu göz önünde bulundurulursa, kamulaştırma işlemine ilişkin bölge sakinlerinin rızası yahut görüşleri alınmış mıdır?