GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Enerji
26 Kasım 2020 Perşembe 09:38

Germiyan RES projesine bakanlık vetosu!

Çeşme'de yapımı tartışmalara neden olan Germiyan Rüzgar Enerji Santrali ( RES) için Kültür ve Turizm Bakanlığı İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, çalışmaları durdurma kararı aldı.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir'in turizm cennetleri arasında yer alan Çeşme'de Germiyan Rüzgar Enerji Santrali için Kültür ve Turizm Bakanlığı İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu önemli bir karar aldı.

İzmir'in Çeşme ilçesine bağlı Germiyan Mahallesi sınırları içerisinde bulunan Güvercinlik mevkiinde, Yüzey Araştırma Başkanlığınca gerçekleştirilen Birinci ve Üçüncü Derece Arkeolojik sit alanı olarak incelenmesi sonrası, alanın 'arkeolojik sit alanı' özelliği taşıdığı tespit edildi.

KALINTILARA ZARAR VERMİŞLER
Gerçekleştirilen inceleme sonrası, yapımı tartışmalara neden olan ve köylüler ile şirket arasında zaman zaman gerilimlerin yaşandığı Germiyan Rüzgar Enerji Santrali Projesi kapsamındaki T3 tribün alanı çalışmalarının durdurulmasına karar verildi. Yayımlanan raporda ayrıca Birinci Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescil edilen alanda gerçekleştirilmiş olan temel hafriyatı sırasında, "savunma amaçlı gözetleme kulesi/kale kalıntılarına" zarar verilmiş olduğu yer aldı.

Birinci Derece Arkeolojik Sit Alanı için ayrıca "Kesinlikle hiçbir yapılaşmaya izin verilmeyecektir, bilimsel kazı çalışmaları dışında herhangi bir uygulama yapılamayacaktır" ifadelerine yer verildi