GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ege
19 Temmuz 2018 Perşembe 13:31

Flaş iddia: Çin’den Soma’ya 'hükümlü işçi' göçü mü?

Kolin, tarafından Soma’da sürdürülen termik santral yapımında Nisan ayında işten çıkarılan 2 bin personelin yerine Çin’den işçi getirildi. Soma’da konuşulan iddiaları aktaran Tütün-Sen Genel Başkanı ve Çiftçi-Sen Genel Sekreteri Erdem, “Gelen işçilerin hükümlü olduğu söyleniyor” dedi.

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- Kolin Şirketler Grubu bünyesindeki Hidro-Gen A.Ş. tarafından Manisa’nın Soma ilçesinde yapımı sürdürülen termik santral inşaatında çalışan 2 bin taşeron işçinin, geçtiğimiz Nisan ayında işten çıkarılması sonrasında ortaya flaş bir iddia atıldı.

Gelinen aşamada şirketin Çinliler ile ortak iş yapması sebebiyle Uzak Doğu’dan getirilecek ucuz iş gücünün yerli iş gücü yerine geçeceği belirtildi. Ayrıca Çin’den gelen işçilerin hükümlü olduğu da iddia edildi.

Şu an Çin’den 600 kişi geldiği öne sürülürken, bazı işçiler isimlerini vermeden açıklamalarda bulundu. Basında yer alan gelişmeler sonrasında Tütün-Sen Genel Başkanı ve Çiftçi-Sen Genel Sekreteri Ali Bülent Erdem Egedesonsöz’e konuştu.

Geçtiğimiz günlerde sosyal medya hesabından "Soma'daki Termik Santral inşaatına Kolin Çin'den işçi getiriyor. Bin 500 işçiden 500'ü geldi bile. Soma bir Çin'den göç almamıştı" paylaşımında bulunan Erdem önemli iddialar dillendirdi.

FLAŞ İDDİA: GELEN İŞÇİLER HÜKÜMLÜ!
Erdem, “İşçilerin söyledikleri üzerinden bir paylaşım yapmıştım. Bütün Somalıların konuştuğu bir durumu ben yazdım. Gelen işçilerin hükümlü olduğu söyleniyor. 600 tane geldiği söyleniyor. Kimisi bu rakamın 2-3 bine çıkacağını söylüyor. Kolin bu konuda sessiz. Sorulan sorulara hiçbir şekilde cevap vermiyor. Çinlilerle ortak iş yaptıkları için anlaşmanın içinde Çinlilerin gelmesi gibi bir durumun varlığının söz konusu olduğu gibi laflar ediliyor. İşçiler orada gerçekten yüksek fiyatlara çalışıyor. Bu gelenlerin 300 dolarla çalıştığı söyleniyor. Bunların hepsi söylenti. Kesin ve net bir şey söylemekte zorlanıyorum. Ama bunların hepsi Soma’da konuşulanlar. Basına yansıyan açıklamalar işçilerin ifadeleridir. Ben yanlarında değildim” ifadelerini kullandı.