GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
15 Aralık 2017 Cuma 10:45

Flaş! İzmir'de ulaşıma zam geliyor! İZBAN'da 'gittiğin kadar öde' dönemi!

Kentte ulaşıma yüzde 10 zammı içeren komisyon kararı İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde görüşülecek. Ayrıca İZBAN’da değiştirilen fiyat uygulaması ile, ‘gittiğin kadar öde’ sistemine geçiş yapıldı.

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde gündeme gelen yeni tarife düzenlemesiyle birlikte toplu ulaşıma yapılacak zam belli oldu.

Plan ve Bütçe Komisyonuna sevk edilen toplu ulaşım tarifesi karara bağlandı ve 1 Ocak’tan itibaren geçerli olacak yeni ücretlendirme netlik kazandı. Komisyondaki AK Partililer karara ret oyu verdi. Mecliste oylandıktan sonra kesinleşecek karara göre yüzde 10 zamlı yeni fiyatlar şu şekilde:

Otobüs, metro, vapur, tramvayın merkez ilçelerde kullanımında tam bilet fiyatları 2.60 TL'den 2.86 TL’ye, 1.50 TL olan öğrenci ve 60 yaş biletleri 1.65 TL'ye, 2 TL olan öğretmen binişleri ise 2.20 TL'ye yükseldi. 3 binişlik bilet 10, 5 binişlik bilet 15, 10 binişlik bilet ise 29 TL oldu.

İZBAN’A OTOBAN UYGULAMASI: GİTTİĞİN KADAR ÖDE!
Ayrıca İZBAN’da ilk olarak uygulanacak bir fiyatlama politikasına da imza atıldı. Aliağa ve Selçuk arası hesaba katılarak yeni bir sistem çalışmasına gidildi. İlk 25 kilometre için normal biniş ücreti kesilecek. Daha sonra kilometre başına tam biletten 7, öğrenciden 4, öğretmenden 5 kuruş daha eksilecek. Ayrıca karta toplam 4 kontörlük (11.44 TL) yükleme yapılması, binilen ve inilen istasyonda kartın okutulması gerekiyor. Selçuk’tan binen bir yolcunun en uzak istasyon olarak Aliağa’ya gideceği varsayılıyor ve biletteki tüm yükleme çekiliyor. Böylece inilecek durakta yolcu kartını tekrar okuttuğunda aradaki mesafe hesaplanıyor ve tutar iade ediliyor. Sadece gelinen kilometre kadar para kesilmiş oluyor. Uygulama araçların otobanda tabi tutulduğu ‘gittiğin kadar öde’ sisteminin benzeri olarak yorumlandı.

Karar meclis oturumunda oylanacak ve kesinleşecek.