GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
19 Eylül 2021 Pazar 10:50

Esnafın çeyrekten karı 5 lira!

İZKO Başkanı Turgay Baransel, televizyondaki altın fiyatlarını üzerinden altın almaya gelen ve 15 liralık fiyat farkı karşısında tepki gösteren vatandaşlar için fiyat farkının sebebini açıkladı. Televizyondaki rakamların İstanbul Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü’ne ait olduğunu belirten Baransel, İzmir'deki esnafın çeyrek altından karının 5 lira olduğunu söyledi.

Menduha CEYLAN / EGEDESONSÖZ- İzmir’de yaşayan vatandaşlar altın fiyatlarındaki yükselen seyri görür görmez alacaklarında geç kalmamak adına kuyumcuların yolunu tuttu. Altın fiyatlarında televizyonda karşılaştıkları rakamların ortalama 15-20 lira üstünde fiyatla karşılaşan vatandaşlar ise esnafa isyan etti.

Kuyumcular ise vatandaşlara bu durumun normal olduğunu, televizyonlardaki fiyatların darphane fiyatı olduğunu açıklasa da vatandaşlardan eli boş dönenler oldu.

İzmir Kuyumcular Odası (İZKO) Başkanı Turgay Baransel de vatandaştan tepki toplayan konuya açıklık getirerek, vatandaşları altın fiyatını anlık olarak takip etmek üzere İzmir Kuyumcular Odası’nın internet sitesine davet etti. Baransel, İzmir’deki fiyatlara en doğru şekilde ‘www.izko.org.tr’ adresinden ulaşılacağını aktardı.

Televizyondaki rakamlarla, İzmir piyasasındaki rakamların farklılığının sebebini açıklayan Baransel, şu ifadeleri kullandı:

“Vatandaşların tarlada 1 lira olan domatesi pazardan da 1 liraya alamadıkları gibi kuyumcu esnafından da darphane fiyatına alışveriş yapmaları mümkün değil. Televizyon darphane fiyatını verir. Darphane bastığı her çeyrek üzerinden işçilik alır. Darphaneden de ne vatandaş, ne esnaf, ne İzmir toptancısı altın alamaz. Oraya çok büyük toptancılar girer ve aldıkları altını Türkiye’deki toptancılara satarlar. Esnaf da toptancıdan alarak vatandaşa satar. Altın vatandaşa ulaşana kadar 4 defa el değiştiriyor ve esnaf sadece 10 lira kar koyuyor. 11 lira bile değil… Kutusu, kurdelesiyle esnafın eline 800 liralık çeyrek altından 5 lira kar kalıyor. Domates tarlada 1 lira; manavda, pazarda 7 lira. İzmir’de altın almak isteyen vatandaşlar İZKO’nun internet sitesine girip, İzmir’de anlık olarak değişen fiyatları görebilirler. İzmir’in her yerinden İZKO’daki fiyat üzerinden alım yapabilirler.”