GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
20 Ekim 2017 Cuma 16:15

Erdoğan: Bunu ABD nasıl izah edecek?

Cumhurbaşkanı Erdoğan Rakka'da teröristbaşı Öcalan'ın fotoğraflarının kullanılmasına tepki göstererek, "Bunu ABD nasıl izah edecek" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, D-8'in ardından basın açıklaması yaptı. DAEŞ'in Suriye Demokratik Güçleri tarafından Rakka'dan çıkarılmasının ardından Abdullah Öcalan'ın posterinin asılmasını eleştiren Erdoğan, "Bunu ABD nasıl izah edecek" dedi.

Erdoğan, "Lafa geldiği zaman PKK terör örgütüdür diyorsun, AB ülkeleri terör örgütüdür diyorlar. Fransa kendi devlet televizyonunun binasına teröristbaşının fotoğrafını astılar. İkili görüşmelerde yanınızdayız diyorlar yanımızda değiller, yanımızda olsalar böyle olur mu? Almaya'da polis nezaretinde her türlü bağırma çağırma var. Dürüst değiller. Ondan sonra da kalkıp bizden talepte bulunmasınlar bilsinler ki herşeyin bir karşılığı vardır" dedi. 

D-8 D-20'YE GENİŞLETİLEBİLİR

D-8'in genişletilerek D-20'ye çıkartılabileceğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, gerekli adımların atılacağını söyledi. Daha adil bir dünya için D-8 kurulduğunu söyleyen Erdoğan, "D-8 belli güçleri koruyan bir statükoya karşı bir eserdir" dedi. 

Cumhurbaşkanı döviz baskısından kurtulmak için takas odası sistemine geçilmesini konuştuklarını aktardı. Bu sistemle ülkeler kendi aralarında yaptıkları alışverişlerde yerli para birimlerini kullanacaklar. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları; Üç kıtada temsil edilen D-8 teşkilatının yedi saygın üyesini İstanbul'da misafir ettik. Geçtiğimiz 20 yılın muhasebesini yaptık. Atmamız gereken adımları istişare ettik. Kısa ve orta vadede hedefleri konu alan bir eylem planı üzerinde de mutabık kaldık. Kendimize hedefler belirledik; Tercihli ticaret, vize ve gümrük anlaşmalarının tüm üye ülkelerce onaylanması ve işlerlik kazandırılması öncelikli hedeflerimizdir. Zirve bildirisinde de yer aldığı gibi İran'da bir D-8 üniversitesi kuruyoruz. Bu adımın faydalı olacağına inanıyorum. 

Ekonomik alanda mevcut ticaret hacminin yeterli olmadığını, potansiyelin çok altında olduğunu aramızda müzakere ettik. Nüfusu 1,1 milyar olan bir teşkilata 100 milyar dolar ticaret yakışmıyor. İnşallah bu rakamı 500 milyar dolara çıkaracağız. Üye ülkeler arasındaki ticareti kur baskısından kurtarmamız gerekiyor. Buna yönelik olarak da bir takas odasıkurmayı planladık. 

BM'nin 2030 için sürdürülebilir kalkınma hedefleri için D-8'in ciddi bir rol oynayacağına inanıyorum. Bugün Arakan'dan Suriye'ye kadar birçok coğrafyada mazlumlar ayakta kalma çabası veriyor. 

Bugün sözde demokrasinin beşiği olan ülkelerde sırf farklı oldukları için ötekileştiren milyonlarca insan var. D-8 gibi uluslararası örgütlerin bu tablo karşısında sessiz kalması beklenemez. (NTV)