GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
15 Mart 2018 Perşembe 10:37

ETİK Başkanı İşler’den mesaj yağmuru: Hem Başbakan Yıldırım’a hem Kocaoğlu’na seslendi!

Başkan İşler, İzmir yerelinde gerçekleşmesi gereken projeler olduğunu belirtti ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu’ndan beklentilerini sıraladı.  İşler ayrıca Başbakan Yıldırım için de, ‘İzmir’i İstanbul’la yarıştıracağız’ diyor. Söylemde kalmamasını eyleme geçmesini diliyoruz” dedi.

EGEDESONSÖZ- Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, Sonsöz TV’de yayınlanan ‘Günaydın Ege’ programına konuk oldu ve Aslı Eren’in sorularını yanıtladı.

Başkan İşler, turizm sektörüne ilişkin birbirinden önemli açıklamalarda bulundu. İzmir özelinde turizmcilerin yerel yönetimlerden beklentileri olduğunu ifade eden İşler istekleri sıraladı.

SEKTÖR İÇİN NELER YAPILMALI?
İşler, “Turizmi desteklemek demek sıcak parayı desteklemek demektir. Verilen bazı teşviklerin geri alınmasına karşıyım. Kredi garanti fonundaki desteklerin devam etmesi lazım. Sektörün önünün açılması lazım. Riskli ve kaygan zeminin doğüru bir zemine oturtulması lazım. Turizm bütçesinin daha fazla arttırılması lazım. Yatırımlar ilgili tahsis sürelerinin uzatılması lazım. Booking çözülmelidir. Bu bizim ayıbımızdır. Bunu kanserli bir hücre gibi temizlenmeli. Uber çıktı, yarın yemek sepeti, sektör boşşluğu dolduruyor. Yasal mevzuat sonradan gerlyor. Dünya online hizmete dönüyor. Dijital dünyaya kendimizi hazırlayalım. İzmir bunu hak ediyor” dedi.

KOCAOĞLU’NDAN BEKLENTİLERİ SIRALADI
“İzmirli olmaktan gurur duyuyorum” diyen İşler, “Nereye gidersem gideyim bize gıptayla bakıyorlar. İzmir Büyükşehir Belediye başkanına İzmir’e hizmetlerinden dolayı teşekkür ediyorum. Ama ben turizmciyim, sorunları iletmek zorundayım. Bizim turizmciler olarak Başkan Kocaoğlu’ndan beklentilerimiz bellidir. Nelerdir bunlar? İzmir doğal bir liman… Neden Bayraklı ya da uygun gördüğünüz yerde bizim marinamız yok. Bodrum’daki marina çok ciddi ekonomik katkı sağlarken biz de marina istiyoruz. Aynı Gaziantep’teki gibi bir müze istiyoruz. Kayseri, Trabzon ve Konya’da bulunan bir şampyonlar ligi standardında stat arıyoruz. Hükümet yapmıyorsa da biz yapalım, spor turizminden gelir elde edelim. Fuar alanı Gaziemir’e taşındı. Kültürpark alanını el ele verip, kongre merkezine çevirelim. Fuarlar ve kongre merkezi iddiasını güçlendirelim. Kemeraltımız doğal bir AVM’ydi. İşportacı kardeşlerimizin mekanı haline döndü. Oraya gidemiyoruz. Biz otelciler olarak tarihi iki otelin restorasyonunu istiyoruz. TARKEM bir an önce kemeraltı için aktif hale gelsin. Bizim siyasetle işimiz yok. İzmir’e koyulan katma değerdir. Biz bu şehrin hancısıyız” açıklamasında bulundu.  

EXPO ALANINDAKİ DÜZENLEMENİN ÖNÜNDEKİ ENGEL KOCAOĞLU DEĞİL
İşler, “EXPO alanın düzenlenmesinin önündeki engel Kocaoğlu değil. Kamuoyundaki yanlış algıyı kaldıralım. Benim tek bildiğüim şey turizm. Ekmeğim o benim. İzmir’in 24 vekili var. Muhalefet partisi genel başkanı ve Başbakanamız İzmir’den. Soruyorum. İzmir’in tek yeşil alanını, çevresinde hastaneyle, istihdam sağlayacak yapılarıyla, doğa ve çevreyle uyumlu olacak alanı çevirmemiz için niye bu siyasiler bir araya gelerek sorunları çözmüyorlar. Ben siyasetçi değilim. Ben vatandaşım, hizmet bekliyorum” dedi.

DİREK UÇUŞLARIN ÖNEMİNE VURGU YAPTI
İşler, İzmir’e direk uçuşların yapılması gerektiğini vurgularken, “Sağlık merkezinin yeri İzmir’dir. Direk uçuşlar İzmir’i sıçratacaktır. Turizme, sanayiye hepsine destek gelecek. İstanbul’a gelecek olanlar İzmir’e gelecek. Ortadoğu İzmir’e gelmiyor. Bu oyunu bozmalıyız. Başbakan hep diyor ya ‘İzmir’i İstanbul’la yarıştıracağız, 34’ten sonra 35 gelir’ diye. Söylemde kalmamasını eyleme geçmesini istiyoruz. Bu şehir sizi belediye başkanı yapmadı ama başbakan oldunuz. Başbakana çağrımdır. Biz THY’nin kapsını çok aşındırdık. Ama biz özel sektörüz. Kar olmadığı zaman uzak dururuz’ dediler. Daha sonra bazı yerlere koydular. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu? İstabnul ve ankara ya yaptığınız ayrımcılık endir? İzmir’e yaptığınız negatif ayrımcılık nedendir? Bir deneyin bu iki yerdeki opsiyondan daha fazlasını alacaksınız” diye konuştu.

BİZE ŞANS VERSİNLER, BU BAYRAĞI LAYIKIYLA TAŞIYACAĞIZ
“İzmirliyi kimse oyalamasın” sözleriyle konuşmasını sürdüren İşler, “Bize lütfen direk uçuş koyun. Biz de İzmirliler olarak neler yapabileceğimizi gösterelim. Bize şans versinler. Denemeden şevkimizin kırılacağını zannetmesinler. Bu bizi kamçılayacaktır. İzmirli öncüdür, müteşebbistir, liderdir, yaratıcıdır, Avrupa’ya açılan kapıdır. İzmir Atatürk’ün şehridir. Bu şans bize verilirse biz bunu layıkıyla taşıyacağız” dedi.

DEMİR YORGUNLUĞU VARDIR, BU DA DOĞALDIR!
Nisan ayında gerçekleşecek İzmir Ticaret Odası (İZTO) seçimlerine değinen İşler, “Ticaret odası ciddi bir kurumdur. Demirtaş’ın turizm adına elinden geldiği kadar çaba ve katkıları olmuştur. Ama uzun yıllardan beri gelen liderliğin erozyonu ve demir yorgunluğu vardır. Bundan daha doğal bir şey olamaz. Yeni umut veren bir yol olabilir. Dışarıdan ahkam kesmek yerine, en büyük sağduyuyla İZTO kendi başkanını seçecektir. Eğer Ekrem Bey devam ederse oda onun birikmiş aklından ve tecrübesinden faydalanacaktır. Eğer Mahmut Bey kazanırsa İzmir ondan da bir şeyler kazanacaktır. Kim seçilirse seçilsin İzmir’e ivme kazandıracaktır” ifadelerini kullandı.

BİZ 15 MİLYON TURİST İSTEMİYORUZ... 4 MİLYON GELSİN, PARALI GELSİN!
Turist getirmek problem, getirdiğiniz turiste nereyi gezdireceğiniz ayrı problem. Çekim ve cazibe merkezlerinin tanıtılması lazım. Malzeme var. Doğa muhteşem.  Dönün iklime, muhteşem. Kuzeyinden güneyine her noktası güzel. Seferihisar’ı Tunç Başkan yavaş şehir ile marka yaptı. İzmir’de var bir şeyler. Bizim pişirmemiz lazım. Turist geldiğinde ben götürecek yer aramak zorunda olmamam gerek. Taksicilerimizi turistin standarlarına uygun hale getirmemiz lazım. Restoranlarda bir İzmir etiketi yapalım. Teleferikle bir obje yapalım. Dünyaya yayalım. Turistin hoşuna gidecek bir imaj yaratalım. Üst akılla bunu yorumlayalım ve yapalım. Tek eksiğimiz bu. İzmir bize karşı cömert ama biz bunu yönetemiyoruz. Bu konu benimle tartışmak isteyen kim olursa her zeminde tartışmaya katma değer koyma adına  hazırım. Üst akıl olarak bunu yönetebilirsek Antalya’nın kitle turizminde yaratmış olduğu ivmeyi İzmir olarak yakalar ve liderlik yaparız. Biz 10-15 milyon turist istemiyoruz. 4 milyon turist gelsin. Paralı turist gelsin. Doğamızı yapımızı bozmasın. İzmir ve İzmirli kazansın” açıklamasında bulundu.