GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Enerji
3 Mart 2021 Çarşamba 09:29

EPDK inceleme başlattı: Akaryakıtta zam oyunu!

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) haksız kar artışı ile fiyatlarına gizli zam yapan akaryakıt dağıtım şirketleri hakkında inceleme başlattı. Başkan Mustafa Yılmaz, "Kar oyunları ile gizli zam yapan başka şirketler varsa en kısa zamanda onları da tespit edip gereken adımları atacağız" dedi.
Akaryakıt sektöründe 14 Mayıs 2018 tarihli ve 2018/11818 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile eşel mobil sisteme geçildi. Sistem  doğrultusunda, 17 Mayıs 2018 tarihine ait rafineri çıkış fiyatları  esas alınırken, rafineri çıkış fiyatlarındaki değişime göre özel  tüketim vergisinde (ÖTV) düşüş ya da artış gerçekleşiyor.

Rafineri fiyatlarındaki artışlar, benzinde 15/12/2020 tarihinden,  motorinde ise 27/11/2020 tarihinden bu yana ÖTV'den karşılanıyor.
Dolayısıyla, pompa satış fiyatlarında ilgili tarihlerden bu yana  herhangi bir artış olmaması gerekiyor.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) bazı akaryakıt dağıtım  şirketlerinin eşel mobil sistem devrede olduğu bu dönemde pompa satış  fiyatlarında hem benzinde hem de motorinde -dövizdeki düşüşe rağmen-  makul olmayan artışlar olduğunu tespit etti.

Bütün büyük hacimli akaryakıt dağıtım şirketlerinden gerekli bilgi  ve belgeleri talep eden EPDK ilk aşamada haksız kâr artışı sağladığı  tespit edilen şirketler hakkında inceleme başlattı.   

Konuyu değerlendiren EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz: "Akaryakıt  fiyatları serbest piyasada belirleniyor. Petrol fiyatları, dövizdeki  hareketlilik, vergiler gibi etmenler söz konusu. Ancak fiyatların  serbest piyasada belirlenmesi, bir denetim mekanizması olmadığı  anlamına gelmiyor" ifadelerini kullandı.

Eşel mobil sistemi fırsat bilerek tüketicilerin mağdur edilmesine,  sektörün zehirlenmesine göz yummayacaklarını vurgulayan Yılmaz  "EPDK  olarak 'kâr oyunlarına' asla izin vermeyiz" dedi.

Başkan Yılmaz şunları söyledi:

"Büyük hacimli bütün dağıtım şirketlerinden gerekli bilgileri  istedik ve ilk tespitler doğrultusunda bazı dağıtım şirketleri  hakkında hemen inceleme başlattık. Elbette burada incelememizin  muhatabı olanlar tüketicilerimizi mağdur eden, sektörümüze zarar veren  şirketler olacak. Hem tüketicilerimizi hem de sektörümüzü korumak için  kanunla belirlenmiş yetkilerimizi kullanmakta bir an olsun tereddüt  etmeyiz. Kâr oyunlarına kalkışan, gizli zam yapan başka şirketler  varsa en kısa zamanda onları da tespit edip gereken adımları atacağız"