GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
18 Ekim 2017 Çarşamba 14:36

EGEV Başkanı Susam, barışın yeni adını koydu: 'İki yaka, bir deniz'

Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı (EGEV) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Susam, vakfın çalışmaları ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Susam, 25-26 Ekim'de İzmir'de yapılacak yapılacak olan Ege Ekonomik Forumu için detaylı bilgiler verdi.

EGEDESONSÖZ- Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı (EGEV) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Susam Egedesonsöz’ü ziyaret etti.

Geçmiş dönemde Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekilliği, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanlığı ile Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerini yürütmüş olan Susam, EGEV’in çalışmaları hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Susam, 25-26 Ekim 2017 tarihlerinde Ege Bölgesi'nde ilk kez düzenlenecek, Türkiye ile Yunanistan arasında üst düzeyde temsilcilerin katılacağı ‘Ege Ekonomik Forum’ programına ilişkin bilgiler verdi. İki ülke liderlerini İzmir'de buluşturacak organizasyonun içeriği için konuşan Susam, “Gündemimizde uluslararası ekonomik sorunlar, iki kıyı bir deniz, inovatif ve sürdürülebilir tarım, Ege’nin sanayisi, enerji, çağdaş kentleşme, Ege sporu ve spor ekonomisi gibi konular var” dedi.

BAKANLIĞIN DESTEĞİ BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ
Susam ilk olarak Ocak ayında göreve geldiği EGEV’in faaliyetleri hakkında konuştu. Susam, “Geçmiş dönemde kalkınma ajanslarında çok bürokratik bir yapı oluştu. İstenilen faydayı vermemeye başladı. Özellikle son dönemde paralel yapılanmayla birlikte çok işlevsel olmayan bir noktaya geldi. Kalkınma ajansının bu gelişmelerinden sonra EGEV’i kapatalım noktasında konuşulurken ‘Bana senin bu görevi yapmanı istiyoruz’ dediler. Ben daha önce EGEV’de yönetim kurulu üyeliği yapmıştım. 10 aydır bir yönetimle birlikte görev yapıyoruz. 25’inci yıl etkinliğini yaptık. Ekonomi Bakanlığımızı davet ettik ve getirdik. Bizim işimiz ekonomi ve kalkınma stratejilerine yönelik çalışmalar yapmak. Onların desteği bizim için önemli. EGEV’in oluşumunda 10 tane ilin 123 mütevellisi var. 10 ilden birer temsilci eşliğinde yönetim kurulumuz 21 kişiden oluşuyor. EGEV’in ayağa kaldırılmaya ihtiyacı vardı. Biz bunu bir noktaya getirdik” dedi.

NEDEN YUNANİSTAN?
Türkiye ve Yunanistan’ın katılacağı ‘Ege Ekonomik Forum’u için konuşan Susam, “17 yıldır İstanbul’da ‘Forum İstanbul’ adı altında bir organizasyon var. 2023 hedefine yönelik stratejilerinin tartışıldığı bir forum yapılıyor. O yapı İzmir’de de böyle bir şey yapma arzusunda olmuş. Ege İhracatçılar Birliği’yle çalışmalar yapılmış ama bazı terslikler nedeniyle olamamış. Sayın bakanımız Zeybekçi de, ‘Gidin bu işi EGEV’le birlikte yapın’ demiş. Oturduk konuştuk ‘Forum Ege’yi yapma kararı aldık. Bu noktada Yunanistan’ın olmasının önemli nedenleri var. Biz Ege’yi sadece Türkiye’deki Ege Bölgesi olarak görmüyoruz. Yunanistan’la birlikte iki ülkenin ortak sinerjisiyle Akdeniz’in yıldızı olarak ortaya çıkmasını sağlamak istiyoruz. Ege’yi güçlerini birlikte kullanan iki ülkenin adlandırılması olarak görüyoruz. Ege adını aynı olarak kullanan iki ülkeyiz. Aynı suda yıkanıyoruz, aynı havayı teneffüs ediyoruz, aynı kültürle yaşıyoruz. İlk toplantımızda Yunanistan’ın da içinde olduğu bir çalışma istedik. Bu doğru bir karardı. Alışverişimiz küçük olabilir ama büyümesi için her türlü fırsat var. Son dönemdeki Yunanistan’ın ekonomik sıkıntılarının getirdiği sorunlar olabilir. Ama Türkiye ve Yunanistan potansiyel olarak birbirlerini çok iyi desteleyebilecek iki güçlü ülke” diye konuştu.

EKONOMİK FORUMDA ÇOK SICAK HAVALARIN ESECEĞİNE İNANIYORUM
Susam, “Yunanistan’ı niye güçlü bir ülke olarak değerlendiriyorum? Seninle birlikte olduğu zaman, siz onu partner ülke olarak ele aldığınız zaman ikinizin gücünden çok daha iyi sonuçlar çıkacağını ve Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilerin çok daha üst seviyeye çıkacağını düşünüyorum. Liman, deniz taşımacılığı, tarım potansiyelindeki diğer alanlar, turizm gibi konuları birlikte değerlendirmenin fırsatının çok olduğunu düşünüyorum. İkincisi; AB noktasında Yunanistan ve Türkiye arası her zaman iyi olmuştur. Yunanistan bizi destekler noktada olmuştur. Bunlar işbirliği yapmak için iyi veriler. Şu an Türkiye’nin çevresine baktığınız zaman Yunanistan Türkiye’nin Avrupa’ya açılan kapısı konumunda. Yunanistan ve Türkiye samimi diyalogları götüren iki ülkedir. Ekonomi ve siyaset arasındaki ilişkileri seyrinde okumak lazım. Siyasetteki var olan ilişkiler ekonomik ilişkilerle çok etkileşim içindedir. Eğer siz Yunanistan’la siyaseten ilişkileri başarılı kılmak istiyorsanız ekonomik ilişkileri çok güçlü yapmak zorundasınız. Tarihi tarihe bırakarak komşuluk ilişkilerini yeni dünyanın dizaynında dostlukla kurmalıyız. Tarihin her döneminde her ülkeyle belirli şeyler olabilir. Gelinen çağda farklı noktadayız. Ben ekonomik forumda çok sıcak havaların eseceğine inanıyorum. Siyasette duygusallığın ötesinde ekonomik çıkarların çok daha etkili olduğunu düşünüyorum. Geçen gün taşımacılıkla ilgili sorunu bakan geldi ve çözdü. Ekonomik ilişkilerin siyasal birçok sorunun çözümünü sağladığına inanıyorum. Dünyadaki pek çok çatışmanın altında ekonomik çıkar ayrılıklarının yattığını düşünüyorum. Uzlaşma olursa birçok sorunun önüne geçmiş olursunuz” açıklamasını yaptı.

HÜKÜMET DE İSTİYOR!
Susam program hakkında ayrıca, “‘Ege Ekonomik Forumu’nun altında yatan temel sebebi söylememiz lazım. Bölgemiz çok sıcak bir dönemden geçiyor. Arap Baharı’yla başlayan süreç Orta Doğu ve bizim sınır bölgelerimizde çok ciddi sıkıntılar oluşturdu. Ülkemizde ekonomiden daha çok siyaset ön plana çıktı. Türkiye bu dönemde çeşitli ambargo ve haksız uygulamalara maruz kaldı oldu. Biz de birçok sorunla karşılaştık. ‘Ege Ekonomik Forumu’yla biz hem Ege Bölgesi’ni anlatmaya hem dünyaya yeni bir mesaj vermeye çalışıyoruz. Bu mesajı verirken Yunanistan üzerinden Avrupalı dostlarımıza şunu söylemek istiyoruz. Türkiye ekonomik potansiyel sanayi yapılanmasıyla, tarımıyla, teknolojiyle, enerji geçiş üssü olması nedeniyle güçlü bir ülkedir. Türkiye’nin bu potansiyelini ortaya çıkaracak bir forum düzenliyoruz. İlerleyen süreçte de Ege’de Türk-Yunan iş konseyleri toplantısını yapmayı planlıyoruz. Bizim Yunanistan’la sıcak ilişkilerimiz var. Yunanistan’da hem bizim çok yatırımcımız var, hem geliş gidişlerimiz çok iyi. Daha da iyi olacağın düşünüyorum. Bizim bu çalışmamız o anlamıyla sıcak ilişkilere daha da katkı koyacak. Bunu hükümet de istiyor. Niye istemesin? İstemese Başbakan ve Ekonomi Bakanı’nın bizim önümüzü açması söz konusu olamaz” dedi.

BÖLGESEL EXPO İSTEĞİNİ OLUMLU DEĞERLENDİRİYORUM
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci bölgesel EXPO isteği hakkında da konuşan Susam, “Bu açıklamayı olumlu değerlendiriyorum. EGEV’in de aynı işlevi var. 10 tane ili bir araya getirmek bir sinerji oluşturur. Bizim tur şirketlerimiz var. Dünya üzerindeki turizm hareketini Yunanistan ve Türkiye üzerinden pazarlarsak çok farklı sonuçlar elde ederiz. Mesela sağlık turizmi… Yunanistan’dan gelen turist Afyon’a da termale gidebilir, Denizli’ye Pamukkale’ye de ya da Çanakkale’ye de gidebilir. İzmir’de de termali yaşayabilir. Artık gelen turist 10-15 günlük paket turlarla geliyor. İzmir’e turist getirmeniz çok kolay değil. Ama bunu bölge olarak pazarlarsanız, o insanları bölgede 10 gün ağırlamak ve bunların birbirini tamamlayan özellikleriyle yaparsanız daha iyi olur. Tek başına yaptığınız şeyi bölgesel olarak yaptığınızda daha cazip olma ihtimali vardır. Onun için önemsiyorum” açıklamasını yaptı.

AZİZ BEY BU ÇALIŞMAYA DESTEK OLACAKTIR!
EGEV’deki çalışmaların maddi kaynağına ilişkin bilgi veren Susam, “Çalışmalarımızı destek ve bağışlarla yapıyoruz. Sabit bir gelirimiz yok. Tüm arkadaşlarımız gönüllü çalışmalar yapılıyor. Koyulan küçük aidatlar var ama yeterli değil. İzmir Büyükşehir Belediyesi mutat bir aidat ödemiyor ama bir ihtiyacımız olduğunda söylüyoruz ve gerekeni yapıyorlar. Aziz Bey bu çalışmamıza destek olacaktır” dedi.

BEN BİR MİSYONUN İNSANIYIM!
Milletvekilliği dönemdeki siyaset yapma yöntemine ilişkin konuşan Susam, “Bakan İzmir’deki programda net olarak açıklamıştı. ‘Mehmet Ali Susam CHP’li, ben AK Partiliyim. Nasıl oldu da beraber iş yapıyoruz? Biz Mehmet Ali Susam’la 4 yıl TBMM’de beraber çalıştık. Aynı komisyondaydık. Bu süre içinde fikir ayrılıklarımız oldu. Konuştuk, tartıştık ama memleket için gerekli noktalarda uzlaşmayı yaptık. Bu çalışmalarda samimi bir dostluğumuz olduğu için ben EGEV’e destek olmayı üstleniyor ve her türlü desteği veriyorum’ demişti. Ben siyaset yapış tarzımla kavga etmenin değil konuşarak ortak noktalarda çözüm bulmanın doğru olduğuna inanıyorum. 8 yıl parlamentoda görev yaptım. Her parti grubu ve milletvekiliyle konuştum. Ben bir misyonun insanıyım. Esnaf teşkilatının milletvekili olarak gitmiştim. Esnaf teşkilatının sorunlarını çözme konusunda başta iktidar olmak üzere herkesle işbirliği yapma durumundaydım. Dayanışma içinde sorun çözerdik. Ben siyaseti böyle algılıyorum. Siyaset kısır polemiklerle birbirini alt etmek değil, iş yaparken kendini ispat etmektir” dedi.

NİHAT BEY EGE VE İZMİR’E ÇOK SAMİMİ BAKIYOR!
Susam, “Ben kendimize büyük misyonlar yüklemiyorum. Yunanistan ve Türkiye arasındaki ilişkileri düzeltecek konum olarak görmüyorum kendimizi ama bizim yapacağımız katkı koymaktır. Samimi bir diyalogdur. Bunlar çok samimi göstergelerdir. İki başbakan ve iki bakanın burada birlikte olması, meseleleri çözme konusunda sıcak ortamlar yaratan çalışmalardır. Nihat Bey de Ege’ye ve İzmir’e çok samimi bakıyor. Bu kazançtır. Biz EGEV olarak iki güçten yararlanmalıyız. Bir; İzmir Milletvekilimiz olan Başbakan Binali Bey’den, iki; ekonomik bakanı olarak Ege misyonunu yüklenmiş Nihat (Zeybekçi) Bey’den yaralanmalıyız. Ege gücünü ve potansiyelini kamuoyuna anlatmalıyız. Yatırımcı çekmeliyiz. Merkezi hükümetin strateji programlarının içinde daha fazla yer almalıyız” diye konuştu.

SİYASETEN TATMİNSİZLİĞİM YOK
Susam siyasete dönme konusuyla ilgili ise, “Siyaset yapmak istemiyorum. Gönüllü çalışma yapıyorum. İçimden siyaset yapmak geçmiyor. Bütün bu çalışmalarımın temelinde gönüllülük var. EGEV’de başarılı olup onu da bir süre sonra genç arkadaşlara bırakıp kendi yaşamıma bakmak var. Ben siyasette birçok makamı tattım. Siyaseten tatminsizliğim yok” dedi.

ESNAF TEŞKİLATINI YARI YOLDA BIRAKMAZ!
Seçimleri yaklaşan İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nde Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Mutlu’nun adının siyaset kulislerinde konuşulmasıyla ilgili de açıklama yapan Susam, “Esnaf Odaları Birliği başkanımız bizim yetiştirdiğimiz, ekibimizin içinden gelen bir arkadaşımız. Benden sonra aldığı görevi layıkıyla yerine getiriyor. Bundan sonraki dönemde de gereğini yerine getirecektir. Esnaf teşkilatını yarı yolda bırakmaz. Görüşümüz alınırsa gerekeni söyleriz. Sorar her halde. Herkesin siyaset yapma isteği olabilir, bunlara saygı duyar ve katkıda koyarız. Biz esnaf teşkilatının parlamentoda temsil edilmesine seviniriz. Zekeriya Mutlu’nun başarıyla başkanlık yaptığına inanıyorum” diye konuştu.

BİRLİKTE HALA ODAM VARDIR!
Susam ayrıca, “Ben esnaf teşkilatının onursal başkanıyım. Teşkilattan kopmuş değilim. Teşkilatın ihtiyaç duyduğu her alanda onlarla konuşurum gerekli desteği veririm. Hala esnaf odaları birliğinde bir odam vardır. Bağımız, gücümüz, desteğimiz her zaman çok güçlüdür. Çok özel bir yerim olduğunu biliyorum. Kimseyi kırmamaya çalışırım. Kırmamak lazım. Sivil toplumculuk yapan insanların en çok dikkat ettiği şey insan ilişkileridir. Başarılı olmalısınız. Yaptığınız işi sevmiyorsanız başarılı olamazsınız. Siyaset bir yaşam tarzıdır, bir fedakarlıktır. Siz bu işten ve başarılı olduğunuzu gördüğünüzde mutlu olabiliyorsanız bunu insan ilişkilerinde de yaşar hisseder ve hissettirirsiniz. Samimiyetle sonuç almaya odaklı bir çalışma yapıyorum. Birçok çalışmayı nasıl başarılı kılarım diye bakıyorum. Bunun sonucunda ne elde ederim diye düşünmüyorum. Bu iş yapmacık bir süre gider. Sonra insanlar anlar. 30 yıldan fazladır insanlarla bu ilişkileri kurmak önemlidir. Sokakta piyangocuyla da iş adamıyla da konuşur selamlaşırım. Ekonomik olarak en üst düzeydeki insanla da sokakta günlük nafakasını kazanan insanla da çok rahat konuşabiliyorum” ifadelerini kullandı.