GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
13 Şubat 2019 Çarşamba 08:57

Dolar güne nasıl başladı? İşte ilk rakamlar

Dolar/TL, yukarı yönlü dalgalı seyrinde ABD - Çin ticaret görüşmelerinden kaynaklı iyimser havayla 5.25 TL'nin altına indi. 9 gündür aralıksız yükselen dolar endeksi de düşerken gelişen ülkeler para birimleri TL de dahil olmak üzere pozitif ayrıştı. 13 Şubat sabahı dolar kuru 5.2446 TL'den el değiştiriyor ve dünkü 5.29 seviyesinden hızlı düştü. Piyasalarda küresel ticaret savaşına ilişkin görüşmeler, S&P'nin Türkiye raporu, işsizlik ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rusya ziyareti izlenecek

Dolar kuru hafta başından  itibaren iki yönlü dalgalanmaya devam ederken, dolar endeksindeki yükselişle başlayan gelişen ülke paralarındaki düşüş ABD - Çingörüşmelerinden gelen haberlerle tersine döndü.

ABD ve Çin arasındaki küresel savaş endişeleri bir süredir doların güvenli liman olarak yükseliş trendini desteklerken, iki ülke arasında 1 Mart tarihine kadar yapılacak müzakerelerdeki pozitif haber akışıyla dolar dün akşam üzerinden itibaren düşmeye başladı.

5.29'a dayanan kur, ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer ve Hazine Bakanı Steven Mnuchin'in Pekin'e gitmesi ve Başkan Şi ile de görüşüleceğini açıklanması, Trump'ın ateşkesteki 1 Mart tarihinin uzatılabileceğini açıklamasıyla uzlaşı beklentisi fiyatlanmaya başlandı.

Daha önce, bu tarihe kadar anlaşmaya varılamazsa, ABD Çin'den ithal 200 milyar dolar değerinde ürüne yönelik gümrük vergisini yüzde 10'dan yüzde 25'e çıkarmayı planlıyordu.

Dün 5.5236 ile kapanan dolar/TL, görüşmelerde Washington yönetiminin baskısına rağmen iyimser beklentiyle 13 Şubat günü 5.24'lü seviyelerden el değiştiriyor. Euro/TL ise 5.95 etrafında dalgalanıyor. Döviz kurlarındaki düşüşün bir diğer nedeni de petrol fiyatlarındaki yükselişin bir bölümü önemli yer altı kaynaklarına sahip gelişen ülkelere pozitif etki yapması. (Habertürk)