GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
21 Kasım 2020 Cumartesi 20:58

Deprem sonrası konut sektöründe son durum: Eskiye rağbet yok sıfırı bulmak zor

Gayrimenkul danışmanı Yusuf Oktay, Bayraklı'da etkili olan depremin ardından, 1999 deprem yönetmeliğinden önce ruhsatlı konutlara ilginin neredeyse sıfıra indiğini belirtirken, "Herkes sıfır bina arıyor ama mevcut yapı stokunda yeni yapılmış bina çok az. Yeni yapıların fiyatları, depremden sonra yüzde 25 arttı" dedi

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ -  İzmir'de 30 Ekim'de meydana gelen büyük depremden sonra konut piyasasında yeni bir hareketlenme başladı. Kredi faizlerinin yüzde 0.64'e indirildiği dönemdeki hareketliliğin, faizlerin eski düzeye dönmesiyle durmasının ardından, bu kez deprem korkusuyla daha sağlıklı zeminlerde inşa edilmiş konut arayan vatandaşların taleplerine yetişilemiyor. Bu yöndeki yoğun talep nedeniyle zemini sağlam olan, kayalık yerlerde bulunan binalardaki dairelerin satış fiyatları da kiraları da yaklaşık yüzde 25 oranında artış oldu.

HALİ VAKTİ YERİNDE OLANLAR, TEK KATLI YAPILARA YADA VİLLALARA KAÇTI
Erol Ersoy Gayrimenkul'de danışman olarak görev yapan Yusuf Oktay, "Eski konutların yüzüne bakan yok. Herkes, yeni konut istiyor fakat mevcut stoklar yetersiz" dedi. Deprem sonrası ev sahiplerinin kira ve satışta rakamları yükselttiğini doğrulayan Oktay, "Ekonomik durumu iyi olan vatandaşlarımız,  tek katlı yada villa tipi konutlara yöneldi. Çeşmealtı, Urla, Yelki tarafında bu tarz konutları daha güvenli bulan vatandaşlar, buralardan konut alma veya kiralama girişiminde bulundu" dedi.

Bayraklı'da 1999 öncesi ruhsatlandırılmış yapıların 17'isinin yıkıldığını, bir kısmınını ağır hasarlı olduğunu hatırlatan Yusuf Oktay, şu anda ayakta olan yine 1999 öncesi ruhsatlı binalarda oturanların, başka semtlere taşınmaya başladığını bildirdi. Oktay, şu bilgileri verdi:

ZEMİN KATTAKİ SIFIR DAİRELER BİLE DEĞERLENDİ
"Sadece deprem bölgesinde değil, İzmir'in pek çok bölgesinde, depremden sonra kiralık ve satılık evlerin fiyatlarında ortalama yüzde 25'lik artış oldu. Deprem öncesi 1800-2 bin lira arasında değişen evler, bir anda 2 bin 500 ve üzerinde fiyatlarla kiralanır oldu. Villa tipi evlerin aylık kirası da aylık 3 bin 500 lirayken, 4 bin 500-5 bin liraya yükseldi. Örneğin Hatay semtinde 2 bin liraya kiralık tabelası asılan konut, 2500 liradan hiç pazarlıksız yeni kiracıya veriliyor. Eski tarihli, yaşlı konutların önemli bir bölümü, konut kredisi faizleri yüzde 0.64'e düştüğünde satılmıştı. Şimdi müşteri bekleyen bu sınıftaki evlerin alıcısı yok. Herkes, sıfır bina istiyor. Sıfır binalar da yüzde 25-30 civarında zamlandı. Pahalı olmasına rağmen bu sınıftaki binalarda daire bulmak zorlaştı. Balçova'da 600 bin liralık ev, depremden sonra 800 bin liraya çıktı. Hiç beğenilmeyen zemin kattaki dairelerin fiyatı bile yüzde 25 civarında arttı, 400 bin liralık ev, 500 bin lira oldu.  800 bin liranın altında sıfır daire bulmak oldukça zorlaştı; çünkü sıfır bina stoku çok az.liranın altında sıfır daire bulmak, zorlaştı."