GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
21 Ekim 2020 Çarşamba 09:23

DİSK'ten ESHOT otobüslerine 'turnike' önerisi

DİSK Genel-İş İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Engin Topal, otobüse fazla yolcu aldığı için bir arkadaşlarına ceza kesildiğini hatırlatarak, "İçeride kaç kişi olduğunu her iniş-binişte sayamayız. Metrolardaki gibi turnike konursa, arka kapıya da bir sensör yerleştirilirse, hem otobüslerdeki yolcu sayısı kontrol edilir, hem de kavgalar sona erer" açıklamasında bulundu

EGEDESONSÖZ- DİSK Genel-İş İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Engin Topal, otobüslere turnike konulması çağrısında bulundu.

SonSöz TV'ye değerlendirme yapan Topal, genelgelere uyabilmelerinin bugünkü şartlarda mümkün olmadığını söyledi. Otobüslerin ilk hareket anında içeride kaç kişi olduğunu parmakla sayarak da olsa tespit edebildiklerini, ancak daha sonraki duraklarda içeride daha fazla yolcu olabildiğine dikkat çeken Topal, "Metrolardaki gibi otobüslere de turnike konulursa, bu sorun çözülür. Serbest biniş kartlarını, nüfus cüzdanlarını kontrol etmek zorunda kalmayız.En önemlisi, iniş kapılarına konulacak sensörün de yardımıyla, içerideki yolcu sayısının kontrolünü sağlar, kavgaların da önüne geçmiş oluruz" dedi.

DÖRT KAPIYA BİRDEN HAKİM OLMAK ÇOK ZOR
Maskesiz binen, sosyal mesafe kuralına uymayan yolcularla şoförler arasında sık sık tartışmalar çıktığını ve bu tartışmaların bazen kavgaya dönüştüğünü belirten Engin Topal, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Genelgeler havada uçuşuyor; şu kadar yolcu alacaksın, yan yana kimse oturmayacak, ayakta yolcu sınırı aşılmayacak, gibi. Bu şartları yerine getirmemiz, içerideki yolcu sayısını doğru tutturmanın mümkün olmadığını defalarca anlattık. İlk binişlerde sayıyı tutturabiliyoruz. İlkel şartlarla bunu sayıyoruz. İlerleyen duraklarda dört tane kapı birden çalışıyor. Bir kapıdan biniş var, diğer üçünden inişler yapılıyor. Sizin o saatten sonra o sayıyı tutturmanız imkansızlaşıyor. Aynadan hem binene, hem de inene bakacaksınız. Bunu elektronik sisteme almadığınız müddetçe, genelgelerin getirdiği şartların sağlanması mümkün olamaz."

MASKESİZ YOLCU, OTOBÜSE BİNMEK İSTERSE...
Maskesiz biri otobüse binmeye kalkışırsa, yapabileceğimiz tek şey, kolluk kuvvetlerine haber vermek. Sabah yoğunluğunda kolluk kuvvetinin oraya gelmesi, 40 dakika. Otobüste işe gidecek 60 kişi var ve siz tek kişiyle uğraşıyorsunuz. O durumda otobüsü hareket ettiremezsiniz. O zaman tartışma, 60 kişilik bir tartışmaya dönüşüyor. Dolayısıyla buna maruz kalınca yürümek zorunda kalıyorsunuz. Bu manzaralar her gün yaşanıyor maalesef... Geçen hafta siftahı yaptık. Polis, şoför arkadaşımıza ceza yazdı, fazla yolcu aldığı için... Yetkili organlara bunu anlattık, ceza makbuzunu ibraz ettik. Bu durumda Büyükşehir'in de yapabileceği bir şey yok. Bazı Avrupa ülkelerinde turnike sistemi var. Sağlıkçılar ile ilgili otobüse binerken bir kriter koydular. Sağlıkçılar baş hekime gidiyor; mühürlü bir kağıt alıyor ve otobüse binebiliyor. O kağıdın fotokopisi de var, 65 yaş kartı var. Vatandaş kart da çıkarmamış. Cumhurbaşkanı genelgesi var, kimlikle binebilir diye. Benim şimdi kimlikten doğum gününe bakmam lazım. Bakabilir miyim, 50 kişi sıra beklerken? Mümkün değil. Metrolarda var bu turnike. Otobüslere de turnike koyabilirsiniz. Kartı okutursunuz, uygunsa turnikeden geçer, otobüse binersiniz. Eğer otobüsteki yolcu sayısı yeterliyse, kartınız uygun dahi olsa, turnikeden geçemezsiniz. Elektronik sistem denetlemesi şart oldu."