GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
22 Ekim 2021 Cuma 12:02

‘Çeşme Projesi’nin bilirkişi incelemesine çağrı: İzmir yok olmasın!

Çeşme Turizm Projesi’ne karşı çıkan sivil toplum kuruluşlarının bir araya gelerek oluşturduğu ‘Yarımada Talanını Durdur Koordinasyonu’ yaptığı basın toplantısı ile İzmirlileri 27 Ekim’deki bilirkişi incelemesine çağırdı. Çağrıda “Yarımada; bu rant projesiyle, tüm ekosistemi ile yok edildiğinde geriye dönemeyeceğiz. Bildiğimiz İzmir’in yok olmaması için, Yarımada'ya şimdiden sahip çıkalım.” denildi.

EGEDESONSÖZ - Kültür ve Turizm Bakanlığı, Yatırım İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan ‘Çeşme Turizm Projesi’ için planlarına karşı Danıştay 6. Dairesi’ne İzmir’de odalar, avukatlar ve sivil toplum kuruluşları tarafından iptal davası açıldı. Daire dosya için bilirkişi atamasında bulundu. 16 bin 624 hektar alana kapsayan proje için 27 Ekim Çarşamba günü saat 11.00’de bilirkişi incelemesi yapılacak.

Projeye karşı çıkan çevre örgütlerinin, odaların, sendikaların, siyasi partilerin ve çeşitli kitle örgütlerinin bir araya gelerek oluşturduğu ‘Yarımada Talanını Durdur Koordinasyonu’ basın açıklaması ile bir bilirkişi incelemesi için İzmirlilere çağrıda bulundu.

Mülkiyeliler Birliğinin İzmir Şubesi’ndeki basın toplantısında ortak metni kurumlar adına Dr. Ahmet Sosyal okudu.

Kurumların ortak açıklaması şu şekilde:

BİLDİĞİNİZ İZMİR YOK OLACAK
İzmir’in doğal yaşamına, güzelliklerine ve turizm ekonomisine ev sahipliği yapan, Yarımada’yı tehdit eden, “Çeşme Turizm Projesi'ni” durdurmak için açtığımız davalara yönelik, 27 Ekim’de Çeşme’de Bilirkişi incelemesi yapılacak.

İzmir’in Kanal İstanbul’u olarak bilinen ve ayrıntıları kamuoyundan sır gibi saklanan ‘Çeşme Turizm Projesi‘ne ilişkin meslek ve çevre örgütleriyle, İzmir ve Çeşmelilerin açtığı davalara ilişkin, Danıştay tarafından atanan bilirkişiler Çeşme’ye keşfe gelecek. Yarımada’da ‘İzmir Kültür Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi’nin sınırlarını genişleten kararın yerinde incelemesini yapılacak.

Çeşme Turizm Projesi’ne ait detaylar, kamuoyu tarafından tam olarak bilinmiyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı, proje ile ilgili ayrıntıları kısmen işadamları ve yerel yönetimlerle paylaşıyor. Bu toplantılardan kamuoyuna yansıyan bilgilere göre turizm geliştirme bölgesi olarak belirlenen 166,2 milyon m2’lik, %98’i kamuya ait bu alan, çok sayıda parsele bölünerek, turizm yatırımcılarına verilecek. Böylece kamu malı olan dönümlerce arazi, sermayeye aktarılmış olacak.

Doğal Yaşam Tehlikede
Projenin gerçekleşmesi halinde, doğal sit alanı statüsünden çıkarılarak ‘Kültür ve Turizm Gelişim Bölgesi'ne’ ekleneceğini bilinen yabani yaşam alanları, tarım alanları, el değmemiş deniz kıyıları ve su altı değerleri ile endemik canlıların yaşamı tehlikeye girecek. Bu alanlarda acil korunması gereken ve endemik on dokuz tür var. Ender görülen kuş türleri, bazıları soyları tehlikede olan tavşancıl, bıyıklı doğan ve küçük kerkenezler bölgede yaşıyor. ‘Çeşme Kültür ve Turizm Gelişim Bölgesi'ne’ ilave edilen sahiller ise, soyu tükenmek üzere olan Akdeniz fokunun üreme alanları olarak Ege kıyılarında işaretlenmiş beş öncelikli bölge arasında.

Nüfus 5 kat artacak
Yapılması planlanan büyük ölçekli oteller, sayıları yirmiyi bulan golf sahaları, marinalar ve alışveriş merkezleri ile şantiyeye dönüşecek olan Yarımada’nın, mevcut turizm yapısı tümüyle değişecek. Proje tamamlanırsa, bölge nüfusunun 5 kat artacağı hesaplanıyor.

Tüm bunlar yan yana konulduğunda, proje ile Çeşme Yarımadası'na ve İzmir’e yaşatılmak istenen tehdidin gerçek boyutu ortaya çıkıyor.

27 Ekim’de Çeşme’de
27 Ekim’de, proje sınırlarını genişletme kararına karşı açılan davaların keşfi, İzmirlilerin; toprağına, suyuna, ekosistemine sahip çıktığını göstermesi açısından büyük önem taşıyor.
Yarımada; bu rant projesiyle, tüm ekosistemi ile yok edildiğinde geriye dönemeyeceğiz. Bildiğimiz İzmir’in yok olmaması için, Yarımada'ya şimdiden sahip çıkalım.

Bölgedeki tüm yaşam ile yaşam alanlarına sahip çıkmak ve gelecek nesillerin de, sağlıklı bir ortamda yaşam hakkını savunmak için 27 Ekim Çarşamba günü, saat 11.00’da Çeşme Adliyesi önünde buluşalım.

YARIMADA TALANINI DURDUR KOORDİNASYONU