GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
17 Nisan 2019 Çarşamba 13:06

CHP’li Vekil Bakan: Soyer İzmir’i bir seviye yukarı taşıyacak

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan yeni dönem için konuşurken, “Tunç Soyer Büyükşehir’i tanıyan bir arkadaşımız, geçen dönem de adı büyükşehir için seslendirilmişti ama yaşanan gelişmelerle aday gösterilmemişti. Yerel yönetimlerle ilgili vizyonuyla İzmir Büyükşehir Belediyesi için uygun bir arkadaşımız. Soyer İzmir’i bir seviye yukarıya taşıyacak. Seferihisar’ı düşünün, küçük bir ilçe, dünya çapında bir marka halinde geldi. İzmir de bu şekilde olacak ve marka değeri artacak” dedi.

EGEDESONSÖZ – Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Murat Bakan SozsözTV’ye konuk olarak Gazeteci Fatih Yapar ve Aslı Eren’in sorularını yanıtladı.

Bakan, gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. 31 Mart yerel seçimleri ve özellikle İstanbul üzerinden yaşanan tartışmalar da değinen Bakan net mesajlar verdi.CUMHURBAŞKANLIĞI VE İÇİŞLERİ BAKANLIĞI’NIN KONTROLÜNDE, NASIL BİZ USULSÜZLÜK YAPARIZ?
Türkiye tarihinde hiç yaşanmamış bir şeyin yaşandığını belirten Murat Bakan, “Aslında seçim bitti ama hala devam ediyor. YSK’nın içtihatlarına hiç uymayan bir durum var. O akşam önce Anadolu Ajansı Ekrem İmamoğlu öne geçince veri akışını durdurdu, ardından AK Parti 3 bin oy farkla seçimi kazandıklarını ilan etti. Daha sonra geçersiz oyların tekrar sayılması ve ardından tüm oyların tekrar sayılması talep edildi. Geçersiz oylar tüm sandık kurulu üyelerinin imzası ile alınan karardır. O oyları tüm üyeler görüyor ve karar birlikte veriliyor. Elbette YSK’nın kararına uyacağız ama daha önce Ankara’da Mansur Yavaş’ın belgeli itirazlarını dikkate almayan YSK, bu seçimde İstanbul’da AK Parti’nin talepleri üzerine tekrar tekrar oyları saydı. Tüm milletvekillerimiz İstanbul’da seçim nöbetine gittik, 16 gündür doğru düzgün uyumadan oyların saklandığı odanın önünde nöbetleşe bekledik. Seçimler yenilenemez, aslında geçersiz oylar da sayılmamalıydı. Şimdi oyların büyük kısmını saydırmalarını rağmen sonuç değişmedi. Erok ve Iğdır kararları örnektir. Seçmen kütükleri kesinleşinceye kadar herkesin itiraz hakkı vardır, biz seçimden önce herkesi uyardık, seçmen kayıtlarının kontrol edilmesini istedik. YSK’nın elinde MERNİS’e göre düzenlenmiş seçmen kütüğü var. Bu iş Cumhurbaşkanlığı ve İçişleri Bakanlığı’nın kontrolünde, nasıl biz usulsüzlük yaparız? Bunlar iptal gerekçesi için oluşturulmuş bahaneler. Seçimin ardından bu sebeple seçim iptal edilemez. Biz çok uzun zamandan beri sandıkta  bir manipülasyon olmasın çabası içerisindeyiz. Bu tip kumpas yeteneği bizde yok, önceki dönemlerde Ergenekon ve Balyoz’da u yeteneğin kimde olduğunu gördük” dedi.

“İZMİR’DE KAZANDIĞIMIZ İLÇELERE SEVİNEMEDİM”
İzmir’de görevli olduğu bölgenin tamamında seçimi kazandıklarına ancak buna sevinemediğini belirten Bakan, “Seçim kazanıldığında YSK en güvenilir kurum ama seçim kaybedilince yaşanılan durum bu. Seçimin yenilenmesi doğru değil, seçimin yenilenmesi Türkiye’ye ihanet olur. Yeni bir seçim ekonomimizi daha da zora sokar, Ekrem İmamoğlu mazbatasını aldığında ise ekonomi biraz rahatlar. Kazandığımız seçim neden yenilensin? Nurettin Sözen Recep Tayyip Erdoğan’a devrederken çiçekle bekledi. Bize yapılan reva mı? CHP İzmir İl Başkanlığı’nın atamasıyla Menderes, Selçuk ve Torbalı’da seçim çalışmaları için görevliydim. 3 ilçe de AK Parti’deydi ve biz bu seçimde üçünü de kazandık ama ben sevinemedim bu zafere çünkü İstanbul’da nöbetteyiz” diye konuştu.“SOYER İZMİR’İ BİR SEVİYE YUKARI TAŞIYACAK”
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in İzmir’in marka değerini arttıracak çalışmalar yapacağını ifade eden Bakan, “Tunç Soyer Büyükşehir’i tanıyan bir arkadaşımız, geçen dönem de adı büyükşehir için seslendirilmişti ama yaşanan gelişmelerle aday gösterilmemişti. Yerel yönetimlerle ilgili vizyonuyla İzmir Büyükşehir Belediyesi için uygun bir arkadaşımız. Elektrik fabrikası kararı İzmir için çok önemli bir karar kendisini tebrik ediyorum. Tunç Soyer İzmir’i bir seviye yukarıya taşıyacak. Seferihisar’ı düşünün, küçük bir ilçe, dünya çapında bir marka halinde geldi. İzmir de bu şekilde olacak ve marka değeri artacak. İzmir il kongresi takvimi önümüzdeki süreçte belirlenir. Yılsonuna doğru gerçekleşir. Biz genel başkanımızın yanındayız, bakın seçim kazanılamıyor deniliyordu, işte kazanıldı seçim. Ankara’da doğru aday belirlendi ve kazanıldı, İstanbul’da da aynı şekilde. Mersin, Adana ve Antalya için de bu geçerli. İzmir siyasetinde aktörler zaten değişiyor, Büyükşehir belediye başkanı kentin en güçlü aktörüdür. Başkan değişti bu devam eder ve değişim sürer. Aktörlerin zaten sürekli değişmesi lazım, sürekli gençlerin yetişerek aşağıdan gelmesi gerekiyor” dedi.

 “MENEMEN’DE ZAMANLA SULAR DURULACAKTIR”
Seçimin ardından İzmir’in ilçelerindeki durumu da değerlendiren Bakan, “Menemen’in özel bir durumu var. Orada aday belirleme sürecinin ardından devir teslim sağlıklı şekilde yapılamadı. Tahir Şahin’in aday gösterilmemesi doğru bir karar. Sular zamanla durulacaktır. Serdar Bey kendi icraatlarını yapmaya başlayınca işler yoluna girecektir. Konak’ta Sema Pekdaş, Buca’da Levent Piriştina, Karşıyaka’da Hüseyin Mutlu Akpınar, Bornova’da Olgun Atila bir dönem belediye başkanlığı yaptılar ve çok iyi bir şekilde belediyeleri yani arkadaşlarımıza devrettiler. Bu demek değil ki onlar artık siyaset yapmayacak. Bunun en büyük örneği benim, bakın 11. sırada aday gösterilmiştim daha sonra 1. Sıra milletvekili adayı oldum. Daha öncesinde konak için aday adayı olmuştum ama aday gösterilmedim, küstüm mü, hayır” diye konuştu.

“BERGAMA’DA SEÇİM YÜREĞİME OTURDU”
Eğer seçim süreci doğru yönetilmemiş olmasaydı, İzmir’de bu başarının olmayacağını belirten Bakan, “Menderes, Selçuk ve Torbalı’da doğru adaylar çıkarılmasaydı kazanılamazdı oralar. Ancak kazanamadığımız birkaç ilçe var, onlar için üzgünüz. Bayındır’da demek ki yönetimsel olarak yetersiz kalınan konular oldu ve seçim kaybedildi. Bayındır ile ilgili bir değerlendirme yapmak istemiyorum ama Aliağa ve Bergama’da seçimi kazanabilirdik. Aliağa’da mevcut belediye başkanına halkın bir teveccühü olmuş, Nihat Zeybekci ile aralarında İzmir’de olmayan bir fark var. Aliağa’yı aldığımızda bir daha bırakmazdık artık. Bergama’yı da çok az bir farkla kaybettik, gerçekten yüreğime oturdu. Artık seçilen arkadaşlarla ilgili hangi partiden olursa olsun başarılar diliyorum. AK Parti İl Başkanı olarak Kerem Ali Sürekli atandı, İzmir büyükşehir meclisinde ben CHP grup sözcüsü, kendisi de AK Parti grup sözcüsüydü, bir kez bile birbirimizi kırmadık. Fikirlerimiz başka başka olacak ama Kerem Ali sürekli bizim çalışkanlığıyla, kişiliğiyle takdir ettiğimiz bir arkadaşımızdır, hayırlı olsun yeni görevi. Ben Aydın Şengül’ün de başarılı olduğunu düşünüyorum ama İzmir’de ne olursa olsun İzmirli politikacı olmalı diye düşünüyorum” dedi.“AYDIN ŞENGÜL ONURLU BİR DAVRANIŞTA BULUNDU”
İzmir Büyükşehir Belediyesi seçiminde rakipleri Nihat Zeybekci’nin performansını değerlendiren Bakan, “Binali Yıldırım tek başına yüzde 37 aldı, Zeybekci ittifakla birlikte 38 aldı. Zeybekci İzmir’de seçimin kaybedeni olmuştur. Aydın Şengül’ün davranışı hangi politikacıya sorarsanız sorun, erdemli ve onurlu bir davranıştır. Aynı şeyi Nihat Zeybekci’nin de yapması lazım, kendisinin Denizli’ye gidip artık horoz mu yetiştirecek, çiftlik mi kuracak ne yapacaksa yapmalı. Binali Yıldırım bizim için zor bir rakip oldu ve başarılıydı. İzmir’de ne olursa olsun İzmirli siyasetçi olsun. Ben İzmir’de tüm partiler için, sosyal ilişkileri güçlü, kenti bilen insanların olmasını isterim. Ben İzmir’e aşığım sadece ama mesela Nihat Zeybekci düne kadar Denizli’ye aşıktı şimdi İzmir’e mi aşık oldu. Sadece İzmir’e aşık olan politikacı olmalı” diye konuştu.

“KAMUCU BELEDİYE İLE RANTÇI BELEDİYE FARKI BU”
CHP belediyecilik anlayışında temel bir farklılık olduğunu söyleyen Bakan, “Öncelikle kırsal kalkınmaya önem veren bir yapı var. Bakın Türkiye’de tarım küçülürken İzmir’de tarım büyüdü. Tunç Soyer’de bunu daha da büyütecek. Ayrıca kamucu belediyecilik anlayışı vardır. 1980’lerde, 1990’ların sonuna kadar Güzelyalı’da troleybüslerimiz vardı. O garaj şimdi Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi oldu. AASSM Türkiye’nin an iyi sanat merkezidir. İşte bu kamuya ait olan bir alanın kamuya fayda sağlayacak şekilde kullanılmasıdır. Aynı şekilde İstanbul’da İETT’ye ait garaj alanı Dubai Şeyh’i El-Maktum’a satıldı. Bakın Tunç Soyer hemen elektrik fabrikası için ihaleye girdi ve aldı oraya şimdi kamunun yararına kullanılacak. Kamucu belediyecilik ile rantçı belediyecilik farkı budur” dedi.