GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
24 Mart 2020 Salı 15:50

CHP’li Torun’dan Koronavirüs açıklaması: Belediyelerimiz başarılı sınav verdi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun koronavirüs salgını nedeniyle belediyelerin önemli işler yaptığını söyledi. Torun, “Salgınla mücadele konusunda belediyelerimiz başarılı bir sınav vermektedir” dedi. Torun ayrıca üç aylık sürede belediyelerin iller bankası paylarının kesilmemesini istedi.

EGEDESONSÖZ- Koronavirüs salgını nedeniyle topyekün mücadele verilirken kentlerde belediyeler de önemli çalışmalara yapıyor.  Sürece ilişkin değerlendirmelerde bulunan CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, belediyelerin merkezi hükümete örnek olan çalışmalar yaptığını söyledi.

Genel merkezde basın toplantısı düzenleyen Torun, “Zor günlerde kamu kurum ve kuruluşlarının ortak hareket etmesi çok önemlidir. CHP olarak bizler salgın ülkemize girmeden çalışmalara başladık. Toplu taşıma, toplanma alanları konusunda belediyelerimiz büyük çaba gösterdi. Vakaların görülmesiyle birlikte belediyelerimiz kendilerinin imkanlarını en iyi şekilde kullanmıştır. Salgınla mücadele konusunda belediyelerimiz başarılı bir sınav vermektedir. Önceden aldıkları tedbirler sayesinde kentlerinde yaşayanlara güven vermişlerdir. Önceden aldıkları tedbir ve uygulamalar diğer belediyelere hatta merkezi hükümete örnek ve yol gösterici olmuştur” dedi.

VERİLERİ GÖNDERDİK
Alınan önlemleri tek tek anlatan Torun, “Belediyelerimiz hastalığın önemli olduğunu ve yayılmasının hızını göstermek için çalışmalar yaptı. Toplu taşıma alanları, okullar, camiler, parklar ve kamu kurumlarında dezenfeksiyonlar devam ediyor. Su kesme işlemleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kararından önce engellenmişti. Zabıta denetimleri arttırılarak bazı fırsatçılara göz açtırılmadı. Personele idari izinler verildi. Birçok etkinlik iptal edildi. Belediyelerimizin mülkiyetinde olan kiracılar için “erteleme” kararı verildi.  65 yaş üstü ve evde bakım hizmetlerine imkanlar arttırıldı. Evden çıkamayacak vatandaşların talepleri yerine getiriliyor. Evsizlere de imkanlar sunuluyor. Genel merkezimizde olan Türkiye genelinde 65 yaş üstü vatandaşlarımızın bilgileri belediyelerimize gönderildi. Belediyelerimize ziyarete gelen vatandaşlarımızın sağlık kontrolleri yapılıyor. Ayrıca sokak hayvanlarımızın ihtiyaçlarını da karşılıyoruz. Bu konuda da belediyelerimiz duyarlıdır. Biz parti olarak merkezi hükümetin attığı adımlara gereken katkıyı vermeye hazırız. Vatandaşlarımız evde kal çağrısına mutlaka uymalıdır” diye konuştu.

Torun, merkezi hükümete de bu olağanüstü dönem için çağrıda bulundu. Torun, “Mart ayından başlamak üzere İller Bankası paylarında yapılan kesintinin ertelenmesi lazım. Bu bir yıllık süreci kapsamalıdır. Belediyelerimiz direk sahada bu iş için önemli kaynaklar kullanıyorlar. Ayrıca özel kamu ayrımı yapılmaksınız bankaların, belediyelerin kredi borçlarını erteleyecek düzenleme yapılması gerekiyor. Kredibilite oranları da arttırılmalıdır. Yine belediyelerin SGK ve vergi borçları ile haciz işlemleri kaldırılmalıdır” ifadelerini kullandı.

Torun sağlık çalışanları gibi önemli ve kritik görevlerde bulunan belediye çalışanlarına da teşekkür etti.